Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Netgear EX3800 met 5 sterren.

The Good
 • Snel te installeren
 • Repeaterfunctie vraagt geen technische kennis om aan de praat te krijgen
 • Veel instelmogelijkheden bij gebruik als access point


Snel je 5.0GHz WiFi netwerk uitbreiden? Dat kan met de Netgear EX3800. De Netgear EX3800 is een ac750 repeater (range extender) die ook als access point en bridge gebruikt kan worden.

Unboxing

Netgear levert de EX3800 met de nodige documentatie en software. Meer het je in theorie niet nodig.

Design

De Netgear EX3800 is een ‘sociale’ access point. Dit doordat de Netgear EX3800 keurig een eigen 230v stopcontact biedt. Hierdoor offer je geen capaciteit op jouw wandcontactdoos op. De WPS en power knoppen zitten duidelijk aan de zijkant weggewerkt. De antennes zijn draaibaar zodat je ze netjes omhoog kan richten voor het beste bereik.

Netgear EX3800 IMG_5252

Specs

De Netgear EX3800 is een dual-band AC750 repeater. Dit wil zeggen dat je maximaal 300Mbps op 2.4GHz zal behalen en maximaal 450Mbps op 5.0GHz. op 5.0GHz biedt de Netgear EX3800 ondersteuning voor onder anderen de 802.11ac standaard. De LAN poort behaalt een maximale snelheid van 100Mbps. Helaas geen gigabit ondersteuning dus.

Netgear EX3800 IMG_5253

Bridge

Als bridge is de Netgear EX3800 te gebruiken om apparaten zonder WiFi op een snel WiFi ac netwerk aan te sluiten. Hiervoor gebruik je de LAN aansluiting op de Netgear EX3800.

Repeater

Wil je snel en simpel jouw netwerk uitbereiden, dan gebruik je de Netgear EX3800 als repeater. De Netgear EX3800 krijgt een eigen SSID en zal het netwerkbereik vergroten. Belangrijk is wel dat de Netgear EX3800 nog binnen bereik van jouw bestaande netwerk wordt geplaatst en ook voldoende bandbreedte heeft. Anders ben je een slechte verbinding aan het uitbereiden en dat is zonder van de moeite ;-).

Access Point

Wil je echt goed bezig zijn, gebruik je de Netgear EX3800 als een access point. Je brengt het netwerk via de LAN aansluiting naar de Netgear EX3800 toe zodat je zeker bent dat je de Netgear EX3800 van een stabiele en snelle verbinding voorziet. Dit kan eventueel via een powerline verbinding. Wij hebben dit in de praktijk getest met behulp van de Netgear PLP1200 set.

Gebruikservaring

Wil je de Netgear EX3800 als repeater gebruiken, gaat dit simpelweg door de WPS knop te gebruiken. Eerst druk je op de WPS knop van de Netgear EX3800 en daarna op die van jouw router. In mijn geval een Nighthawk X6. Het nieuwe SSID van de Netgear EX3800 wordt aangemaakt en is met hetzelfde wachtwoord te gebruiken om verbinding te maken met de repeater. Door de Netgear EX3800 op de juiste plaats binnen het netwerk te plaatsen, heb je op deze manier een vlotte manier om het netwerk te vergroten. Bovendien heb je op deze manier niet veel technische kennis nodig. Wil je zeker zijn dat je de EX3800 op de juiste positie hebt geplaatst, dus nog binnen bereik, gebruik dan de Netgear WiFi Analytics app.

Mijn testcase heeft zicht vooral gericht op het gebruik van de Netgear EX3800 als access point. Na verbonden te zijn met de Netgear EX3800 doorloop je een wizard om de basisinstellingen op orde te krijgen. Dit vraagt natuurlijk iets meer inzicht dan wanneer je de repeaterfunctie gebruikt, maar doorgaans is de kwaliteitservaring ook een stuk beter. In mijn ervaring in ieder geval wel. Bovendien hebben gamers bij gebruik van de Netgear EX3800 als access point een lagere ping dan wanneer ze via de Netgear EX3800 als repeater zouden spelen.

Qua bereik heb ik niets te klagen over de Netgear EX3800. Hij laat zich prima meten met de kwaliteit van een middenklasse router. Qua bandbreedte is de ervaring best goed. Het streamen van films en muziek gaat zonder problemen mits het niet te druk wordt op de access point. Daar zijn in het hogere prijssegment immers betere producten voor ontwikkeld. Kijk in naar het prijsniveau, dan zijn de prestaties gewoon zeer goed.

Conclusie

Wil je snel en simpel jouw WiFi netwerk vergroten? In repeater modus is dat precies wat de Netgear EX3800 voor je doet met behoudt van een behoorlijk snel 802.11ac netwerk op 5.0GHz. Prima om te streamen en zelfs aardig om mee te gamen. In Access Point modus krijg je iets meer flexibiliteit om het netwerk nog verder te vergroten (de EX3800 hoeft immers niet meer binnen bereik van jouw router te zijn) en gaat voor gamers de ping omlaag. Prijs/kwaliteit, dik in orde dus.

3 REACTIES

 1. Ik kan het apparaat niet met mijn livebox in contact brengen omdat de livebox geen WPS knop heeft.
  Kan het ook op een andere manier, heb het al via de kabel geprobeerd, zonder succes.

 2. Ik kan het apparaat niet met mijn livebox in contact brengen omdat de livebox geen WPS knop heeft.
  Kan het ook op een andere manier, heb het al via de kabel geprobeerd, zonder succes.
  Helaas kan ik niet zien of dit bericht is verzonden 🙁

 3. hij geeft constant fout wachtwoord tijdens verbinden met de zelfde wachtwoord kan ik wel verbinden met de router maar wifi versterker zegt fout wachtwoord weet iemand een antwoord hierop ??

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.