Logo GadgetGear.nl
Picture of Frank van den Berg
Frank van den Berg

Review: Grandma (Blu-Ray/DVD)

Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Lilly Tomlin.
  • Kijkt lekker weg.
  • Vrouwen in belangrijke rollen.

THE BAD

  • Muziek is matig.
  • Verhaal komt bekend voor.

Met Lilly Tomlin, Judy Greer en Sam Elliot geregisseerd door Paul Weitz. Net op de dag dat ‘Grandma’ haar relatie met haar vriendin verbreekt klopt haar kleindochter bij haar aan voor hulp. Ze is ongewenst zwanger en durft haar moeder niet te vragen om de abortus te betalen, dus vraagt ze haar oma om raad. ‘Grandma’ heeft het geld om haar te helpen ook niet, maar gaat wel op zoek naar middelen om de abortus nog dezelfde dag door te laten gaan.

Er volgt  een ‘roadtrip’ langs familie en vrienden uit het verleden en dat rakelt veel herinneringen op. Het medische opvanghuis dat het gratis deed is opgeheven en huisvest nu een koffiebar, een oude vriendin met een tattoo-shop, waar ze ooit geld aan heeft geleend kan haar nu niet terugbetalen. Haar eerste echtgenoot, met wie ze nooit een kind heeft willen hebben en al 30 jaar niet gezien heeft, wil het haar niet geven. Dus blijft er niets anders over dan toch maar naar de moeder van het kleinkind te gaan en het hele verhaal eerlijk te vertellen. Haar moeder blijkt een zakenvrouw die inderdaad gespeend is van een warm gezinsgevoel maar desondanks betaald ze tóch voor de ingreep.

grandma-lily-tomlin

Mening

Grandma kijkt lekker weg. Lilly Tomlin, die we kennen van haar lange carrière maar de laatste jaren van haar Netflix comedy ‘Grace and Frankie’ met Jane Fonda, speelt Grandma met een natuurlijk charisma. De film en het verhaal kan zo’n prestatie best gebruiken want verder heeft het allemaal meer iets van een lange aflevering van een nieuwe televisie serie. Het valt vooral moeilijk te begrijpen dat ze echt geen cent te makken heeft omdat ze ineens besloten heeft alle ziekenhuis rekeningen van haar anderhalf jaar terug overleden partner te betalen. Dat ze daarna alle bankpasjes heeft doorgeknipt en nog maar 47 dollar in huis heeft moeten we dan ook maar op de koop toe nemen. Inderdaad, logisch klinkt het allemaal niet. Maar toegegeven, eenmaal voorbij deze merkwaardige feitjes ontvouwt zich een aardig verhaaltje over twee mensen die familie zijn maar eigenlijk niets van elkaars leven weten. Leuke bijrolletjes zijn er voor Nat Wolff (Paper Towns) en Laverne Cox (Orange is the new Black). Grandma, gemaakt voor een schijntje volgens Hollywood begrippen, is nu uitgebracht op Blu-ray/DVD zodat we er allemaal van kunnen genieten. De film is immers nooit in de Nederlandse bioscopen te zien geweest.

Extra’s

Commentaar bij de film met Lilly Tomlin, Sam Elliot, Julia Garner en regisseur Paul Weitz. – Interviews met Lilly Tomlin, Sam Elliot en regisseur Paul Weitz. – Making of ‘Grandma’. – Trailer.

Grandma is sinds deze week verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Wehkamp en Bart Smit. Met dank aan Waytoblue en Sony voor het recensie exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.