Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

MWC: Sony introduceert de Xperia X-Series

Een Z6 hadden we niet verwacht van Sony, maar een compleet nieuwe smartphonelijn ook niet. Met de Xperia X-Series presenteerde Sony vandaag een compleet nieuwe lijn smartphones.

Het is niet de eerste keer dat Sony de X in een Xperia serie toepast. Toestellen als de Xperia X10 komen dan ook uit het tijd dat we Sony als de Joint Venture Sony Ericsson kende. De nieuwe X serie trapt dan ook af met drie modellen die allemaal in een net even ander segment zitten. Het gaat om de Xperia X, Xperia X Performance en de Xperia XA. Opvallend detail is dat die laatste geen Qualcomm, maar een MediaTek chipset heeft meegekregen.

Sony Xperia X Performance

De Xperia X Performance is het topmodel uit de nieuwe serie. Het toestel heeft dezelfde handige vingerafdruksensor die de Xperia Z5 debuteerde en bij ons genomineerd was voor een innovatie award.

Het toestel draait Android 6.0 op de 64-bit Qualcomm SnapDragon 820 chipset. Deze chipset is de opvolger van de 810 die in de Xperia Z3+ en Xperia Z5 te vinden was, maar ook aanwezig is in de nieuwe LG G5 die gisteren werd gepresenteerd. Sony vult de configuratie aan met 3GB aan werkgeheugen en een dikke Adreno 530 GPU voor games.

Qua design heeft Sony dit keer niet voor een metalen frame met twee glasplaatjes gekozen, maar voor een body van geborsteld metaal. Het glazen display aan de voorkant is keurig gebogen. Het Triluminos display meet 5 inch en heeft een Full HD resolutie. Sony heeft de X-Reality beeldverbeteraar toegevoegd.

Qua camera’s richt Sony zich met de Xperia Performance duidelijk op omstandigheden bij slecht licht. Sony ontwierp hiervoor een nieuwe, hybride autofocus op de 23-megapixel beeldsensor. Deze Exmor RS beeldsensor is met 1/2,3 inch lekker groot. Een lichtsterke 24mm G-Lens maakt het setje compleet. De foto app zelf start nu zelfs op in 0,6 seconden en verwerkt 14-bit kleuren. De camera aan de voorkant is een 13 megapixel model met 1/3 inch Exmor RS beeldsensor en 22mm F2.0 groothoeklens.

Op basis van deze specs zouden we kunnen stellen dat de Xperia X Performance dé opvolger van de Z5 zou moeten zijn.

Qua draadloze verbindingen bevat de Xperia X Performance alles wat je mag wensen. Zo is het één van de eerste toestellen met ondersteuning voor WiFi 802.11ad, maar kan het ook met 802.11ac en 2×2 MU-MIMO overweg. X12 LTE ondersteuning zorgt voor een snelle internetverbinding onderweg. Bluetooth 4.1, GPS en FM zijn allemaal aanwezig. Ondersteuning voor Hi-Res Audio maakt het geheel af.

Sony Xperia X

De Xperia X is het budgetvriendelijke broertje van de Xperia X Performance. Ook hier krijg je de snelle 23 megapixel camera achter en 13 megapixels voor. Ook hier een 5 inch Triluminos Full HD display met gebogen randen. Ook hier weer de geniale vingerafdruksensor. Ook hier weer Android 6.0. Het grote verschil zit hem in de chipset.

De Xperia X draait namelijk op de 64-bit Qualcomm Snapdragon 650 chipset. Deze draait met zes processorkernen waarvan twee op maximaal 1.8GHz. Gamers krijgen met de Adreno 510 toch nog best een dikke GPU en 3GB aan werkgeheugen maakt het snel wisselen van apps mogelijk.

Naast de snelheid van het toestel zelf, zijn ook de draadloze verbindingen iets minder snel bij de Xperia X. Zo heb je WiFi ondersteuning tot 802.11ac met MU-MIMO (nog steeds erg snel) en X8 LTE. Bluetooth 4.1 is wel gewoon aanwezig evenals GPS en FM. Hi-Res Audio is wel gewoon aanwezig in het toestel.

Sony Xperia XA

Met de Xperia XA zitten we aan de onderkant van de nieuwe X-series, maar niet zonder innovaties. Van de hele X series is de Xperia XA de enige die een display heeft dat letterlijk van rand tot rand loopt en dat is mooi. Heel mooi. Het 5 inch 720p display lijkt hierdoor een stuk groter dan het daadwerkelijk is.

De Xperia XA draait op Android 6.0 met een 64-bit MediaTek MT6755 chipset (ook bekend als de Helio P10). Deze heeft een octacore met 8 kernen op 2.0GHz en dat zou weleens bloedsnel kunnen zijn in combinatie met de 2GB werkgeheugen. Voor gamers zit er de nieuwe Mali-T860 GPU in die sterk genoeg is om 1080p op 60 frames per seconde aan te sturen. Gezien de Xperia XA een 720p resolutie heeft verwachten we een zeer vloeiende ervaring. Sony voorziet het toestel ook van haar Mobile BRAVIA Engine 2 beeldverbeteraar. Je krijgt 16GB opslagruimte en de mogelijkheid tot 200GB bij te plaatsen via een micro-SD.

Qua camera’s is de Xperia XA uitgerust met een nette 1/3-inch 13 megapixel Exmor RS beeldsensor. De hybride autofocus heeft een snelheid van 0,15 seconde. Aan de voorkant krijg je nog eens 8 megapixels voor selfies met een 88-graden groothoeklens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.