Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PCM 8 (Afkort- en verstekzaag)

We zijn gek op goed gereedschap, dus na het persbericht wilden we maar wat graag met de Bosch PCM 8 Afkort- en verstekzaag gaan werken. De PCM 8 is weliswaar het basismodel uit de serie, maar het blijkt in de basis van deze zaag al helemaal fout te gaan.

Unboxing

Bosch levert de PCM 8 Afkort- en verstekzaag in een keurige, groene verpakking. Standaard levert Bosch er een beugel bij, zodat de PCM 8 tijdens het zagen niet naar achteren kan kantelen en ook een werkstukklem.

Design

Lopen we om de Bosch PCM 8 Afkort- en verstekzaag heen, zien we in eerste instantie een stuk gereedschap dat van mooie, stevige materialen gemaakt is.

Meetpunten

Wanneer je gaat klussen, ga je gebruik maken van de meetpunten op de PCM 8. Dit begint met de aanleglineaal. Hier schuift het materiaal dat je zaagt langs. Deze staat keurig recht, haaks op de bodemplaat en de zaagsnede. Via de draaischijf aan de onderkant kun je in horizontale hoeken van maximaal 48 graden links of rechts zagen. De vergrendeling werkt in voelbare stapjes en is met de hand vast te draaien voor een constant resultaat. Minpunt is echter dat de indicator uit de doos al scheef staat en bij nameting ook echt afwijkt. Het verschil is klein en enkel optisch maar daardoor niet minder hinderlijk.

Ook vertikaal is het aantal graden instelbaar. De hele zaaginrichting is keurig te kantelen. Ook hier is er een gradenboog en ook hier wijkt de indicator af wat een enorme uitdaging is bij het keurig in verstek zagen. Een afwijking van een halve graad op 45 graden, levert een verstek op van 44 of 46 graden, maar nooit een mooie, haakse verbinding!

Tenslotte is er nog de laser. Deze zou keurig langs de zaagsnede op moeten lopen. Met andere woorden, wat de laser beschijnt is het laatste beetje materiaal dat het zaagblad niet zal verwijderen. Helaas zit ook deze uit de doos al scheef. Halverwege het zaagblad kruist deze met het zaagblad.

Een groot voordeel van de constructie van Bosch is dat alle meetindicatoren afgesteld kunnen worden. Nadeel is wel dat je handig genoeg moet zijn om dit te doen. Wanneer je de Bosch PCM 8 Afkort- en verstekzaag in de winkel koopt om even snel een klus mee af te werken zal deze oplevering van Bosch per direct teleurstellen. Zou Bosch tijdens de productie de tijd hebben genomen om de drie meetpunten netjes af te stellen, zou deze machine mij al snel veel gelukkiger hebben gemaakt. Bovendien is het opnieuw eiken van drie meetpunten die net niet kloppen een rotklus waar veel tijd in gaat zitten. De PCM 8 is misschien goedkoop, maar een onervaren klusser zal hierin vastlopen en een ervaren klusser zal zich hier flink aan ergeren. Moet je dit wel willen als Bosch zijnde? Ik vraag het me af…

Zaagblad

Bosch rust de Bosch PCM 8 Afkort- en verstekzaag standaard met één zaagblad af. Dit is een zaagblad met Widia tanden. Deze zaagbladen zijn in het bijzonder geschikt voor het zagen van hout met een (kunststof) fineerafwerking. Het resultaat mag er dan ook wezen. Hoewel het door de meetpunten een crime is om echt mooi recht te zagen, is de snede hoog van kwaliteit. Ook over de snelheid (4800 RPM) van het zaagblad valt niets te klagen.

De zaagdiepte van de PCM 8 ligt op 60 mm. De lengte van de zaagsnede is 120 mm. Dit is ruim voldoende voor het zagen van latjes, balkjes en smalle stroken. Wil je een laminaatvloer leggen, is de zaaglengte van 120 mm in veel gevallen onvoldoende. Je moet dan de plank omdraaien en vanaf de andere kant nogmaals inzagen. Hier speelt de afwijking van de laser ook weer een belangrijke rol. De totale zaagsnede is net niet strak te krijgen. Jammer.

Lijmklem

Bosch heeft een simpele, maar effectieve lijmklem bedacht om hout mee vast te zetten. Je hebt immers maar één had vrij, maar aan twee kanten komt het hout tijdens het zagen los te liggen waardoor je het wellicht zou willen vasthouden. Gezien de rechter hand gebruikt moet worden om de zaag te bedienen, suggereert de foto op de doos dat het handig is om aan die kant de lijmklem te plaatsen.

In de praktijk blijkt dit nauwelijks het geval. Zeker bij balkjes en smalle latjes zit de lijmklem al snel in de weg van de motor waardoor het zaagblad onvoldoende kan zakken. Zwenk je de lijmklem de andere kant op, mis je werkblad eronder om tegendruk te geven.

Plaats je de lijmklem dan maar links, gaat het wel goed. Mits je niet in een verticale hoek van 45 graden wil zagen. Ook dan zit de lijmklem al snel in de weg en ditmaal voor het zaagblad.

En dan speelt er nog een probleem wanneer je de lijmklem aan de linker kant gebruikt. Tijdens het vastdraaien, draai je het materiaal ook net een millimeter van de kantgeleiding af. Zou de machine precies voor een 90-graden zaagsnede zijn afgesteld, zou je er dus toch weer net iets naast zitten. Ons advies is dan ook om de lijmklem niet te gebruiken en te kiezen voor een eigen lijmklem die je door te knijpen vastzet in plaats van door te draaien.

Veiligheid

Veilig gebruik van de PCM 8 staat natuurlijk hoog in het vaandel bij Bosch. Wanneer de zaag niet in gebruik is, is er een rode veiligheidspal waarmee je de zaag omlaag kunt brengen en vastklemmen.

Ga je daadwerkelijk zagen, moet je niet alleen de schakelaar in het handvat indrukken om de motor te starten, maar ook de pal ernaast indrukken voor het zaagblad omlaag gebracht kan worden naar het hout. De (rechter) zaaghand is dus altijd veilig. Bovendien schuift de veiligheidskap om de zaag pas weg tijdens het zakken van het zaagblad. Deze zaken zijn niet heel uniek voor deze machines, maar de volledigheid aan veiligheidsmaatregelen is iets dat Bosch duidelijk goed op orde heeft.

Stofafzuiging

Bosch levert keurig een stofzak mee om zaagsel op te vangen. Dit moet je toch vooral zien als het passief opvangen van zaagsel dat in de richting van de stofzak word geslingerd. Eigenlijk moet je er echt een stofzuiger op aansluiten om effectief zaagsel af te zuigen en zo relatief stofvrij te kunnen klussen. Uiteraard is dit niet heel ongewoon voor dit type apparaten.

Conclusie

Van een merk als Bosch mag je verwachten dat een stuk gereedschap goed gebruikt kan worden wanneer je dit uit de doos trekt. Door de afwijkingen op alle drie de meetpunten af fabriek is dit niet het geval. Hoewel alle meetpunten afgesteld kunnen worden, is dit voor de incidentele klusser waarschijnlijk al een enorme klus op zich. Het is voor ons ook niet geloofwaardig dat dit een exemplarisch probleem kan betreffen. Daarvoor zijn de problemen te groot. Dit is gewoon een verkeerde besparing geweest tijdens de productie. We kunnen de Bosch PCM 8 Afkort- en verstekzaag dan ook niet aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.