Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Trebs Comfortcook Fruitdroger met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer goedkope manier om te starten met het drogen van voedsel
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Ziet er prima uit
  • Simpel in gebruik
The Bad
  • Onhandige schaalverdeling temperatuur


Binnen de Comfortcook serie brengt Trebs een breed scala aan interessante kookproducten. Met de Trebs Comfortcook Fruitdroger biedt Trebs één van de goedkoopste apparaten om fruit en andere levensmiddelen te drogen. De afgelopen weken hebben wij volop met deze bijzondere keukengadget mogen experimenteren.

Unboxing

Trebs levert de Comfortcook Fruitdroger met zes droogrekken, een deksel en handleiding. Het netstroomsnoer zit er al aan.

Design

De Trebs Comfortcook fruitdroger is één van de goedkoopste oplossingen om voedsel te drogen. Het resultaat is dat het geheel van plastic is waar merken als Excalibur veel met metaal werken. Qua design en stevigheid lijkt het allemaal goed te zitten. Hoewel de onderdelen niet vaatwasserbestendig zijn, kan je er aardig op schrobben.

Plastic is dé manier om de prijs van dit soort producten omlaag te brengen. Toch kent het ook thermische nadelen. Plastic isoleert slecht. Wanneer we de Trebs Comfortcook fruitdroger met een thermische camera bekijken zien we een warmteverschil. Wanneer het bovenste droogrek 70 graden bereikt, zal de onderste rond de 45 graden zijn. Dit resultaat zal ook afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur. Wanneer je de Trebs Comfortcook fruitdroger gebruikt, is het dus belangrijk om het dikste/stugste materiaal bovenin te leggen. Denk aan stukken ananas of apple. Kwetsbare materialen plaats je onderin. Denk aan zeer dun gesneden schijfjes, maar ook kruiden.

Het enige onhandige aan het design van de Trebs Comfortcook fruitdroger, is de temperatuurregelaar. Deze ronde draaiknop gaat van 40 tot 70 graden. De markeringen, in de vorm van stippen, kennen een ongebruikelijke schaalverdeling. In plaats van stappen van 5 of 10 graden, zijn het stappen van 7,5 graden en dat is geen ‘natuurlijke’ verdeling.

Trebs Comfortcook Fruitdroger schaalverdeling

Voedsel drogen

Het drogen van voedsel is één van de oudste methoden om voedsel te conserveren. micro-organismen zoals bacteriën en schimmels kunnen alleen overleven in een vochtige omgeving. Ook de werking van enzymen stopt dan. Bij een vochtgehalte van minder dan 35% stop je de bacteriën en bij minder dan 15% ook de schimmels. In tegenstelling tot sterilisatie maak je bacteriën en schimmels dus niet kapot, maar stop je ze alleen. Neemt het vocht weer toe door het gedroogde voedsel verkeerd te bewaren, gaan deze gewoon weer werken. Voor zover dit stuk theorie.

Deze machine heet de Trebs Comfortcook fruitdroger, maar kan voor veel meer dan alleen fruit worden gebruikt. Groente, kruiden, maar ook gevogelte, vlees en vis kunnen in de machine worden gedroogd. Eigenlijk alles zolang het maar niet hoger dan 1,2 CM is. Hoe dikker, hoe langer je nodig hebt om het te drogen.

De handleiding van de Trebs Comfortcook fruitdroger is zeer volledig in wat je allemaal kunt drogen. Trebs heeft overal adviestijden bij staan in uren. Schrik niet, de machine is ontwikkeld om 40 uur non-stop gebruikt te worden en 36 uur drogen is niet geheel ongewoon. Je bent immers niet aan het bakken ;-). Trebs geeft keurig aan hoe het eindresultaat na de droogtijd is. Trebs geeft ook aan hoe je het voedsel moet snijden en voorbereiden. Trebs heeft alleen niet overal aangegeven hoe groot en dik voedsel gesneden dient te worden. Tip van ons, snij niet te dun. Te dun gesneden appelschijfjes blijven bijvoorbeeld aan het rooster plakken doordat ze niet stevig genoeg meer zijn om losgetrokken te worden.

Omdat drogen aanwezige bacteriën niet doodt, moet je bepaalde soorten vlees (vooral varkensvlees), gevogelte en vis eerst koken of bakken voor het de Trebs Comfortcook fruitdroger in gaat. Vlees en vis dat je normaal rauw kan eten, mag dus zo de fruitdroger in.

Gebruikservaring van de Trebs Comfortcook Fruitdroger

In het boekje staat dat je de verschillende onderdelen voor het eerste gebruik even met de hand moet afwassen. De machine komt immers vers uit de fabriek. Tip van ons, laat hem eerst even een uurtje leeg ‘blazen’. De rekken mogen er best op, maar de deksel niet. Er zit een beetje een fabrieksgeurtje aan de machine, maar die is na een uur echt wel weg.

Zoals aangegeven is het belangrijk om het dikste voedsel bovenin de machine te leggen en het dunste onderaan in verband met de natuurlijke temperatuurverschillen in deze constructie. Wees niet bang dat je ‘weinig’ kwijt kan in de machine. Wanneer je de rekken naast elkaar legt merk je dat je echt een enorm oppervlak hebt om voedsel te drogen. Qua capaciteit hebben wij dus niets te klagen bij deze machine.

De Trebs Comfortcook fruitdroger maakt gebruik van elektrische verwarming en een ventilator om de warme lucht via de koker in het midden de droogrekken in te blazen. De ventilator is hoorbaar, maar te vergelijken met het geluid dat een PC ventilator produceert. Je weet dus dat hij aan staat, maar je kunt toch gewoon TV blijven kijken 😉

Tijdens de testperiode heb ik verschillende soorten voedsel in de Trebs Comfortcook fruitdroger te drogen gelegd. Van plakjes biefstuk tot ananas uit blik en schijfjes appel. Het eindresultaat ligt stuk voor stuk in lijn met de verwachtingen die de handleiding van de Trebs Comfortcook fruitdroger beschrijft. Sterker nog, ik ben door de Trebs Comfortcook fruitdroger echt enthousiast geworden over het gebruik van gedroogd voedsel. Niet alleen om zo te eten, maar ook voor het garneren van mooie gerechten.

Schoonmaak

Voor mij als afwasmachineliefhebber is het altijd jammer als ik een keukenapparaat test dat niet vaatwasserbestendig is. Het zij zo. Gelukkig zijn de rekken vlot af te wassen en de meeste voedselsoorten laten nauwelijks resten achter op de rekken.

Conclusie

Fruitdrogers waren altijd dure machines, maar Trebs maakt deze techniek haalbaar voor iedereen met een klein budget. De temperatuursverschillen maken dat de Trebs Comfortcook fruitdroger niet perfect is, maar het is de vraag of je dit binnen dit prijssegment mag verwachten. Kijkend naar de markt denk ik dat je onder de €200 niets beters gaat vinden. Dit maakt dat Trebs hoog scoort in deze review.

Beschikbaarheid

De Trebs Comfortcook Fruitroger is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.