Picture of Frank van den Berg
Frank van den Berg

Review: He Named Me Malala (DVD)

Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Realistisch verteld.
  • Geen zware kost.
  • Mooie vormgeving.

THE BAD

  • Zijn er niet...

Deze documentaire geregisseerd door Davis Guggenheim laat ons zien hoe het leven van Malala Yousafzai en haar familie er nu uitziet na de afschuwelijke aanslag op haar leven op 9 oktober 2012. Zij verteld zelf over de gebeurtenissen in aanloop naar de aanslag en de makers van de documentaire laten tussendoor de normale gang van zaken zien in Engeland. Geen onderwerp wordt onbesproken gelaten en iedereen uit het gezin mag zijn of haar zegje doen.

Om meer achtergrond aan haar verhaal te geven legt haar vader (Ziauddin) uit hoe hij ondanks steeds meer dreiging van de Taliban, toch een school is begonnen. Hij verteld ook dat hij in die periode gevraagd werd om in het openbaar te spreken, iets wat hij blijkbaar erg goed kan. De verhalen van Malala worden in deze film af en toe uitgebeeld in mooie animaties die erg goed passen bij het onderwerp en de makers mochten haar ook overal volgen op haar reis over de wereld. De regie heeft er goed op gelet dat de verhalen in alle rust verteld worden zodat je als kijker meteen de tijd hebt om alles tot je door te laten dringen. Met dit onderwerp zou het een zware film opleveren, niets is echter minder waar. De animaties, haar familie en Malala zelf zorgen voor een realistische vertelling met hier en daar een vleugje zelfspot.Vooral de huiselijke dingen zijn herkenbaar en leuk om te zien. He Named Me Malala laat een diepe indruk achter en zal bij iedere kijker verschillende reacties oproepen. Persoonlijk vind ik het nogal dapper van een meisje van die leeftijd om zich zo duidelijk uit te spreken tegen een beweging die levensgevaarlijk is. Het gevaar is daarom nog niet geweken.

scenemalala2

He Named Me Malala is een aanrader in het genre documentaires en zorgt voor een mooie achtergrond van verschrikkelijke gebeurtenissen.  De DVD is nu overal te koop. Met dank aan Lewis voor het recensie exemplaar.

Beschikbaarheid

He Named Me Malala is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.

Schermafbeelding 2016-03-09 om 14.31.59Schermafbeelding 2016-03-09 om 14.32.12Schermafbeelding 2016-03-09 om 14.32.26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.