Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de X-Rite ColorMunki Photo met 5 sterren.

The Good
  • Zeer breed inzetbaar
  • Zeer klein voor een spectrofotometer
  • Prima software
  • Veel uitleg
  • Printerkalibratie
  • Projectorkalibratie


Nooit meer gezeik over de verkeerde kleuren in de foto’s die je maakt en de foto’s die je afdrukt. Dit is de gedachte achter de opvallende ColorMunki Photo. De ColorMunki Photo is een kleurenkalibratie tool die verder kijkt dan de kleuren van het computerdisplay.

Unboxing

De X-Rite ColorMunki Photo is er eigenlijk in een aantal varianten waarvan de Photo editie de meest volledige is. Zo krijg je onder anderen een reistasje voor wanneer je met de laptop op stap gaat en echt overal de correcte kleuren wenst te zien. Leuk detail is dat je er momenteel ook een colorchecker classic bij krijgt. Dit is een handige kleurenkaart die je goed kunt gebruiken om foto’s achteraf te kalibreren. Handig!

X-Rite ColorMunki Photo IMG_5564

Spectrofotometingen vs. kleurenmetingen

Er zijn relatief veel, vooral goedkopere oplossingen om kleuren op een monitor te meten en bij te stellen. Denk aan de populaire DataColor Spyder4 oplossingen of de HueyPro van Pantone. Dit komt doordat die meters enkel kleuren meten vanaf een monitor. DataColor heeft voor de Spyder wel een print kit, maar daarbij gebruikt de Spyder4 verschillende gekleurde LED’s om de meting van een spectrofotometer na te bootsen.

De X-Rite ColorMunki Photo is echter een spectrofotometer. Deze meet de verschillen in golflengten vanaf ‘wit’. Hierdoor zijn kleuren veel nauwkeuriger te meten en dus niet alleen vanaf een monitorscherm die zelf de verlichting regelt.

Referentiepunt

Voor een goede kalibratie is het belangrijk dat jouw kalibratietool ook gekalibreerd is. Doordat hardware verouderd, moet dit met enige regelmaat gebeuren. Je wil immers 100% zeker zijn dat je het juiste resultaat ziet. Een spectrofotometer doet dit vanaf puur wit. Deze puur witte kleur is in de X-Rite ColorMunki Photo aanwezig. Voor iedere belangrijke meting zal de X-Rite ColorMunki Photo zichzelf dus kalibreren.

Monitorkalibratie

De meest basale functie van de X-Rite ColorMunki Photo is natuurlijk het bijhouden van de kleuren op jouw monitor. De X-Rite ColorMunki Photo zal je met enige regelmaat vragen de monitor te kalibreren. Daarnaast zet je de X-Rite ColorMunki Photo op jouw bureau neer zodat deze gedurende de dag de kleuren op de monitor kan aanpassen naar het omgevingslicht. De monitorkalibratie kent een easy modus (standaard instellingen) en een advanced modus. In dat laatste geval kun je voorkeuren invoeren.

ColorMunki-Kalibratie

Printerkalibratie

Printen als een pro? Zelfs uit een relatief slechte printer valt een prima printje te halen met de X-Rite ColorMunki Photo. De X-Rite ColorMunki Photo kan zonder tussenkomst van referentiekaarten zelfstandig ICC kleurenprofielen aanmaken voor de papier en inktcombinaties die jouw printer gebruikt. Zo kan software als Photoshop veel beter in staat worden gesteld om nauwkeurige prints te maken.

ColorMunki-Print

Nu moet ik wel zeggen dat het kaliberen van een printer echt een enorme klus is. De printer moet verschillende testprints maken en iedere kleur op de testprint moet je handmatig opmeten. Gelukkig krijg je echt een berg documentatie bij de X-Rite ColorMunki Photo, dus dat komt wel goed.

Projectorkalibratie

Doordat de X-Rite ColorMunki Photo een spectrofotometer is, is deze als één van de weinige oplossingen ook in staat om het kleurenprofiel van een projector te meten en te corrigeren. Doordat de projectie vanuit een andere richting komt dan onder de meter is dit in geel gevallen simpelweg onmogelijk.

Colorpicker

Zie je een kleur in het echt die je graag terugziet op jouw monitor? Ook dat kan met de X-Rite ColorMunki Photo. Je kunt deze handige tool gebruiken om een kleur te meten en deze weer te geven. Je kunt zelfs de printvriendelijke versie van de kleur laten samenstellen door de X-Rite ColorMunki Photo. De colorpicker bevat ook een tweetal bibliotheken met kleuren. Het gaat hierbij om de Color Groups en de Munsell Glossy kleuren.

X-Rite-ColorMunki-Photo-Colorpicker-

Conclusie

Er zijn al heel veel tools om je monitor mee te kalibreren, maar wat maakt het uit als je dat ene mooie plaatje niet met dezelfde kwaliteit op een printje kan zetten? Hoe krijg je die prachtige kleur groen van dat ene blaadje munt in jouw Photoshop ontwerp? En hoe zorg je dat de projector oranje goed weergeeft tijdens een volgend EK? De X-Rite ColorMunki Photo is dé multitool die gewoon overal een oplossing voor heeft en in de Photo editie ook nog eens gemakkelijk mee te nemen is. Top.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.