Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de tiptoi Stift en boek Op de boerderij met 4.5 sterren.

The Good
  • Het systeem blijft ijzersterk
  • Boek is stevig gebonden en bedrukt
  • Erg leuke tekeningen
The Bad
  • Geen herlaadbare accu in de pen


Vorig jaar maakten we al kennis met de losse boerderijdieren van Tiptoi. Een leuke uitbereiding op het systeem die kinderen kennis leert maken met de dieren om hen heen. Met het boek “Op de boerderij” brengt Ravensburger het hele boeren leven in beeld. Wij mochten dit jaar de startset ervaren.

Unboxing

In de doos van de tiptoi Stift en boek Op de boerderij vinden we het boek “Op de boerderij”, de tiptoi stift en een bijpassende USB kabel om nieuwe audiobestanden naar de tiptoi stift te kopiëren.

De tiptoi manager

Voor het hele tiptoi systeem heb je maar één stift nodig. Deze kan de audiofiles voor alle tiptoi producten die je koopt bevatten. Deze audiofiles beheer je via de Tiptoi manager. Je kiest hier het tiptoi product waarna de software de juiste bestanden overzet.

Tiptoi-Manager

De tiptoi stift

De tiptoi is een bijzondere stylus die werkt op een setje van twee AAA batterijen. Opladen via USB is er dus niet bij, maar de pen doet verbazend lang op een setje batterijen.

Ravensburger Tiptoi IMG_7585

Het bijzondere aan de pen is dat deze met een optische scanner lijkt uitgerust te zijn die codes uit de prints op de tiptoi producten kan uitlezen om exact te weten wat een kind met de pen aantikt en wat niet. De codes zijn transparant waardoor ze voor kinderen niet zichtbaar zijn en dat vergroot de magie van de tiptoi stift.
Voor ouders die vrezen voor een berg lawaai in de woonkamer, geen zorgen. De tiptoi stift heeft een hoofdtelefoonaansluiting aan boord. Handig!

Ravensburger Tiptoi IMG_7584

Boek Op de boerderij

Zoals bij alle tiptoi boeken is Op de boerderij gedrukt met een hardcover en op kartonnen pagina’s. Hierdoor is het boek ook geschikt voor minder voorzichtige kinderen.

De illustraties sluiten goed aan bij de stijl die in vele schoolboeken voor die leeftijd terug te vinden is. Het boek bevat (via de stift) veel informatieve teksten, maar ook veel spelletjes die kinderen op hun kennis over de boerderij en boerderijdieren hebben opgebouwd.

Ravensburger Tiptoi IMG_7587

Ook nu heeft Ravensburger weer geïnvesteerd in verschillende en goede stemacteurs om de teksten in te spreken. Bij veel tekeningen heeft de pen verschillende audiofiles om uit te kiezen waardoor kinderen steeds weer iets nieuws te weten komen. Hierdoor verlengt Ravensburger slim de speelduur.

Taalgebruik

Tiptoi richt zich op kinderen van 5-8. De teksten zijn helder opgesteld en duidelijk ingesproken. Af en toe zitten er woorden in die wat lastig lijken, maar uit de context wel te begrijpen zijn. Kinderen zouden dan ook niet veel moeite moeten hebben om de teksten te volgen.

Conclusie

Tiptoi werd in 2012 speelgoed van het jaar en blijft een ijzersterk concept. De kwaliteit van het boek is gewoon zeer goed evenals de audiofiles die echt een berg aan informatie bevatten. Daarmee is ook het boek Op de boerderij een prachtige manier voor kinderen om meer te leren over het leven op de boerderij en de woordenschat te vergroten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.