Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Ravensburger Science X Smartscope met 4.5 sterren.

The Good
  • Goede vergroting
  • Felle LED lamp
  • Lichtbron instelbaar
  • Veel verstelmogelijkheden
The Bad
  • Lensopening is wat klein voor de betere smartphone


Kinderen zitten teveel achter de smartphone en/of tablet. Een veel gehoorde klacht. Met de nieuwe Science X Smartscope doos probeert Ravensburger daar wat aan te doen. Kinderen worden gestimuleerd om de natuur in te gaan. Oké, met hun smartphone of tablet ;-).

Unboxing

Ravensburger levert een mooie complete doos af. Zoals bij andere Science X dozen is het ook hier de bedoeling dat kinderen zelf aan het bouwen gaan. In dit geval om de Smartscope op te bouwen.

Wat opvalt is dat de doos weinig rekening houdt met de hoogte van de uiteindelijke smartscope. Dat wil zetten, de plastic inlay van de doos zorgt ervoor dat de doos niet mooi sluit wanneer je de SmartScope erin opbergt. Haal je de plastic inlay eruit, is het geen probleem.

Verder is het hele pakket mooi compleet met een pipet, doorzichtige doosjes en andere ‘houders’ om vloeistoffen en andere leuke dingen op te leggen.

Design

De Science X Smartscope is helemaal van stevig plastic gemaakt. De lenzen zijn ook van plastic, maar die kwaliteit kom ik later op terug. Wat verder opvalt is dat het allemaal erg goed aanvoelt en werkt.

Ga je met een tablet op de Science X Smartscope werken, zit er een kartonnen plaat bij die tot een soort steundoosje te vouwen is om te voorkomen dat de tablet valt. Slim.

Ook het boek en de bouwinstructies zijn erg duidelijk. Verder levert Ravensburger er een poster mee ter inspiratie waar dingen te vinden zijn om onder de microscoop te leggen. Ravensburger doet er dus veel aan om kinderen te motiveren met de SmartScope aan de slag te gaan.

Optische kwaliteit

Optisch blijkt het allemaal dik in orde met dit pakket van Science X Smartscope. Hoewel de lenzen van plastic zijn, is er geen duidelijk kwaliteitsprobleem bij het uitvergroten van kleine dingen. Onze Jordy (15 jaar) mocht met de Science X Smartscope op pad en leverde al snel de volgende foto’s aan:

Het enige waar onze Jordy tegenaan liep is dat hij voor een Xperia Z heeft gespaard en deze heeft nogal een grote lensopening. Die camera is dus eigenlijk te groot voor de kleine opening van de Science X Smartscope. Voor smartphones en tablets met kleinere/goedkopere camera’s is dit geen enkel probleem.

Leuk detail is dat de LED verlichting niet alleen erg fel is, maar ook dat je deze goed kunt wisselen tussen belichting van onder en van boven. De felheid is bovendien van groot belang voor goede foto’s. Zeker met goedkope/slechte smartphonecamera’s.

Conclusie

Ravensburger helpt ouders om de kinderen naar buiten te sturen. De Science X Smartscope is goed genoeg voor prachtige foto’s met simpele smartphones en tablets. De poster inspireert bovendien om op onderzoek te gaan. Daarmee is de Science X Smartscope wat ons betreft dé smartphonegadget die kinderen naar buiten trekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.