Review: Lenovo Yoga Tab 3 Pro YT3-X90F (Android tablet met DLP projector)

In het verleden zijn er een paar smartphones geweest met een kleine projector (beamer) ingebouwd. Met de nieuwe Yoga Tab 3 Pro YT3-X90F pakt Lenovo het een stapje professioneler aan. Lenovo combineert een slimme projector met een sterke chipset in een tablet met een slimme standaard en een near-Nexus gebruikservaring.

Unboxing

We hebben geen unboxing video voor je, want de verpakking was al duidelijk een aantal keer gebruikt. Wat wij in de verpakking vonden was het volgende;

  • Documentatie
  • Netstroom USB lader
  • Micro-USB kabel

Design

Toen Sony haar eerste generatie Xperia tablets presenteerde, deed het iets bijzonders. Het maakte één kant van de tablet dikker. Hierdoor kon het alle elektronica mooi wegwerken en de rest van de tablet dun houden. De tablet lag hierdoor nooit met het scherm ‘plat’ op tafel en was enorm prettig om vast te houden.

Lenovo doet ditzelfde al een tijdje met de Yoga, maar voegt hier steevast een standaard aan toe. Hierdoor is de tablet in verschillende hoeken te zetten. Comfort en functie dus. Zelf vind ik dit erg prettig bij een tablet.

Het standaard is ontwikkeld voor vier vormen van gebruik. De tablet kan ermee staan, of opgetild worden wanneer deze op een tafel ligt. Daarnaast kun je hem natuurlijk in de hand houden, maar met behulp van het oog in de standaard is deze ook op te hangen.

De achterkant is verder afgewerkt met PU-leder. Ook dit ligt weer heerlijk in de hand en geeft een beetje extra grip. Het geheel weegt 665 gram.

Display

Het display van de Lenovo Yoga YT3-X90F heeft een diagonaal van 10 inch met een mooie resolutie van 2560×1600 pixels. Met ongeveer 301 pixels per inch is het display mooi scherp. Iets anders dat opvalt is het goede contrast van het scherm. Iets dat zeker bij het kijken van films en series van belang is.

Het display bevat ondersteuning voor AnyPen. Dit betekent dat je met iedere pen op het scherm kunt schrijven. Zolang hij maar van metaal is. Geen dikke stylus nodig dus.

Projector

De Lenovo Yoga YT3-X90F bevat in de voet een kantelbare DLP projector. Deze heeft een lichtopbrengst van 50 Lumen. Doordat de projector in de dikke voet zit, heeft Lenovo ruimte genoeg om hier echt een mooi stukje techniek van te maken. De projector herkent dan ook automatisch de hoek waarin hij is geplaatst en zal het beeld zo corrigeren dat het recht op de muur staat. Een mooi stukje techniek dat heel fijn werkt. Het maximale schermdiagonaal dat nog scherp op een muur te zetten is meet 70 inch. Door gebruik van relatief zuinige LED’s slurpt deze functie de accu niet meteen leeg en dat is heel comfortabel.

Het werken met de projector en bijbehorende instellingen is wel iets waar je even aan moet wennen. Er zit wel een projectieknop op de zijkant van het apparaat, maar het kan wat bij betreft nog wat logischer.

Geluid

Wanneer de Yoga YT3-X90F op de standaard staat, zie je onderaan het scherm, over de hele breedte van het scherm, een speakergrill lopen. Hierachter heeft Lenovo vier kleine speakers van JBL geplaatst en dit geheel is weer gecertificeerd voor Dolby Atmos.

Het effect is dat je een tablet hebt met een best aardig gebalanceerd geluid. Tijdens het projecteren van een film is het alleen wel belangrijk achter de tablet plaats te nemen. Anders is het geluid te ver naar achteren gericht.

 

Chipset

De chipset van de Yoga YT3-X90F bestaat nog uit een quad-core processor die op maximaal 2.24GHz draait. Daar staat tegenover dat het een Intel Atom X5 processor betreft die behoorlijk vlot is. Je krijgt van Lenovo 2GB aan werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Een micro-SD kaart plaatsen kan ook met een maximum van 128GB. In samenwerking met de vlotte Intel HD Graphics for Atom GPU levert deze configuratie onderstaande, prachtige benchmarking scores op. Daarmee is de Yoga YT3-X90F niet alleen een prettige tablet om op te werken en films te kijken, maar ook een fijne tablet om op te gamen.

Draadloos

Draadloos ben je van alle gemakken voorzien. Bluetooth is aanwezig (zonder NFC) en de Lenovo Yoga YT3-X90F beschikt netjes over dual-band WiFi met ondersteuning voor 802.11ac.

Camera’s

Voor krijg je 5 megapixels voor selfies. Achter krijg je met 13 megapixels heel wat meer op beeld. De foto’s zijn voor een tablet best aardig.

Android

Ik noemde in het begin al dat Lenovo met de Yoga YT3-X90F een near-Nexus ervaring levert. Dit is niet vreemd, want Motorola doet dit ook al jaren en is inmiddels eigendom van Lenovo. Wat mij betreft is dit een erg fijne strategie omdat Nexus-achtige toestellen doorgaans opvallen door een langere accuduur op dezelfde accucapaciteit en net iets vlottere prestaties neerzetten.

Het enige dat Lenovo echt toevoegt is een serie apps. Een opvallende hierin is Netflix. Of eigenlijk ook weer niet. Het is immers een entertainment tablet. Doordat Lenovo zelf de Netflix app levert is deze beter beveiligd en staat Netflix het toe om te streamen in een hogere resolutie. Fijn!

Een andere belangrijke app is natuurlijk de functionaliteit voor de DLP projector. Verder zijn er nog een paar apps ter bevordering van de productiviteit.

De Lenovo Yoga YT3-X90F draait op het moment van testen op Android 5.1. Een update naar Android 6 staat niet klaar. Gezien het een relatief nieuw product is verwachten we wel dat Lenovo met een update naar 6 zal komen, maar garanties geven we natuurlijk niet.

Conclusie

Lenovo doet iets anders door een prima DLP projector in haar tablet te bouwen. Daarnaast zet de chipset topprestaties neer. Wat alleen mist is ondersteuning voor Android 6.0. De Lenovo Yoga YT3-X90F is wat mij betreft dan ook dé entertainmenttablet van dit moment.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Fijne standaard
  • Prima projector
  • JBL speakers met Dolby Atmos
  • Prima display
  • Zeer goede prestaties

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.