Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: TP-Link Touch P5 (AC1900 Router met touchscreen)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer handig display
  • Zeer snel te installeren
  • Mooie behuizing
  • Prima prestaties
  • USB 3.0 aan de voorkant

THE BAD

  • De externe antennes passen niet bij het strakke design

Een touchscreen op jouw router. Overbodig? Complete onzin? Dat was mijn gevoel wel tot ik de Touch P5 van TP-Link daadwerkelijk ging gebruiken. Dan blijkt het display als snel een functionele eyecatcher.

Unboxing

  • In de doos vinden we:
  • Documentatie
  • 3 antennes
  • Netstroom voeding

Design

Laten we meteen met de deur in huis vallen en het grootste probleem van de TP-Link Touch P5 router benoemen; het design. De behuizing is prachtig en het display is goed. Doordat het display de codes voor het gastennetwerk live laat zien, is het gewoon een prachtig kastje om aan de muur te hangen. Maar dan die lelijke antennes…

Drie stuks zijn het er en ze zijn er vooral uit marketingoverweging. Mensen die voor het schap staan om een router uit te kiezen denken nog steeds dat externe antennes beter zijn dan interne antennes. Terwijl bij interne antennes de fabrikant al zorgt dat deze optimaal zijn geplaatst. Door aan de antennes te draaien kun je het signaal dan welk beïnvloeden maar je moet iets van antennetechniek weten om er echt profeit uit te halen. Daarnaast worden alle routers qua sterkte toch afgeknepen om aan de wetgeving te voldoen. Compleet zinloos dus, maar daar om jou als consument een goed gevoel te geven. En in dit geval de enige reden om de TP-Link Touch P5 toch niet in het zicht te willen hangen. Voor mij dan.

Met 28,4×15,7×5,2cm is de TP-Link Touch P5 qua formaat echt een middenklasser onder de routers. Zoals aangegeven is het mogelijk om de TP-Link Touch P5 aan de muur te hangen. Hierdoor zitten bevestigingsgleuven op de bodemplaat.

Aansluitingen

Rechtsvoor krijg je van TP-Link een USB 3.0 aansluiting. Achter zit nog een USB 2.0 aansluiting, een WAN-poort en vier gigabit LAN-poorten. Aan de achterkant vinden we ook de fysieke aan/uit knop van de TP-Link Touch P5. Een WPS knop ontbreekt, maar dat handel je gewoon af via het touchscreen.

Specs

De chipset van de TP-Link Touch P5 is opgebouwd op een dual-core 1GHz processor met 256MB werkgeheugen. Vlot genoeg om 4K steams door te geven. Voor de displaytaken is de TP-Link Touch P5 uitgerust met een tweede chipset. Dit lijkt een 180MHz processor te zijn die echt enkel op het scherm gericht is. Slim omdat TP-Link zo met een langzame chipset toch een vlotte gebruikservaring neerzet.

De WiFi specs zijn ook interessant bij de TP-Link Touch P5. De dual-band router heeft een bandbreedte van maximaal 600Mb per seconde op 2.4GHz en maximaal 1.200Mb per seconde op 5GHz. Op 5GHz is er ondersteuning voor 802.11ac met beamforming. De router kan dus aantasten waar jouw 802.11ac apparaten zich bevinden en de verbinding in die richting verbeteren.

Display

Het touchscreen van de TP-Link Touch P5 heeft horizontaal een prettige kijkhoek. Vertikaal is de kijkhoek helaas een stuk minder. Het display heeft een doorsnede van 4,3 inch in heeft een net capacitief touchoppervlak. De resolutie bedraagt 128 pixels per inch (opgegeven door TP-Link). Rekenen we dit terug, dan praten we over 480×270 pixels. Hoewel de kijkhoek niet superieur is, is het contrast van het display zeer goed. Het display reageert lekker vlot en de interface die TP-Link gebruikt voelt voor mij als Android liefhebber zeer vertrouwd. Het is gewoon goed ontwikkeld.

Installatie

Door de aanwezigheid van het touchscreen hoef je niet moeilijk te doen om de router te installeren. Een wizard op het display helpt je door de stappen heen en binnen enkele minuten heb je de belangrijkste instellingen rond. Ook het gros van de geavanceerde instellingen is via het touchscreen bereikbaar. Ideaal.

Gebruikservaring

Het nut van het display bewijst zich al vlot wanneer je vrienden over de vloer hebt. Even inloggen op het gastennetwerk en ook zij kunnen lekker internetten wanneer tijdens de maaltijd een vervelende stilte valt. Daarnaast is de snelle installatie en vlotte toegankelijkheid van de instellingen ook echt een reden om een touchscreen op een router te hebben.

Verder blijft het een TP-Link. Een goede router die vooral een allemansvriendje is. Geen overdreven diepgaande instellingen, maar vooral snel, simpel en relatief goedkoop.

Conclusie

Het klonk als totale onzin. Toch blijkt dat het display op de TP-Link Touch P5 al snel een onmisbare feature is. Pure luxe dat ik bij menig andere router ook graag zou zien. Hopelijk heeft TP-Link hier de trend gezet. En hopelijk komt er ook een model zonder externe antennes voor iedereen die zo’n roeter graag in het zicht heeft hangen. Een sterke eerste stap.

Beschikbaarheid

De TP-Link Touch P5 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.