Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Mophie Powerstation 8X

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorme accucapaciteit
  • Twee USB poorten
  • Fast-charging tot 15 Watt
  • Priority charging via de computer
  • Data sync mogelijk
  • Extra inzicht via Bluetooth

THE BAD

Mooie powerbanks maken. Mophie kan het al jaren, maar niet alleen Mophie. Er zijn verschillende merken die er echt iets moois van maken. Om op te vallen moet je dus innoveren en dat doet Mophie met de Powerstation 5X en de Powerstation 8X. Beide powerbanks zijn namelijk voorzien van bluetooth.

Unboxing

Mophie levert de Powerstation 8X met een handleiding en een micro-USB kabel. Die Micro-USB kabel is van Mophie zelf en lekker stevig. Daarnaast moet je natuurlijk de gratis app voor iOS of Android downloaden.

Design

Mophie draait om design en dat zie je heel goed terug in de Powerstation 8X. De 15.000mAh accu zit in een prachtige aluminium behuizing weggewerkt. Groot maar voorral ook plat blijkt de visie achter de Powerstation 8X.

Dat de Powerstation 5X en Powerstation 8X een plastic rand aan de bovenkant hebben heeft zeer waarschijnlijk te maken met de bleutooth antenne die Mophie in het design heeft moeten verwerken. Zou deze achter een aluminium schil zitten, zou het buitengewoon veel vermogen kosten om contact te leggen tussen smartphone en Powerstation wat niet effectief is wanneer je probeert energie te besparen.

Een mooi detail aan het design van de Powerstation 8X is de LED indicator op de zijkant. Door op de grijze knop te drukken, geeft deze met behulp van vier LED’s een indicatie van de accustatus. Niet alleen zijn de witte LED’s netjes weggewerkt, maar ze zijn ook nog eens geanimeerd. Net zoals de power LED’s bij de MacBook. Dit is echt oog voor detail en laat stiekem ook wel zien dat Apple en Mophie vriendjes van elkaar zijn ;-).

Fast Charge

De Mophie Powerstation 5X en Powerstation 8X zijn de enige twee uit de nieuwe serie die voorzien zijn van een Fast Charge USB poort. Dat is de groene poort. Deze kan maximaal 15 Watt aan laadstroom leveren. De maximale laadcapaciteit voor smartphones en tablets met Qualcomm Quick Charge 2.0 ondersteuning ligt momenteel op 18 Watt, maar de meeste powerbanks die we zien presteren veel minder en blijven rond de 12 Watt hangen.

Priority+ pass-through

Een andere techniek van Mophie in deze Powerstation lijn is Priority+. Ook deze techniek is alleen in de Powerstation 5X en Powerstation 8X aanwezig en stelt de lader in staat om eerst aangesloten apparaten te laden en pas daarna zichzelf wanneer je de Powerstation tussen jouw gadget en computer hebt aangesloten. Bovendien blijft de dataverbinding in tact waardoor je ook gewoon data kunt synchroniseren op jouw apparaat. Ook hier beperkt de functie zich wel tot de groene USB poort. De tweede USB poort wordt namelijk afgesloten wanneer de Powerstation 8X aan een computer hangt.

Mophie Power App

Mophie Powerstation 8X Screenshot_2015-12-10-19-17-07Maar dan nu de echte innovatie. De Mophie Power App. Zelfs zonder een Mophie powerbank te hebben, is deze app al een interessante toevoeging aan jouw (Android) smartphone. De app geeft namelijk tips en statistieken over het batterijgebruik van jouw smartphone. Met behulp van de tips is het verbruik van de smartphone te optimaliseren. Daarnaast kun je zelf alerts toevoegen om zo op tijd waarschuwingen te krijgen. Bovendien zit er een zeer nauwkeurige indicator aan die aangeeft hoelang jouw smartphone nog moet laden.

Wanneer je de Powerstation 8X via bluetooth met de smartphone hebt verbonden, krijg je ook inzicht in de accustatus van de Powerstation 8X. De Powerstation 8X en smartphone communiceren regelmatig met elkaar. Wanneer je de app opent heb je hierdoor altijd een actueel overzicht. Ook bij de Powerstation 8X zijn alerts in te stellen en ook de firmware is via de app aan te passen (al hebben we nog geen update meegemaakt).

Uniek?

Is de integratie van bluetooth in een powerbank heel uniek? Dat valt wel mee. Het Nederlandse Phorce lanceerde in 2014 al een rugzak met forse powerbank en live bluetooth verbinding. Dus nee, uniek is het niet. Daarnaast gaf de Phorce powerbank nog veel meer informatie door de aanwezigheid van diverse sensoren. Het geheel maakte de Phorce tassen schreeuwend duur, maar met deze Powerstation 8X beweegt Mophie langzaam aan die kant op. Zou Mophie doorzetten en meer features aan de Powerstation-lijn toevoegen, is van iedere tas een slimme, gadgetminded tas te maken. Wie weet wat de toekomst brengen zal.

Conclusie

Als je alle features van de Powerstation zo leest, kan ik me voorstellen dat de Powerstation 1X en Powerstation 2X vooral mooie powerbanks zijn, maar verder niets toevoegen aan het algehele aanbod van Mophie. Hoe anders is dit met de Powerstation 8X en de kleinere Powerstation 5X. Razendsnel opladen, Priority+, synchronisatie mogelijkheden en inzicht via bluetooth. De Powerstation 8X lijkt het beste van Mophie in één van de mooiste behuizingen die ik de laatste maanden heb gezien. Een must-have voor gadgetlovers.

Beschikbaarheid

De Mophie Powerstation 8X is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.