Review: Skil Tornado Multistripper (8100 AC)

Schuren doe je met een schuurmachine, dat klopt. Maar wat als je heel, heel, heel veel te schuren hebt? Dan is de traditionele schuurmachine niet altijd het beste apparaat. Wie uiterst effectief hout en metaal van verf en andere rotzooi wilt ontdoen, kan dan beter een tool als de Skil Tornado Multistripper gebruiken.

Unboxing

De Tornado Multistripper is een 3-in-1 oplossing om te strippen, te schuren en te polijsten. Skil levert standaard dan ook een reinigingsschijf (strippen) en een steunschijf met klittenband voor het meegeleverde schuurvel of de polijstpad mee. Daarnaast krijg je een dikke handleiding en een speciale sleutel om de verschillende schijven te wisselen. Het geheel is door Skil verpakt in een handig tasje. Nou ja, deze zou best wat ruimer mogen zijn. Wanneer je meerdere reinigingsschijven zou willen vervoeren, passen die echt niet meer in het tasje en dat is jammer. Iets meer ruimte zou mij als klusser stimuleren om meer schijven en pads op voorraad te houden. Out of the box is de Tornado Multistripper in ieder geval goed genoeg uitgerust voor je eerste, flinke schuurklus.

Design

De Tornado Multistripper lijkt een beetje op de gemiddelde boenmachine voor auto’s. Handig is het uitklapbare horizontale handvat om zo meer grip te krijgen op de hoek waarin je de Tornado Multistripper zult gebruiken. De hand die om het motordeel gaat krijgt nog wat extra ondersteuning van een riempje dat om de buitenkant van de hand komt te liggen.

Hanteren

Wil je een beetje plezier hebben van de Multistripper, is het belangrijk dat je deze juist hanteert. De ideale gebruikshoek is op 5 graden ten opzichte van het werkvlak. Zo voorkom je vervelende vibraties die het schuur/stripresultaat negatief zullen beïnvloeden. Wat echt een beetje aandacht vraagt is het stroomsnoer. Dit is relatief stug en zal vooral bij het eerste gebruik in de weg zitten. Een iets langer, meer flexibel (rubber) snoer zou je bijvoorbeeld over de schouder kunnen werpen om zo te voorkomen dat het in de weg gaat liggen.

Strippen

Zoals je wellicht in het bovenstaande filmpje hebt gezien, gaat het strippen echt bijzonder effectief. Zo effectief dat ik voor de eerste behandeling van hout eigenlijk niet meer terug zou willen naar de ouderwetse schuurmachine. De verfresten die wij op zowel hout als metaal tegenkwamen werden zeer vlot verwijderd. Voor een in een muur verzonken kozijn voorzie ik overigens wel een probleem: de reinigingsschijf zal bij het schuren de stenen kunnen raken en beschadigen. Hier zou wellicht een afstandhouder als hulpstuk voor bedacht kunnen worden?

Meer moeite had de Tornado Multistripper met een plankje waar +- 30 jaar oude blanke lak op zat. De lak smolt door de wrijving waardoor de plank effectief niet schoon te krijgen was. Navraag leverde ons de informatie op, dat dit een bekend probleem is bij sommige lakken. De lak smelt dan letterlijk en loopt in de reinigingsschijf waarna het op het hout eruit slingert.

Dit risico blijk je al snel te lopen met dit soort strippers. Vandaar dat Skil er bewust voor heeft gekozen om de 550 Watt motor van de Tornado Multistripper op ‘slechts’ 1.600 toeren te laten lopen. Op die snelheid zal het gros van de lakken niet smelten en gewoon gestript kunnen worden. Wel is het advies om vlotte bewegingen te maken en niet te lang op één plek te strippen of te schuren. De reinigingspad moet zo’n 3 uur meegaan. In de middag dat wij er mee aan het werk zijn geweest (steeds enkele minuten) merkten we niet veel voor wat betreft de slijtage.

Schuren

Schuren kan ook met de Tornado Multistripper. Hiervoor krijg je de steunschijf meegeleverd. Standaard bevat de set een mooi fijn schuurpapier. Niet vreemd natuurlijk, want voor het grove werk kun je beter de reinigingspad gebruiken.

Skil-Tornado-Multistripper IMG_5611

Bij het schuren merk je duidelijk het verschil tussen trage en snelle bewegingen. Bij snelle bewegingen zie je al heel snel cirkels in het houtwerk terwijl je bij langzame bewegingen gewoon een perfect resultaat krijgt.

Polijsten

Polijsten is het enige dat we niet hebben uitgevoerd met de Skil Tornado Multistripper. Dit voornamelijk omdat we qua kluservaring niet het idee hebben hier een goed oordeel over te kunnen vellen.

Skil-Tornado-Multistripper IMG_5613

Conclusie

De koning der schuurmachines blijkt geen schuurmachine. Hier en daar valt wel wat op te merken aan het ontwerp van de Skil Tornado Multistripper, maar als het om effectief werken gaat, is de Tornado Multistripper een geweldige tool om in huis te hebben.

Beschikbaarheid

Voor onze test hebben wij de Skil Tornado Multistripper rechtstreeks via Skil Europe gekregen. Via de site van Skil zijn de dichtstbijzijnde verkopers te vinden. Wil je meer tips over hoe je de multistripper kunt inzetten, check dan ook de website van de Skil Tornado.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Stript buitengewoon effectief
  • Snel
  • Prima schuurresultaat

THE BAD

  • Stug snoer laat zich in het begin lastig hanteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.