Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Epson ET-4500 (Ecotank printer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer comfortabel in gebruik
  • Lage inktkosten (lange termijn)
  • Goede printkwaliteit

THE BAD

  • Mist toch echt wel een papierlade...

Ze zijn momenteel volop op de radio, commercials voor de nieuwe EcoTank printers van Epson. Met de belofte dat je er twee jaar mee kunt printen voor de bijgeleverde inkt op is. Wij hebben de ET-4500 all-in-one van Epson getest. Deze komt uit de tweede generatie EcoTank printers en is de eerste die vanaf de start voor het inkttank idee is ontwikkeld. 

Het idee achter de EcoTank

Het eerste dat ik me bedacht bij het uitpakken: ik hoef toch geen Epson inkt te kopen om die inktreservoirs bij te vullen? Inderdaad. Epson doet niet langer haar best om het toevoegen van nieuwe inkt zo exclusief mogelijk te houden. Inkt is bij de Ecotank printers namelijk verheven tot een serviceproduct.

Niet langer hoeft Epson de inktcartridges te produceren om ze daarna met een 15ml aan inkt af te leveren en per stuk te verpakken en te vervoeren. In plaats daarvan verkoopt Epson 70ml flesjes voor een prijs waarop het lokale inkthuis eigenlijk niet meer kan concurreren. Toch moet de printer op één of andere manier worden betaald.

Het klassieke betaalmodel voor printers bij alle merken zit hem in de inktverkoop. Er moeten zo’n drie setjes verkocht worden voor de printer winstgevend is. Hierdoor krijg je heel veel printtechnologie voor heel weinig geld in huis. De EcoTank printers zijn een stuk duurder en relatief sober uitgerust. Denk aan het ontbreken van een kleurendisplay, dat misschien toch niet heel hard nodig is. Epson pakt zijn winst dus bij de verkoop van de printer en niet achteraf.

Overigens is de claim dat je voor twee jaar inkt krijgt gebaseerd op gezinnen waar meerdere keren per dag wordt geprint. In mijn geval verwacht ik er vier tot vijf jaar mee te kunnen doen.

Unboxing

Het zal je niet verrassen dat Epson de ET-4500 keurig met vier flesjes inkt van 70ml heeft uitgerust. Zoals gezegd, het is ze niet meer om de inktverkopen te doen. Verder krijg je een CD met drivers, een handleiding en een netstroom snoer.

Installatie

In het bovenstaande filmpje zie je een deel van de installatie. Dit gaat vrijwel vanzelf wanneer je de stappen op het display van de printer of de infoposter volgt. Om de printer op een computer te installeren is het mogelijk om de installatie via de CD te laten verlopen. Veel sneller is een installatie via Epson’s epson.sn site. Dan staat de printer in no-time op jouw computer geïnstalleerd.

Design

Één ding zit me dwars in het design van de ET-4500 en de EcoTank printers in het algemeen. Epson zet ze weg als dé goedkoper oplossing (lange termijn) voor iedereen die regelmatig print. Maar alleen het duurste model beschikt over een interne papierlade. Zelfs bij deze ET-4500 maak je gebruik van de handmatige papierinvoer aan de achterkant. Deze heeft een capaciteit van maximaal 100 pagina’s.

Toch snap ik het dilemma ook wel. Epson geeft aan dat het interne papiertransport in een printer niet goedkoop is. De EcoTank printers zouden dan nog duurder worden en daarmee zou het een nog lastiger verhaal worden om ze aan de man te brengen. Daarnaast is Epson op dit moment de enige die dit concept aan de man brengt. Het kost dus al moeite genoeg. Fair enough…

Verder ziet de printer er netjes, robuust uit. Grote, stevige knoppen. Een simpel, maar goed leesbaar display en een ADF (automated document feeder) voor wanneer je groter stapels scanwerk weg te werken hebt. Simpel maar duurzaam en effectief is de formule achter het design. Missie geslaagd.

Specs

De ET-4500 beschikt over zowel LAN als Wi-Fi en Wi-Fi Direct. Dit laatste is handig wanneer je een ‘vreemde’ smartphone of tablet even snel iets op de ET-4500 wil laten afdrukken. In de praktijk zal je de ET-4500 waarschijnlijk al snel integreren in jouw eigen Wi-Fi netwerk.

De EcoTank ET-4500 beschikt over een Epson Micro Piezo printkop met 180 jets. Per kleur gebruikt de printkop 59 jets. De minimale druppelgrootte is 3 pl. Dit levert een resolutie op van 5.760 x 1.440 DPI.

Epson geeft een printsnelheid van 9,2 pagina’s per minuut in zwart/wit aan en een snelheid van 4,5 pagina’s per minuut in kleur. Dit is op basis van de ISO/IEC 24734 standaardtest. Bij de testprints die ik zelf heb uitgevoerd (en niet de standaard volgen) verloopt het printen nog wat vlotter.

Printkwaliteit

De ET-4500 kan een prima foto afdrukken, mits je niet al teveel eisen stelt aan de afdrukkwaliteit. De printer beschikt immers over slechts drie kleuren en zwart waar echte fotoprinters op dit moment gebruik maken van 7 verschillende cartridges. Daarnaast bevatten de inkten voor de ecotank geen beschermende middelen om een foto tientallen jaren goed van kwaliteit te houden. Wil je serieus foto’s printen, is het interessant om een fotoprinter ‘voor erbij’ te kopen. Maar voor verslagen voor school e.d. is de kwaliteit van de ET-4500 dus echt prima.

Qua papiersoorten kan de ET-4500 overweg met A4, A5, A6, B5, C4 (Envelop), C6 (envelop), DL (envelop), No. 10 (envelop), Letter-formaat, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm, 16:9, Gedefinieerd door gebruiker, Legal. Duplexprinten (automatisch omdraaien) is niet mogelijk op de ET-4500. Dit moet je handmatig doen.

Wil je weten hoeveel je kunt printen met de Ecotank? Epson heeft een calculator gemaakt om je een inschatting te geven.

Scankwaliteit

De ET-4500 maakt gebruik van een CIS (Contact Image Sensor) sensor. Deze scant met een resolutie van 1.2000 x 2.400 DPI. Er zijn verschillende verbeteringsalgoritmen beschikbaar via de Epson software. Dit is handig voor wanneer je een krantenfoto zou willen scannen.

Epson-ET-4500-Scannen

Fax

De print- en scanfuncties kunnen met de ET-4500 gekoppeld worden aan de interne fax. Dit hebben we verder niet getest. We kennen niemand meer die faxjes kan/wil ontvangen ;-).

Gebruikscomfort

De ET-4500 is niet alleen een vlotte printer, maar ook een printer met volledige draadloze ondersteuning. Heb je een iPhone of iPad, print je dus gewoon via AirPrint. Heb je een Android of Windows apparaat, is de ET-4500 ook via Google Cloud Print te gebruiken. Vanaf ieder apparaat, overal ter wereld printen dus. Tenslotte is er ook nog Epson Connect wat het makkelijker maakt om e-mails te printen. Dit is een mate van comfort waarbij ik betwijfel of ik het ooit nog anders zou willen hebben.

Energieverbruik

Het energieverbruik bij actief gebruik van de EcoTank ET-4500 zit zo rond de 11 Watt. In standby schommelt het verbruik rond de 1,5 Watt.

Conclusie

Epson’s EcoTank is zeker voor gezinnen en ZZP’ers eigenlijk een logische keuze. De printer is duur, maar dit betaalt zich gewoon terug in de kosten per pagina. Mits je maar voldoende print natuurlijk. Kwalitatief valt er weinig op te merken aan de EcoTank ET-4500. De printjes zijn snel en strak. Perfect voor huiswerk en zakelijke rapportages.

Beschikbaarheid

De Epson Ecotank ET-4500 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Voor wie dezelfde printer een stuk goedkoper wil en zich graag blauw betaald aan de inkt biedt Epson de WorkForce WF-2650. Dezelfde printer, maar dan zonder de inkttanks.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.