Jeroen
Jeroen

Review: Verdun (PC)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Squad leveling
  • 1st WW Setting
  • Realistisch
  • Audio

THE BAD

  • Graphics
  • High Frame rate
  • Geen story mode

Heb je ook zo genoten van de eerste Call of Duty titels die zich afspeelden in de WOII setting? Blackmill Games and M2H Game studio brengen dezelfde sfeer, vertrouwde looks in de eerste realistische WOI first person shooter ooit! Verdun.

De naam Verdun komt van de bekende Slag bij Verdun. Deze was typerend voor de 1e Wereldoorlog omdat er nooit eerder zo lang en met zoveel mensen is gevochten op een klein stukje (10 bij 10 km) grond. De slag die 11 maanden duurde heeft het leven gekost aan meer dan 700.00 mensen. Dit slagveld, die angst en strijd proberen de Nederlandse Indies te brengen in de eerste WO I FPS ooit!

Verdun pistol gadget gear

Verdun is een prachtige, first-person shooter waarbij alles 1e Wereldoorlog ademt. De ontwikkelaars hebben zich tot in details laten informeren door historici om zo dicht mogelijk bij het gevoel van deze oorlog te komen. De game zelf bestaat alleen uit een multiplayer mode, maar na het uitbrengen van een aantal DLC’s kan het vast niet langer wegblijven dat de mannen in het geheim werken aan een single player game. 😉 In ieder geval is het de multiplayer waar het nu allemaal om draait. Deze modus is niet alleen geweldig voor de remi gamers, maar ook enorm populair voor friend matches en clans.

De Verdun feeling begint in de game al bij het menu waar authentieke muziek schalt uit grammofoonplaten en speakers. De wapens, de uniformen, de legers en de loopgraven het klopt allemaal tot in de puntjes.

Verdun multiplayer Gadgetgear

Realistic World War 1 gameplay

Bij realistische gameplay zijn graphics niet eens het belangrijkste onderdeel. Het gaat om het gevoel, het handelen van de wapens, de speelbeleving. Dat laatste komt enorm aanbod. Het moment dat je de loopgraven ingaat voel je de risico’s die je waagt wanneer je boven de loopgraven uitsteekt. Gebukt sluip je door de gangen en houd je de adem in bij het op de korrel nemen van je tegenstanders. Houd rekening met realistische kogel afwijking. Dit kennen we al van de snipers in Battlefield 3 en het lijkt alsof die regels hier ter harte zijn genomen.  Vlucht voor de artillerie voordat al je manschappen als ratten in de val zitten. En als je eindelijk vrij kans denkt te zien om aan te vallen begint de tegenstander een gasaanval.  Je gasmasker is echt.  Echt, omdat het belemmert. Je ziet minder, het klinkt zoals een masker klinkt en je kunt niet wachten tot je het afzet. Iedereen die wel eens gepaintballd heeft in de winter, weet dat het beslaan van je masker enorm naar is. Het gasmasker evenaart dit gevoel.

Tactical squad-based FPS

Het paradepaardje van de game is de Squad mode. Een uniek leveling systeem dat het gehele team aan het werk zet en meeneemt in het succes of de ondergang. De game draait eigenlijk om het bezetten of veroveren van de loopgraven. Er bevinden zich een tiental squads in het veld, die allemaal bestaan uit dezelfde spelers, maar uit andere landen. Je kunt kiezen uit De Triple Entente die bestaan uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Keizerrijk Rusland, Italië  en de Verenigde Staten of de tegenstanders van de Centrale Mogendheden, bestaande uit Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Bulgarije en het Ottomaanse Rijk.

Ieder squad heeft vier classes. Zo heb je een Rifleman. Een Bomber, dat is eigenlijk ook een rifleman, maar dan met duizend bommen en granaten. Een Corporal die je zegt wat je moet doen en mortar en gas strikes besteld. En last but not least, mijn favoriet de Gunner. Dit is meer een verdedigings class waarbij je heerlijk met een automatisch machinegeweer kunt losgaan. Samen zorg je ervoor dat je met je team je loopgraaf verdedigt of de ander verovert. Alleen lukt het je echt niet, dat is het geheim van het succes. Natuurlijk heb ik het alleen geprobeerd, maar je bent kansloos.

steamworkshop_webupload_previewfile_182831658_preview

Ken je de maps door en door? Dan heb je een voordeel. Weet je wie welke orders geeft, hoe je moet richten om iemand te doden en wanneer de mortieren om je oren vliegen? Dan zal je zeker winnen. Dit zijn allemaal belangrijke ingrediënten die in het begin als Verdun virgin behoorlijk kunnen afschrikken.  Overal waar je geraakt wordt betekent je dood en omgekeerd is het gewoon heel lastig om in de eerste uren iemand te raken. Het is niet simpelweg een run en kill. Het is tactisch en samenwerken, maar als je dat eenmaal door hebt en je geeft zelf de bevelen om aan te vallen. Samen met je team storm je door niemandsland om de vijand uit de loopgraven te jagen, dan voelt dit gewoon perfect. Het feit dat je met je team punt scoort om te levelen voelt nog prettiger aan wanneer je guns en extra’s vrij speelt die je spel nog leuker maken.

steamworkshop_webupload_previewfile_182831658_preview (1)

Graphics

Helaas kon ik mijn computer niet op de gewenste frame rate van 30 krijgen, daardoor heb ik waarschijnlijk niet geëvenaard wat andere gamers hebben meegemaakt. Al met al zien de levels, vooral de loopgraven en de geweren er schitterend uit. De karakters zelf vind ik wat minder, met namen de man op de Verdun banner met het geitensikje. Waarom hebben jullie hem gekozen? Verder zijn de graphics niet echt vergelijkbaar met titels zoals Black Ops 3 of de nieuwste Battlefield. Zie het meer als Call of Duty World at War en dan vallen de graphics alleen maar mee. Vergeet niet dat het hier om Indie studio’s gaat en geen miljoenenbedrijf zoals Treyarch.

Verdun FPS Gadget Gear

Audio

Het geluid is geweldig, daar kan niets over gezegd worden. Behalve dan dat de mortieren fantastisch klinken, de kogels je letterlijk om de oren vliegen en de bevelen van je corporaal schallen motiverend over het battlefield. Koop een degelijke headset en geniet van het moois dat Blackmill en zijn vriendjes hebben gemaakt. Ook het menu met de prachtige muziek schetst gewoon een perfect beeld.

Verdun General 2

Conclusie

Ben je gek van oorlog shooters, vind je historische dingetjes tof en wil je wel eens iets anders dan de standaard FPS? Dan zal dit een fantastische game zijn voor je. Het is vernieuwend, tot in detail gemaakt met oog voor feiten uit onze geschiedenis. Ben je echt een moderne shooter dan kan het spel wel eens wat langzaam zijn en wat meer van je vragen. Voor mij persoonlijk miste ik een ingame tutorial. Dat had me waarschijnlijk sneller geleerd dat je kogels dalen en je niet recht op iemands kruin hoeft te richten, de ranks en de manier van strijden. Ook alle spelregels waren eerder duidelijk geweest. Een soort solo missie die fungeert als een tutorial was voor het multiplayer geweld wel even lekker geweest. Al met al is het een bijzonder gave game die prijstechnisch gewoon top is. Mijn tip zou zijn om Verdun eens een flinke avond te proberen, want met een uurtje of twee heb je geen duidelijk beeld.

Pluspunten:

Squad leveling
1st WW Setting
Realistisch
Audio

Minpunten:

Graphics
High Frame rate
Geen story mode

Cijfer: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.