Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Busch-Jaeger USB-Contactdoos met randaarde

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel keuze qua designs

THE BAD

  • Omwille van de veiligheid is de maximale laadstroom nog altijd 700 Milliampère

Doorgaans zijn wandcontactdozen niet de meest spectaculaire items om te reviewen, maar als een traditioneel elektramerk als Busch-Jaeger met een wandcontactdoos met USB aansluiting komt en daar ook nog eens veel reclame voor gaat maken, zijn wij genoeg gekieteld om er eens mee aan de slag te gaan.

Unboxing

Busch-Jaeger levert de USB-Contactdoos met randaarde zonder een raampje. Deze moet je los bijbestellen en dat geeft je natuurlijk de flexibiliteit om een design naar wens uit te zoeken. Verder vinden we alle onderdelen en natuurlijk de nodige documentatie om de installatie te kunnen volbrengen.

Installatie

De installatie gaat lekker eenvoudig zoals je in de unboxing video kunt zien. Voor onze montage in een badkamer is het een kwestie van de oude Jung contactdoos met bijbehorend raamwerk eruit wippen en de nieuwe Busch-Jaeger USB-Contactdoos erin zetten. De elektradraden zitten keurig met klemmetjes vast wardoor het schroefwerk zich beperkt tot drie boutjes. Hier zien we duidelijk de ervaring van Busch-Jaeger met de elektramarkt.

Busch-Jaeger-USB-Contactdoos-Gebruik

Design

Busch-Jaeger stuurde ons de wit-witte uitvoering van de USB-Contactdoos. Busch-Jaeger levert de doos in verschillende kleuren en vormen, net als het raamwerk. Wanneer je als Busch-Jaeger schakelmateriaal in jouw woning hebt, is de kans groot dat je een passend ontwerp zal vinden.

Busch-Jaeger-USB-Contactdoos-Varianten

De keuze van Busch-Jaeger om het USB contact in re rechter bovenhoek te plaatsen lijkt een onhandige wanneer je grotere adapters in de contactdoos zou willen pluggen. De keuze lijkt vooral met de veiligheid en stevigheid van het contact te maken te hebben. Er is immers veel meer ruimte in een hoek dan strak boven of naast het 230V contact.

Specs

Natuurlijk levert het 230V contact netjes 230V. Wat had je verwacht? Interessanter is het vermogen van de USB aansluiting. Dit ligt op 0,7 ampère ofwel 700 Milliampère. Voor moderne smartphones en tablets is dit niet genoeg om de ‘snellader’ functie te activeren. Die zullen dus minder snel laden dan wanneer je de eigen lader in de contactdoos steekt.

De keuze om niet meer dan 0,7 ampère te leveren is een bewuste van Busch-Jaeger. In tegenstelling tot veel van de Chinese contactdozen die momenteel verkrijgbaar zijn, moet het geheel aan alle veiligheidsnormen voldoen. Mocht er brand in jouw huis ontstaan (stel, het kan gebeuren), dan wil je geen discussie met jouw verzekeraar over de Chinese kwaliteit van het schakelmateriaal. Bij de omzetting naar gelijkstroom, wanneer de USB aansluiting in gebruik is, ontstaat nou eenmaal warmte en bij een hogere capaciteit zouden de contactdozen door de warmteontwikkeling niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen.

Gebruikservaring

We hebben met een oude USB kabel het USB contact proberen te ontwrichten om te kijken hoe stevig de constructie van Busch-Jaeger is. Onze conclusie is dat de USB-Contactdoos met randaarde zich niet zomaar laat slopen. Het materiaal is gewoon enorm stevig.

Zoals aangegeven is de stroomtoevoer voor oudere smartphones en tablets ruim voldoende om vlot te laden. Voor modernere exemplaren ervaar ik het vooral als een handige manier om even ‘bij te laden’.

Conclusie

USB is dé laadstandaard van de toekomst. Ongeacht of jouw apparaat USB 2.0, 3.0 of Type-C gebruikt. Busch-Jaeger laat met deze wandcontactdoos zien dat het meegaat in dit toekomstbeeld. Natuurlijk zou het prachtig zijn als Busch-Jaeger met een sterkere lader weet te komen, maar veiligheid gaat voor. Dat laatste argument is het belangrijkste. De USB-Contactdoos is niet de meest krachtig die we tot nu toe hebben gezien, maar wel de meest veilige.

Beschikbaarheid

De Busch-Jaeger USB Contactdoos is onder anderen te vinden bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.