Review: Mr Safe PC Standy Killer

In onze zoektocht naar gadgets die op energie kunnen besparen vonden we onlangs de PC Standy Killer van het Vlaamse Mr. Safe. Stand By killers zijn alles behalve nieuw, maar de betrouwbaarheid is niet altijd top. Tijd om te kijken wat onze zuiderburen ervan hebben gemaakt.

Unboxing

In de doos niets meer dan de handleiding. Is genoeg natuurlijk.

Design

Qua design is de Mr Safe PC Standy Killer een modulair stopcontact. Dat wil zeggen dat er spraken is van een begin en eindstuk met een rail waarin de verschillende onderdelen van de PC Standy Killer zijn geschoven. Dit zou Mr Safe dus de vrijheid kunnen geven om met verschillende configuraties te komen. De unit is in ieder geval met speciale schroeven afgesloten zodat je er niet zomaar inkomt. Door de eindstukken vanaf de kopse kant dicht te schroeven is de kans zeer klein dat de PC Standy Killer ongewenst geopend kan worden. En dat is weer goed voor de veiligheid.

De groep van vier stopcontacten is bedoelt voor de randapparatuur die je op de computer aansluit. De doos suggereert een display, speakers, bureaulampje en printer.

Tussen de stopcontacten in zit een knop om het sluipverbruik van jouw PC/Laptop te meten wanneer deze niet in gebruik is. En dit is wat het blok zo intelligent maakt. Veel oudere blokken werken namelijk alleen op een 100% uit-stand. Voor een laptop is dit niet wenselijk. Je wilt immers altijd een volle accu. Slim dus.

Het losse stopcontact is waar je jouw laptop of computer op aansluit. Meteen daarnaast zitten twee status LED’s. Naast een PC Standy Killer is dit stopcontact ook beveiligd tegen overspanning. Bijvoorbeeld door blikseminslag. Handig!

Aan de achterkant zitten nog ogen weggewerkt. Hiermee is de PC Standy Killer onder een bureau of op een muur te schroeven. Handig!

Specs

Het snoer aan de PC Standy Killer meet 1,4 meter lang. Het totale vermogen dat de PC Standy Killer mag schakelen ligt op 16 Ampère/250 Volt. Voor gamers is het belangrijk om te weten dat de PC maximaal 2,5 Ampère / 500 Watt mag trekken.

Gebruikservaring

Misschien ben ik als redacteur van GadgetGear wat verwent, maar vier stopcontacten blijkt in de praktijk toch al snel veel te krap. Een labelwriter, een printer, speakers, twee monitoren, twee powered USB hubs, een netwerk hub en ook een bureaulamp. Natuurlijk is het gewoon mogelijk een stekkerblok aan de PC Standy Killer te hangen, maar elektrotechnisch is het nooit wenselijk om stekkerblokken op elkaar aan te sluiten. Zelf zou ik dan ook een enorme behoefte aan een XL versie hebben. En dan misschien zelfs met de optie om bepaalde stopcontacten uit te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer de printer een netwerkprinter is. Ja, ook dan zou ik een ander stopcontact kunnen pakken natuurlijk.

Iets anders dat ik mis in een overspanningbeveiliging is de optie om de LAN kabel er over te laten lopen. Via die route kan een blikseminslag alsnog een flinke stroomstoot op mijn computer loslaten. Hoewel iedereen WiFi goed op orde heeft, is LAN nog steeds sneller en stabieler. Dus voor gebruikers een logische keuze. Echter is de PC Standy Killer functionaliteit waarom je dit stekkerblok koopt en niet de overspanningbeveiliging.

Laat ik de vraag of vier stopcontacten wel voldoende is buiten beschouwing, dan blijft er eigenlijk niets te klagen over. Vooral het feit dat ik de PC Standy Killer kan ophangen is iets waar ik erg gelukkig van wordt. Zo heb ik minder loshangende kabels onder mijn bureau en dat is weer fijner om schoon te houden.

Conclusie

Je merkt het al, ik zou het vooral waarderen als Mr Safe met opties zou komen. In de basis is de Mr Safe PC Standy Killer namelijk een product dat gewoon prima in elkaar zit en goed is doordacht. Hij doet gewoon wat hij moet doen en is gemakkelijk op te hangen terwijl je als bonus overspanningbeveiliging krijgt. Gewoon goed dus.

Beschikbaarheid

De Mr Safe PC Standy Killer is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Zit zeer stevig in elkaar
 • Op te hangen
 • 'Leert' het sluipverbruik van jouw computer aan

THE BAD

 • We zien graag een XL versie

6 reacties

 1. Wat ik in mijn geval wel prettig vind is de bouwlengte van het stekkerblok. Hij is gemakkelijk te plaatsen achter je stereoapparaten die ongeveer dezelfde breedte maat hebben. Bij Conrad vind je voornamelijk van die hele lange stekkerblokken en als je dan toevallig een korte vindt blijkt de kwaliteit weer slecht te zijn volgens de reviews.

 2. Beste Arjan,
  Dank voor je uitgebreide review. Ik heb nog een vraagje: als je het apparaat aangesloten op de “Master” uit zet, wat is dan precies uitzetten? Helemaal uit of op stand-by? Zo heeft mijn Apple iMac een sluimerstand maar is dan niet helemaal uit. Detecteert de Mr Safe PC Standy Killer het dan toch als uit en op die manier de overige “slaves” ook uit zet? Of bijvoorbeeld mijn TV, als ik die als “Master” configureer en de TV dan vervolgens uit zet in stand-by-stand? Of moet ik dan een ander type stand-by-killer hebben?
  Ik hoop dat je me verder kan helpen, alvast super dank!
  Hartelijke groet,
  Jules Peters

  1. Je stelt zelf in wat het ‘uit’ verbruik is. Dus als stand-by bij jou gelijk staat aan uit, stel je dat in en schakelen de aangesloten apparaten keurig uit bij stand-by.

 3. Na bijna 3 jaar trouwe dienst toch een probleem met het stekkerblok, geen spanning meer op de slave aansluitingen. Met enige moeite de trilobe schroeven losgedraaid en het blok uit elkaar genomen. Na enig meetwerk bleek zenerdiode ZD1 kortgesloten te zijn waardoor de ~24 volt (bij mij 17 volt) stuurspanning was weggevallen waardoor het printrelais en de elektronische schakeling niet meer werkte. Aangezien ik geen schema bezit heb ik deze zener op de gok vervangen door een 33 volt type, niet helemaal goed denk ik maar het gaat hier om een veiligheids zener die er voor zorgt dat de spanning na de weerstand-condensator AC demper (22 ohm – 0,47 uF) niet kan oplopen richting de 220 volt maar begrensd wordt in mijn geval nu op 33 volt. In ieder geval werkt het blok weer

 4. Uiteindelijk de zenerdiode ZD1 vervangen door een ander 24 volt type (ZPY24, past net op het printje) en de eerder genoemde grote gele MKP condensator van 0,47 uF vervangen door een nieuwe ( de oude was nog slechts 0,38 uF ) Het stuurstroomcircuit heeft nu netjes 23,5 Volt en het stekkerblok werkt weer zoals het hoort. Mijn ervaring is dat al deze master/slave stekkerblokken op den duur stuk gaan met als oorzaken; defecte MKT condensator, defecte zenerdiode of defect schakelrelais dit laatste door te hoge belasting van de slave aansluitingen.

 5. Weer een probleem met de Mr Safe Stand By Killer. Weer schakelen de Slave aansluitingen niet in. Stekkerblok uit elkaar gehaald en op het printje een doorgebrande weerstand van 22 Ohm ~1 Watt ontdekt. Ik had dit weerstandje niet liggen en voorlopig vervangen door 4 parallel geschakelde 100 Ohm weerstandjes en het werkt weer. Ik blijf volhouden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.