Test: Edifier R1280T aktieve stereo luidsprekers

Er zijn ontelbaar veel luidsprekers tussen de twintig en tweehonderd euro. Draadloos, design, compact, actief en noem maar op. Onze favoriet was de Audioengine A5. Toen die het om onduidelijke redenen begaf, begon de zoektocht naar een alternatief. Een actieve luidspreker set om als studio monitor te gebruiken bij video bewerking of gewoon lekker genieten van muziek. Het budget was maximaal tweehonderd Euro. De Edifier R1280T klinkt boven budget, voor een fractie van de prijs.

Klassiek
Het eerste wat opvalt aan de R1280T set, is het klassieke ontwerp met een modern tintje. Over smaken valt te twisten, maar de set oogt als echte audio speakers en geen plastic PC accessoire. De houten uitstraling is natuurlijk fineer op mdf, maar het oogt fraai. Het lichtgrijze frontje heeft een mooi lijnvoering en maakt het geheel zelfs chique. Dit frontje is te verwijderen en een traditionele combinatie van luidspreker, tweeter en basreflexpoort zijn zichtbaar. De speaker is 11,6 cm in doorsnee. De basreflexpoort doet zijn werk goed aan de luchtdruk te meten. De tweeter meet 7,2 cm in doorsnede terwijl het feitelijke membraan slechts een 13mm diameter heeft. Het oogt fraai, maar wij plaatsen het frontje er weer voor.

Edifier-R1280T3Toepassing
In de opstellingen plaatsen we de luidsprekers aan weerszijde van een Apple Cinema Display. Het geluid uit dit display is redelijk, maar eigenlijk onvoldoende voor echt lekker editen van films, of genieten van muziek tijdens het werk. De R1280T heeft twee stereo RCA (tulp) aansluitingen. In onze opstelling sluiten we de Mac en een Sonos Connect aan op de luidsprekers. De actieve luidspreker heeft een kabel naar de andere passieve luidspreker. Een setup die veel wordt toegepast. De connectoren zijn iel, maar voldoende en perfect voor de meegeleverde kabel. Het lichte gewicht van de passieve luidspreker verraad wat er overblijft als er geen versterker of knoppen op zitten. De actieve luidspreker heeft knoppen voor volume, lage en hoge tonen. Deze luidspreker is ook de ontvanger voor de meegeleverde afstandsbediening. Hiermee is volume en mute te regelen.

Edifier-R1280T2Geluid
Het geluid uit de luidsprekers verrast positief. Lekker licht en ruimtelijk beeld plaatsen de luidsprekers. Wanneer ze in een studio monitor opstelling staan, komen ze het meest tot hun recht. Dat betekent dat de luidsprekers ook prima in een kleine kamer klinken. Het volume is onvoldoende voor een feestje met dance muziek, maar voor alle overige toepassingen voldoende. Vooral de bas heeft het moeilijk bij hoog volume. Voor onze toepassing als monitor is de neutrale klank en het mooie beeld een bijzonder prettige verrassing bij dit prijspunt. Vaak klinken luidsprekers in deze prijsklasse erg kuntsmatig en soms zelfs plastic. Niets van dit al met de R1280T. Een nette klassiek ogende luidsprekerset met een ouderwets prettig audiobeeld.

Conclusie
De R1280T is een prima keuze als betaalbare studio monitor of luidsprekerset voor kleinbehuisden. Weg die stereo toren en gewoon de mobiel aansluiten en met deze set heb je het geluid waar veel huishoudens nog een mini set voor aanschaffen. Het rapportcijfer is een dikke voldoende, maar in de prijsklasse nagenoeg ongeslagen.

De Edifier R1280T set kost geheel compleet tussen de 90 en 99 Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • mooie afwerking
  • compleet geleverd
  • goed geluid
  • 2 stereo RCA aansluitingen
  • afstandbediening
  • als monitor en boekenplankset

THE BAD

  • bas bij hoog volume

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.