Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LG Hom-Bot Square (VR64702LVM)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Lekker stil
  • Goed de plannen
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Standaard HEPA filter
  • Duidelijk gesproken aanwijzingen
  • Ruim voldoende zuigkracht

THE BAD

  • Dweilfunctie hebben we niet kunnen testen
  • Tapijtfunctie hebben we niet kunnen testen
  • Rijdt zich af en toe klem bij obstakels boven de Hom-Bot

LG maakt al jaren robot stofzuigers. De VR64702LVM is de laatste generatie die het Koreaanse bedrijf aflevert. Gewapend met een dubbele hoekborstel en een verrassend handig stofreservoir lijkt de LG Hom-Bot VR64702LVM hard op weg naar te top.

Unboxing

Helaas ontvingen wij een incompleet exemplaar van LG. Dus geen unboxingvideo. Wat we wel kunnen vertellen is dat je bij aankoop een dweil opzetstuk krijgt met twee dweilen, een extra filter, twee extra borstels en een schoonmaakborstel voor de borstels van de Hom-Bot.

Design

Steeds meer robotstofzuigers krijgen tegenwoordig een hoekig ontwerp in plaats van een rond ontwerp. Hier valt wat voor te zetten. Hoewel de ronde modellen veel gemakkelijker navigeren in zeer krappe ruimten (ze kunnen altijd 360-graden draaien), hebben de hoekborstels met dit ontwerp een veel groter bereik waardoor de Hom-Bot VR64702LVM in rap tempo grotere oppervlakken kan afleggen. Bovendien komt het nieuwe borsteltje net wat verder in de hoeken.

Ook slim aan het design van de LG Hom-Bot is de serviceklep aan de bovenkant. Deze klap je open om het stofreservoir eruit te tillen. Ook het reservoir is gemakkelijk open te klikken en schoon te borstelen. Plaatjes helpen de onervaren gebruiker ook goed op weg. Een heerlijk stukje comfort.

Sensoren

De LG Hom-Bot VR64702LVM heeft twee typen sensoren aan boord. Het gaat om nabijheidssensoren waarvan er drie in de voorbumper gezet zijn, maar ook een aantal onder de VR64702LVM zijn geplaatst. Dit om te voorkomen dat de Hom-Bot van de trap valt. De sensoren onder de Hom-Bot lijken wel aardig wat stof aan te trekken, maar in de krappe week dat we hebben kunnen testen is de Hom-Bot VR64702LVM niet van de trap gevallen.

De tweede sensor is de Dual Eye 2.0 camera die in de bovenkant van de Hom-Bot VR64702LVM is verwerkt. Het is vooral voor een camera die in zowel licht als donker gebruikt kan worden om de weg te vinden. Veel van de robots met camera die wij hebben getest, falen wanneer er te weinig licht in een kamer is. Ook wanneer het gewoon dag is en ze moeten bijvoorbeeld onder het bed door. De Hom-Bot VR64702LVM van LG lijkt hier echt totaal geen moeite mee te hebben en is daarmee de best navigerende stofzuigerrobot met camera die we op dit moment kennen. Overigens zit de tweede camera aan de achterkant onder de Hom-Bot VR64702LVM. Deze werkt ook mee aan een verbetering in de navigatie in huis.

Het gevolg van de sensoren is vooral merkbaar wanneer je de bewegingen van de Hom-Bot VR64702LVM in de praktijk ziet. De Hom-Bot VR64702LVM stoot bijna nergens tegenaan en houdt voldoende afstand van de plinten om het stof ervoor wel weg te borstelen, maar er niet langs op te schrapen.

Schoonmaken

De Hom-Bot VR64702LVM leegt zichzelf niet, dus je zal er zelf regelmatig aan moeten denken om de Hom-Bot VR64702LVM schoon te maken. Dit betekent dat je haren die om de borstels gerold ziet zitten moet verwijderen (krijg je een handig kammetje voor) en dat je het stofreservoir moet legen.

Het stofreservoir van de Hom-Bot VR64702LVM laat zich buitengewoon gemakkelijk legen. Het is gemakkelijk toegankelijk via de serviceklep aan de bovenkant van de Hom-Bot VR64702LVM. Bovendien zit er een kwastje op geklikt om de filters even af te borstelen. Handig, want dan gaan ze langer mee.

Over filters gesproken, LG heeft het stofreservoir van een HEPA filter voorzien. De lucht die uit de Hom-Bot VR64702LVM komt is in theorie dus minder vervuild dan de lucht die normaal in huis hangt. Een fijne gedachte toch?

Gebruikservaring

Het eerste dat opviel bij het in gebruik nemen van de Hom-Bot VR64702LVM is hoe stil de machine is. Ik zou er nog geen TV bij willen kijken, maar een gesprek voeren in aanwezigheid van de Hom-Bot VR64702LVM is geen enkel probleem. Ook bij problemen geeft de Hom-Bot VR64702LVM feedback met een duidelijke Nederlandse stem.

De Hom-Bot VR64702LVM beschikt over vier wielen. Hierdoor is de Hom-Bot VR64702LVM best goed in staat om zichzelf over drempels en andere lage obstakels te werken zonder meteen vast te lopen. Ideaal ook wanneer je een tapijt hebt. Voor tapijt beschikt de Hom-Bot VR64702LVM over een turbo stand. Hij zou zelfs in staat moeten zijn om té lange draden te herkennen waardoor hij even stopt met zuigen om te voorkomen dat hij vastloopt in het tapijt. Dit hebben we in de korte testperiode helaas niet kunnen testen.

De bediening van de Hom-Bot VR64702LVM werkt erg prettig. Niet teveel instellingen, gewoon gaan. Daarnaast is er de mogelijkheid het één en ander te plannen voor een dagelijkse schoonmaakroutine. Eigenlijk alles dat je wenst qua functies.

Na het zuigen heeft de Hom-Bot VR64702LVM doorgaans weinig moeite om haar laadstation terug te vinden. Lukt dit niet, stopt hij gewoon ergens in de kamer. Met een beetje pech onder een bed. Dat laatste zou qua logica nog beter kunnen, maar is een probleem dat we regelmatig tegenkomen.

Daarover gesproken lijkt er een matige herkenning voor objecten waar hij zich klem onder kan rijden. Onder ons bed zitten scharnieren die schuin lopen en dun zijn. Een stofzuigrobot met botssensoren zal deze herkennen en wegsturen. De LG Hom-Bot VR64702LVM doet dit steeds te laat waardoor hij zich klem rijdt. Aan de krassen op de body te zien zijn we niet de eerste testers die dit hebben ervaren.

LG adverteert ook met een dweilmop functie voor de Hom-Bot VR64702LVM, maar die was niet aanwezig op ons testmodel.

De toekomst van LG

LG is nog lang niet klaar met de ontwikkeling van de Hom-Bot lijn. Tijdens de CES presenteerde LG nog een model met augmented reality. Dat nieuwe model is aan te sturen via de smartphone en je kan daarbij aangeven waar de Hom-Bot extra zijn best moet doen. We gaan dut nog heel wat moois zien bij LG.

Conclusie

Hier en daar is het een wat incomplete test door de korte testduur en incomplete levering (zijn we niet gewend van LG). Jammer. In de korte tijd dat we de Hom-Bot VR64702LVM hebben getest heeft deze zich op veel punten namelijk positief bewezen. Voor nu moet de Hom-Bot VR64702LVM het dan ook doen met 4 van de 5 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.