Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil Combisaw (4600 AA Decoupeerzaag én Reciprozaag)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Weinig last van trillingen in het handvat
  • Sterke zaagmotor
  • Stevige verbinding tussen de Combisaw en het zaagblad
  • Multi-inzetbaar

THE BAD

  • De voet van de Combisaw was beter geweest als deze compleet vlak was van onder

Skil heeft weer een mooie combinatie voor de kleine klusschuur bedacht. De Skil Combisaw combineert een decoupeerzaag en reciprozaag in één relatief compacte tool die daarmee verrassend veelzijdig is geworden.

Unboxing

Skill levert de Combisaw keurig met drie zaagbladen en een inbussleutel om de zaagbladen te verwisselen. De handleiding is lekker volledig. Niets op aan te merken.

Design

Het slimme van de Skil Combisaw zit hem in het design. Met behulp van een stevig scharnier is de hoek van het handvat namelijk te veranderen èn de Combisaw is uitgerust met een universele zaagbladhouder, waardoor je er zowel decoupeerzaagjes als reciprozaagjes kunt inklemmen.

Het enige tegenvallertje in het design is de aluminium voetplaat van het apparaat. In tegenstelling tot de vele andere decoupeerzagen die ik in de hand heb gehad, betreft het geen vlakke plaat, maar een plaat met twee, in de lengte richting aangebrachte, inkepingen. Wanneer je maar een smal strookje hout hoeft te verwijderen, kan het in die situaties zijn dat de Combisaw een beetje wankelt. Alsof de aluminium voetplaat smaller is dan hij in werkelijkheid is.

Iets anders wat opvalt is de zaagsnedemarkering waar je van bovenaf op kijkt. Deze staat keurig in het midden. Kijk je iets meer naar de voorkant van de aluminium voetplaat, dan loopt deze schuin weg. Skil heeft ons inmiddels laten zien dat dit een exemplarische fout betreft.

Het handvat loopt wat meer rond dan ik van een decoupeerzaag gewend ben. Dit om hem ook geschikt te maken voor werk als reciprozaag. In de praktijk levert dit helemaal geen problemen op. In beide gevallen ligt de machine prima in de hand. De ‘trekker ‘ in het handvat is voorzien van vergrendeling zodat je deze bij langdurig zaagwerk niet ingedrukt hoeft te houden.

Zaagervaring

Zoals je in het filmpje kunt zien, hebben we verschillende zaagbladen gebruikt en in verschillende materialen gezaagd. Natuurlijk is de kwaliteit van het zaagblad minimaal net zo belangrijk als de kwaliteit van de zaagmachine zelf. Daarom hebben we bewust gekozen voor zaagbladen van Skil zelf.

Als Reciprozaag

Een reciprozaag gebruik je doorgaans voor het grove snoeiwerk aan bomen, het doorzagen van PVC leidingen en balken van (zacht)hout. Het is een zaag om snel meters mee te maken. In de vorm van deze Combisaw is dit niet anders. De sterke 400Watt motor trekt ons zonder moeite door reguliere houtsoorten heen. Werkelijk niets op aan te merken.

Als decoupeerzaag

Natuurlijk zien we bij grove zaagbladen relatief veel splintervorming, maar wat trekt de Combisaw me enorm snel door het hout heen. Ook voor het grove decoupeerzaagwerk is de Skil Combisaw een waar genot.

Zetten we een fijner blad op de Combisaw, zien we dat de machine wat rustiger werkt en in het gros van de door ons geteste houtsoorten vrijwel geen splinters achterlaat. Wat opvallend is, is dat het zaagje bij het zagen van een bocht niet de neiging heeft om aan de onderkant weg te lopen waardoor je een keurige zaaghoek van 90 graden krijgt.

Helemaal prettig zijn de zaagbladen voor bochten. Indrukwekkend om te zien wat een enorme bewegingsvrijheid de machine dan geeft. Dit maakt de Combisaw ook geschikt voor modelbouwwerk.

Tenslotte hebben we nog gebruik gemaakt van de aluminium zaag van Skil. Ook hier zien we dat de Combisaw moeiteloos door het dunnen materiaal hapte. Daarbij zagen we geen verbuigingen. De Combisaw en het aluminium zaagblad van Skil zijn dus een sterke combinatie.

Zagen trillen. Decoupeerzagen helemaal. Een goed handvat dat trillingen reduceert is dan erg belangrijk voor langdurig gebruik. Hier is Skil zeker in geslaagd. Ook bij langdurig zagen is het handvat prettig om vast te houden.

De stofblazer die in de Combisaw aanwezig is doet haar werk goed en houdt het oppervlak voor de zaag, mooi schoon. Daarnaast valt het op dat de Skil Combisaw bij gebruik best schoon blijft. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar wat mij betreft is het een complimentje waard. Het scheelt immers schoonmaakwerk.

Conclusie

De Skil Combisaw had de volle vijf sterren kunnen krijgen als de aluminium voetplaat van de zaag netter was afgewerkt. Dit is het enige echte punt van kritiek op de Combisaw en voor ons zwaarwegend genoeg voor een halve ster aftrek. Verder valt er weinig op de zaag aan te merken en denk ik dat hij voor menig klusser een veel gebruikt en gewaardeerd stuk gereedschap worden.

Beschikbaarheid

Voor onze test hebben wij de Skil Combisaw rechtstreeks via Skil Europe gekregen. Via de site van Skil zijn de dichtstbijzijnde verkopers te vinden. Wil je meer tips over hoe je de Combisaw kunt inzetten, check dan ook de website van de Combisaw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.