Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Dyson DC52 Animal Turbine is klaar voor de kerstboom ellende met 4.5 sterren.

The Good
  • uniek design
  • zuigkracht
  • reinigen
  • geen geurtjes
  • degelijk
The Bad
  • minder geschikt voor ouderen
  • uitpakken is beetje puzzelen

Stofzuigen bestaat al decennia. Om dan met iets nieuws te komen, moet je van goede huize komen. Dyson is het bedrijf dat stofzuigen heeft veranderd. Door andere vormgeving, slimme patenten en natuurlijk een goed zuig resultaat. Wij mochten de DC52 testen. Is ie werkelijk zo goed, of nog voor verbetering vatbaar?

DC52Dyson kent iedereen van de handdrogers die je in zoveel openbare toiletten ziet. Al vijftig jaar waren handdrogers hetzelfde. Dyson pakte het anders aan en in no-time wist iedereen dat de Dyson drogers beter werken en ook nog eens fraai ogen. Dyson heeft inmiddels diverse product categorien van een andere vormfactor voorzien. Van handdrogers tot ventilatoren. De R&D afdeling is ongekend groot vergeleken bij andere consumenten electronica bedrijven in Europa. Techniek zit in de aderen van Dyson medewerkers en in het DNA van elk product. Zo veroverden de Dyson stofzakloze stofzuigers langzaam maar gestaag ook de stofzuiger markt. Eerst uitgelachen door de traditionele merken die veel aandacht gaven aan vrouwelijke vormen in de vormgeving. Philips, Miele, Bosch en veel andere merken dachten dat nieman op een techy ogende stofzuiger zat te wachten. Het retail kanaal verdiende goud met stofzuigerzakken. Eigenlijk zat niemand in de productie en in de retail te wachten op de Dyson revolutie. En toch kwam deze. Loop eens een MediaMarkt binnen en zie het ontelbare aantal modellen die op een Dyson willen lijken. Er zijn duidelijk twee kampen ontstaan; het traditionele ronde stofzuigerzak model en de stofzuigerzak loze technisch ontwerp. De Dyson DC52 moet de ultieme tech zuiger zijn.

DC52-extrasUitpakken
Een bescheiden doos arriveerde met de DC52 ter test. Wij waren verbaasd over hoe slim alles verpakt is in één compacte doos. Het nadeel is wel dat je even het gevoel hebt dat je de stofzuiger zelf helemaal in elkaar moet zetten. Veel unboxing filmpjes zijn gebaseerd op eerst uitpakken en dan weer inpakken, om dan het uitpakken te filmen. Dat was niet mogelijk met de Dyson DC52. Alles is netjes in folie en zakjes verpakt. Voor je het weet ligt een hele legpuzzel op tafel. Dit is echt iets wat Dyson moet oplossen. Het is niet uitpakken en zuigen, zoals met alle ‘oude’ stofzuiger merken. Dit komt deels doordat er zoveel accessoires bijzitten waarvan je in eerste instantie niet weet waar wat voor is. Tip aan de ontwerpers is om alle extras in de ‘Accesoire Box’ te doen. Zodat je veel sneller weet wat nodig is om binnen 1 minuut na uitpakken te kunnen gaan stofzuigen. De rest zie je dan later wel.
Alle onderdelen stralen uit dat er over nagedacht is en alles is met oog voor detail gemaakt. Het uitpak feest is duidelijk in lijn met het Apple denken van uitpakken.

dyson-dc52-animal-turbine-cyclonenZuigen
De DC52 voelt zwaarder aan dan een ouderwetse stofzuiger en het handvat is anders dan men gewend is. Je moet dus even een mentale schakelaar omzetten voor dit ‘anders’ stofzuigen. Tijdens gebruik is echter niets van het beetje extra gewicht merkbaar. Natuurlijk is dit wel een punt als je veel trappen op en af moet met de stofzuiger. Het ontwerp is zo goed dat de stofzuiger perfect volgt en nooit omvalt. Hoe vaak heb je niet met een tuimelende stofzuiger achter je staan stofzuigen? Dat is met de DC52 verleden tijd. Het snoer is lekker lang. De DC52 oogt als een bolletje met een cilinder voor het opgezogen vuil. De ene helft van de bol is voor het oprollen van het 10 meter lange snoer. Aan de andere kant van het bolletje zit de elektronica en motor. Toch is het gewicht perfect verdeeld en waarborgt het goede volgen van de stofzuiger. Bovenop de vuilcilinder zitten de opvallende 54 zuigmondjes of cyclonen zoals Dyson ze noemt. De DC52 Cinetic heeft de meeste cyclonen van alle Dyson stofzuigers. Daarmee ook de kleinste. Om te voorkomen dat deze verstoppen heeft elke cycloon een flexibel uiteinde dat trilt wanneer de stofzuiger aanstaat. Zo komt het fijnste stof ook gewoon in het reservoir terecht en blijft het niet steken in de cyclonen. In eerdere modellen zijn de cyclonen groter, waardoor deze minder kans liepen om te verstoppen. Maar deze modellen hebben allemaal een filter voor het fijne stof, die om de zoveel tijd gewassen dient te worden. Heel veel kleine zuigmondjes dus die continu gereinigd worden. Het resultaat is zuigkracht die niet afneemt met als bonus geen stofzuiger geur. Onze oude stofzuiger kon je nog ruiken als ie weer opgeborgen was. De DC52 stinkt niet tijdens noch na het stofzuigen. Zelf beweert Dyson dat de lucht er schoner uitkomt dan ie er in gaat. Dyson heeft een HEPA filter na de motor die de schone lucht garandeert. De zuigmond roteert met draaiende borstels en reinigt perfect. Voor allerlei andere zuigklusjes zijn er andere opzetstukken. Bijvoorbeeld voor parket of de band. Het zit allemaal in de doos. Dyson geeft 5 jaar garantie en claimt dat de stofzuiger een leven lang meegaat. Van alle claims die Dyson maakt is duidelijk dat de zuigkracht van de stofzuiger erg goed is en ook blijft. Ook als de vuilcilinder zich vult. Het legen van de cilinder kan zonder vieze handen te krijgen. In een huishouden met bewoners met lange haren is het echter wel nodig om de haren uit de cilinder te halen. Die claim gaat dus niet helemaal op.

Conclusie
De DC52 is een top stofzuiger met erg veel extra’s. Voor ouderen die met een stofzuiger een trap op moeten, is de DC52 minder geschikt. Ook de grip is wennen voor wie al decennia op de ouderwetse manier stofzuigt. Wie het kan veroorloven een DC52 te kopen, diegene krijgt een stukje top techniek met veel gebruiksgemak en nooit meer extra kosten voor stofzakken of filters. Zuigen met de DC52 is voor ons een feest gebleken en de dennennaalden van de kerstboom zijn straks eerder dan ooit verdwenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.