Apple introduceert haar meest waardeloze iPhone

iOS en een beetje ruimte om stabiel te draaien: 4GB. Een krantenapp en twee kranten: 2GB. Een geripte DVD film: 5GB (Full HD gaat niet passen), jouw muziekcollectie: 3GB, twee leuke games: 2GB, Foto’s: Vol! Ik snap het idee van een goedkopere iPhone met een kleiner scherm. Ik ben blij dat er een 64GB variant is, maar de 16GB variant klinkt als een iPhone die bij aankoop al rijp is voor vervanging.

Gisteren hield Apple haar grote persbijeenkomst in de VS. Zoals ieder jaar met de verachting op nieuwe iPhones en nieuwe iPad’s. De geruchten over een goedkope iPhone SE en een kleine Pro waren er al een tijdje, en Apple maakte het allemaal waar.

iPhone SE

De iPhone SE is een feit met, zoals boven al genoemd, een compleet nutteloze 16GB uitvoering. Gelukkig is de smartphone met 64GB opslagruimte enigszins betaalbaar met een verwachte introductieprijs van €589.

Qua prestaties zou de iPhone SE vergelijkbaar moeten zijn met de iPhone 6S. Toch heeft de smartphone een veel lichtere chipset (1.84GHz dual-core). Dit komt waarschijnlijk doordat Apple niet alleen een kleiner scherm (4 inch) in het toestel heeft gelegd, maar ook een scherm met een veel lagere resolutie. Met 640×1136 pixels is er niet eens spraken van een HP resolutie. Bovendien maakt het kleine scherm met de beperkte resolutie het vrijwel onmogelijk om het toestel voor VR te gebruiken.

Waar Apple niet op heeft bezuinigd is de camera. Achter krijg je toch gewoon weer 12 megapixels met een F2.2 lens die in 4K kan filmen op 30 frames per seconde. De seflie camera is met 1.2 megapixels wel weer een flinke beperking.

Dual-band WiFi is aanwezig met ondersteuning voor 802.11ac, maar Apple neemt nog niet de stap naar 802.11ad. Hoeft ook niet in een middensegment smartphone. NFC is ook weer beschikbaar, maar alleen voor betalingen en alleen in de VS. Niet voor de leuke dingen dus. Het scherm heeft geen 3D touch ondersteuning, maar er is wel een vingerafdruksensor.

iPad Pro 9,7 inch

Maar er is ook positief nieuws te melden. Iedere iPad fan die de iPad Pro te groot vindt, krijgt nu de mogelijkheid om een iPad Pro met een display van 9,7 inch te kopen. Dat is 3,2 inch kleiner. Het display is volgends Apple van veel betere kwaliteit dan dat van de iPad Air 2. Onder de motorkap is de hardware vrijwel gelijk gebleven aan de Pro. Dit is de reden dat de iPad Pro van 9,7 inch geen eigen naam krijgt, maar gewoon als variatie op het grote model zal worden aangeboden in 32GB, 128GB en 256GB uitvoeringen. De prijs loopt van €689 tot en met €1.049.

Apple Watch

Geen nieuwe Apple Watches tijdens de presentatie, maar Apple verlaagt de prijzen van een groot deel van het assortiment. Een Apple Watch Sport is nu verkrijgbaar vanaf €169.

iOS

Ook iOS krijgt weer een nieuwe update met de mogelijkheid om beveiligde notities aan te maken. Belangrijker nog is de Night Shift modus waarmee de hoeveelheid blauw licht teruggedraaid kan worden zodat je na gebruik van iOS beter in slaap zal komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelof van Doorn

Roelof van Doorn