Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Leawo Blu-Ray Ripper (PC/Mac)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel bestandsformaten
  • Veel editing opties
  • Overzichtelijke interface

THE BAD

  • Licentiekosten liggen relatief hoog
  • Langzaam bij het rippen van MKV bestanden

Misschien heb jij ook een enorme verzameling films. Waarschijnlijk ben je er, net als mij, stiekem een beetje trots op. En misschien ben je, net als mij, wat lui aangelegd. Wil je niet iedere keer een schijfje uit de kast moeten pakken. Tijd om te digitaliseren!

Disclaimer

Ik geloof in betalen voor het werk van anderen. Ik koop mijn muziek. Ik koop mijn films. Voor mij is dat nog altijd normaal. Ik geloof echter ook in de vrijheid van de thuiskopie omdat een thuiskopie het voor mij mogelijk maakt mijn muziek en films te bekijken op de apparaten en manier waarop ik dit zelf het liefste doe. Ik besef me heel goed dat deze software gebruikt kan worden om films en series illegaal te verspreiden. Als dit jouw mindset is, denk dan even goed na. Zou jij het accepteren als jij niet betaald krijgt voor jouw werk? Dat is precies wat jij doet. Je betaalt namelijk niet alleen voor de topacteur, maar ook al het andere personeel dat aan de film werkt. En het personeel dat de boekhouding van de topacteur doet. En de tuin. En het zwembad. En het jacht. Etc etc. Dat zijn veel banen wereldwijd.

Installatie

Je koopt Leawo Blu-Ray Ripper online en eigenlijk download je daarna het hele assortiment van Leawo. Met behulp van een code activeer je de onderdelen die je hebt gekocht. Koop je Leawo Blu-Ray Ripper, krijg je automatisch ook de Leawo DVD Ripper. Je hebt de keuze uit een jaarabonnement of een lifetime licentie. De bundeling is slim van Leawo omdat je natuurlijk steeds ziet welke software je niet in bezit hebt. Goede marketing ;-).

Leawo-Blu-Ray-Ripper-Menu

Gebruik

Wanneer je een schijfje in jouw drive stopt, ga je naar convert en open je de schijf. Leawo Blu-Ray Ripper zal dan alle tracks met filminformatie tonen. Leawo heeft een videoplayer geïntegreerd zodat je nog even kunt kijken of je de juiste track hebt gekozen.

Leawo-Blu-Ray-Ripper-Custom-Mode

Selecteer één of meerdere tracks en je krijgt al snel een overzicht met opties voor het rippen. Wil je één of meerdere audiotracks? Wil je één of meerdere ondertitels? Alles wordt keurig ingesloten in jouw MKV bestand. Het enige nadeel is dat het rippen naar MKV bestanden relatief langzaam gaat in vergelijking tot rippen naar MP4 bestanden. Maar er is meer…

Leawo Blu-Ray Ripper bevat namelijk ook een uitgebreide editor waarbij je watermerken in de video’s kunt plaatsen, maar ook zelf de video’s op maat kunt knippen voor het rippen. Zo verspil je geen opslagruimte aan leaders waar je niet op zit te wachten.

Leawo-Blu-Ray-Ripper-Tools

Wat ook interessant is aan Leawo Blu-Ray Ripper, is dat je naar veel verschillende bestandsformaten kunt exporteren. Daarbij kun je er voor kiezen om ondertitels en audiosporen hard in het bestand mee te nemen. Zo kun je bestanden optimaliseren voor weergave op jouw 4K TV, maar ook voor weergave op die oude iPod die nog in de kast ligt.

Van 2D naar 3D

Nog iets grappigs is de automatische conversie van 2D content naar 3D content. In principe kun je van iedere 2D video zo een 3D bestand maken dat letterlijk op allerlei manieren kan worden afgespeeld. Of je nou met een oud rood-groen brilletje op de bank gaat zitten of het moderne side-by-side formaat gebruikt voor jouw active shutter bril.

Nu is het wel zo dat het allemaal op basis van automatische herkenning gaat. Verwacht dus geen wonderen. Zo nu en dan kan deze er echt flink naast zitten. Het is dus meer een fun feature dan een functie waar je serieus iets van mag verwachten.

Leawo Blu-Ray Ripper vs. MakeMKV

En dan de grote battle. MakeMKV was één van de eerste stukjes software die zich op deze klus wist te richten en is een product dat ik al jaren gebruik. Het komt nauwelijks voor dat deze een schijfje niet weet te rippen.

Het grote verschil zit hem in twee dingen. Ten eerste is MakeMKV eigenlijk een hele simpele tool. Er zijn totaal geen editing opties zoals in Leawo Blu-Ray Ripper. Daar staat tegenover dat je voor €60 een lifetime licentie hebt en dat voor alleen het rippen van DVD’s, MakeMKV zelfs gratis is. Leawo Blu-Ray Ripper bevat dus vooral veel meer luxe en daar betaal je drie tientjes extra voor.

Conclusie

Leawo Blu-Ray Ripper is niet de goedkoopste optie om Blu-Ray films te rippen, maar de hoeveelheid tools is behoorlijk groot en zeer volledig. Hierdoor krijg je veel meer vrijheid om het videoformaat te kiezen dat het best past bij de apparaten die jij in huis gebruikt.

Beschikbaarheid

Leawo Blu-Ray Ripper koop je online voor $45 met een licentie voor een jaar. Voor $100 koop je een lifetime licentie voor de software.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.