Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Thermosmart (Slimme Thermostaat)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Neutraal design
 • Gemakkelijk te installeren
 • Geschikt voor OpenTherm en aan/uit
 • Koppelingen met IFTTT, Homey, Domoticz en NetAtmo

THE BAD

 • Smartphone app mist nog geavanceerde mogelijkheden
 • Touchdisplay 'mist' af en toe een aanraking

Op enkele kilometers van onze redactie werkt een groep Arnhemmers al enkele jaren aan een slimme thermostaat; de ThermoSmart. De afgelopen maanden hebben wij een huis ingericht met de ThermoSmart en dat is goed bevallen.

Unboxing

De ThermoSmart thermostaat wordt in een klein doosje geleverd. De ThermoSmart, de hub die de communicatie met de CV regelt, een voedingsadapter en een stukje documentatie zijn allemaal aanwezig in het pakket.

Design

Qua design is de ThermoSmart één van de meest minimalistische slimme thermostaten die je momenteel in de schappen ziet liggen. Alle boodschappen worden doormiddel van een LED paneeltje weergegeven. De keuze door oranje verlichting is goed gekozen. De knoppen op het display zijn allemaal touch knoppen. Het enige dat jammer is binnen het design, is dat er nogal veel licht ‘lekt’ wanneer de LED’s aan staan. In het donker zie je dus wat lichtspreiding rond de verlichte plekken. Een extra plaatje van metaal had er voor kunnen zorgen dat de LED’s ook in het donker veel scherper zijn. Echt bezwaarlijk is dit verder niet.

Hoeft het display niets te doen, is de ThermoSmart niet veel meer dan een witte plaat op de muur. Sinds kort levert ThermoSmart ook verschillende covers zodat je voor €14,95 de ThermoSmart naar eigen smaak aan kan passen.

Thermosmart-Design

Installatie

De installatie is relatief simpel, mits jouw cv-ketel compatible is met het OpenTherm protocol dat de ThermoSmart ondersteund. Daarnaast is er ondersteuning voor het volledig aan/uit schakelen van de cv-ketel, maar het is de vraag of je dat wel wil. Voor cv-ketels zonder OpenTherm hebben fabrikanten in veel gevallen zelf wel een converter beschikbaar. Zo hebben wij voor onze installatie nog een OpenTherm converter van Nefit moeten installeren.

Over het algemeen verloopt de installatie zo dat je de bestaande thermostaat verwijderd. De kabel die van de cv-ketel naar de thermostaat loopt onderbreek je om de hub van ThermoSmart er tussen de plaatsen. Daarna plaats je de ThermoSmart thermostaat op de plaats van de oude thermostaat. De draad naar de ThermoSmart toe dient nu namelijk als voedingsdraad voor de thermostaat.

Daarna is het tijd om de computer/tablet aan te zetten. Inderdaad. De installatie is (nog) niet vanuit de smartphone app uitvoerbaar. Je moet dus een computer in huis hebben om de installatie uit te voeren. Daar staat tegenover dat het stappenplan voor de installatie zeer duidelijk is weergegeven.

Configuratie

Heb je de ThermoSmart werkend, dan is het tijd om de ThermoSmart te configureren. Dit kan op beperkt niveau via de ThermoSmart app, maar voor het maken van weekplanningen is toch echt weer de computer/tablet nodig. Ik geef toe dat dit mijn voorkeur heeft, maar de tester dacht er duidelijk anders over. Die stuurt alles in huis via een smartphone aan. De app van ThermoSmart is meer gemaakt om de temperatuur op het moment zelf aan te passen evenals een klein aantal andere basisinstellingen en de afwezigheidsfunctie.

ThermoSmart-iPhone

Openheid

Wat de ThermoSmart een interessante thermostaat maakt is dat deze relatief open is. Zo is de thermostaat direct aanstuurbaar via het open Domoticz platform, maar ook via IFTTT. IFTTT zorgt ervoor dat de thermostaat ook door verschillende beveiligingssystemen kan worden aangestuurd, maar je zou ook de temperatuurplanning kunnen overzetten naar Google Calendar om zo vanuit jouw agenda de thuistemperatuur aan te passen.

Verder is er al een samenwerking met de eveneens Nederlandse Homey en weten we uit interne bronnen dat ze de ThermoSmart ook al werkend hebben gekregen op de Amazon Echo. Verder is er een integratie met NetAtmo. Hierdoor hoeft de buitentemperatuur niet via het internet te worden opgezocht, maar kan de ThermoSmart op de daadwerkelijke buitentemperatuur sturen.

Gebruikservaring

De ThermoSmart laat zich prima plannen en reageert vlot. In het begin kunnen statusberichten nogal vlot over het display lopen. Wanneer je een beetje weet welke woorden je mag verwachten is het aflezen van de vlotte berichten geen enkel probleem meer.

Het enige minpuntje is dat het touchdisplay niet altijd alle vingertikken goed registreert. Soms slaat hij er één over. De app werkt wel zeer snel en comfortabel.

Comfort vs. Energiebesparing

Een slimme thermostaat is op twee manieren in te zetten. Natuurlijk wordt er altijd geroepen dat de slimme thermostaat helpt om flink op de energierekening te besparen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wanneer je veel perioden met hoge temperaturen instelt, zal het verbruik gelijk zijn als wanneer je dit steeds handmatig met jouw oude thermostaat zou doen. Hierdoor zijn comfort en bijbehorend energieverbruik altijd dingen om rekening mee te houden wanneer je een planning gaat maken. Dit geld voor alle slimme thermostaten.

Conclusie

Er zijn drie Nederlandse bedrijven die groot proberen te worden met slimme thermostaten. Dit zijn de Toon van Eneco, de Anna van Plugwise en deze thermosmart. Dit laat zien hoe zwaar de concurrentie alleen al in Nederland is. Door haar kleine bedieningspaneel is de ThermoSmart doorgaans binnen ieder interieur te plaatsen. Door haar open karakter is de ThermoSmart een slimme thermostaat die future proof is. Alleen de eigen app mag echt wel worden uitgebreid en dat is de voornaamste reden om de ThermoSmart geen perfecte score te geven.

2 reacties

 1. Sinds ruim 2 jaar thermosmart.
  Nu ruim 6 weken problemen met app en WiFi verbinding . Instructies van thermosmart zo ingewikkeld en gecompliceerd (Hidde Ottens) dat we er niets mee kunnen.

 2. NOOIT KOPEN!
  Ik heb de ThermoSmart gekocht in okt 21. Vaak storing met wifi. Nu helemaal geen verbinding meer met wifi. Alles wat ze online aangeven volgens hun stappenplan gedaan maar kom niet op hun http link terecht om mijn wachtwoord in te voeren om weer connectie te maken met mijn ThermoSmart wat niet lukt. Met Ziggo alles doorgenomen (wat een service waar ThermoSmart nog wat van mag leren). Ook mijn CV ketel na laten kijken en is in orde. ThermoSmart is telefonisch niet bereikbaar. Kan alleen via mijn account een supportticket aanmaken. Dit gedaan, maar krijg na 4 dagen geen enkele reactie. Na 3 supporttickets verder blijken ze mijn account te hebben geblokkeerd en kan ik nu helemaal niets meer. Als ik online de reviews lees kom ik tot de constatering dat dit echt een heel waardeloos product en bedrijf is die mij ook niet meer zullen berichten of helpen. Uit nood gezien het nu januari is met vrieskou heb ik een andere thermostaat besteld. Ze laten je letterlijk in de kou staan.

  Ik stel me ook echt de vraag of ze niet op het randje van failliet staan want ook daar lees je als je wat dieper graaft dat er onrustige momenten zijn of geweest.

  Ik vind het echt a-sociaal hoe zij met hun klanten omgaan. Maken mooie reclame dat dit product je geen stress bezorgd maar ik kan je verzekeren alleen maar.

  NOOIT KOPEN DIT WAARDELOOS PRODUCT! EN OOK ZEKER MET TOTAAL GEEN RESPONS OF SERVICE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.