Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Drones laten het regenen boven Nevada

De staat Nevada in de VS staat bekend om haar enorme droogte. Met behulp van drones willen wetenschappers het nu laten regenen. Hierdoor maakt men gebruik van cloud seeding technieken waar nu nog vliegtuigen voor nodig zijn.

De techniek van cloud seeding is alles behalve nieuw. De techniek is ontstaan in de jaren 40. Een wetenschapper ontdekte dat als je zilverjodide over wolken strooit, het vocht zal condenseren en als regendruppels omlaag zal vallen. Zo gebruikte China deze techniek om de wolken boven de Olympische spelen weg te houden door het in andere gebieden alvast te laten regenen.

De wetenschappers gebruiken een drone met acht rotoren om de zilverjojide naar de wolken te brengen. Omdat deze doorgaans erg hoog zitten, zal de drone op GPS coördinaten vliegen. Berekeningen van de bewegingen van het wolkendek zorgen ervoor dat de drone weet wanneer de zilverjojide in de wolken gespoten dient te worden om het te laten regenen.

In de VS maakt men veelvuldig gebruik van deze techniek om water op behaalde plekken geforceerd uit wolken te trekken. Normaal gaat dit nog per vliegtuig, maar de komst van drones zou de kosten van cloud seeding flink omlaag kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.