Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Don’t Panic! Apple werkt aan nieuwe ‘paniek’ functie voor de iPhone

Dat Apple om de paar maanden een aantal nieuwe patenten aanvraagt is oud nieuws, maar dit keer hebben we een ietwat uniek geval te pakken gekregen. Onlangs is er namelijk een nieuwe aanvraag opgedoken – die weliswaar stamt uit 2014 – waarin Apple nogal vaag vertelt over een mogelijk ‘paniekfunctie’ voor de iPhone.

Don’t Panic!

Het lijkt erop alsof de vingerafdruk scanner op de iPhone 6S en 6S Plus (en waarschijnlijk de iPhone 7!?) in de toekomst kan worden gebruikt om het toestel vanuit een paniek modus te bedienen. In deze modus is alle persoonlijke data op de iPhone afgeschermd van de gebruiker (lees: e-mails, telefoonnummers en bestanden) en kan er alleen gebruik woorden gemaakt van de camera om foto’s te maken, de microfoon om berichten op te nemen en de bel-functie om naar alarmnummers te bellen.

Panic-Button-Patent-Apple

Ten opzichte van de vorige generaties is de iPhone 6s flink verbeterd. Met name de Touch ID sensor heeft een flinke uplift gehad met het nieuwe toestel waardoor deze nog sneller en nauwkeuriger is, zelfs zo nauwkeurig dat hij onderscheid kan maken tussen de vingerafdrukken van alle vingers. De sensor zit verwerkt in de knop onderaan de iPhone en wordt overdekt door een dun laagje helder saffier glas. Zodra de sensor een vinger detecteert neemt hij een hoge resolutie ‘snapshot’ van je vinger waarna een speciale chip in de iPhone het patroon van de gedetecteerde vinger vergelijkt met het patroon van de vinger die je als wachtwoord hebt ingesteld.

Vooralsnog zou de paniek modus geactiveerd kunnen worden door een specifieke vinger te gebruiken om de telefoon te ontgrendelen. Je kunt dan instellen dat je de wijsvinger gebruikt om je iPhone normaal te ontgrendelen en bijvoorbeeld je pink (of een andere vinger die je niet zo snel per ongeluk op de scanner plaatst) voor de paniek modus.

Momenteel wordt de Touch ID sensor op de iPhone vooral gebruikt om de telefoon makkelijker te ontgrendelen en om snel en veilig apps te kunnen betalen in de App Store, maar gezien de grote potentie achter het nieuwe patent kan daar binnenkort verandering in komen.

Persoonlijke data

Wat de paniek modus precies gaat doen blijft nog een raadsel, maar in de beschrijving van het patent wordt gesproken over een set acties die de telefoon automatisch uitvoert zodra de paniek modus met een specifieke vinger wordt geactiveerd. Denk hierbij aan het vaststellen van de locatie via GPS, het maken van foto’s, het opnemen van geluid en het direct contacteren van derde partijen zoals de politie, ziekenhuis of zelfs de mobiele provider. Afbeeldingen van de aanvraag laten zien dat er in een noodgeval direct persoonlijke data moet kunnen worden verstuurd naar verschillende autoriteiten. Bij een ongeluk zou bijvoorbeeld een ziekenwagen kunnen worden ingeschakeld door direct de GPS locatie van het ongeluk door te sturen naar het alarmnummer. In extreme gevallen zoals een overval op straat kan bijvoorbeeld de politie direct worden ingeschakeld of kan een seintje naar een mobiele provider worden gestuurd om de simkaart te blokkeren en het toestel via GPS te volgen.

Panic-Button-Patent-Apple-2

Hoe dan ook, dit soort wilde patent aanvragen zijn zeker niet uniek en de geschiedenis leert ons dat Apple in veel gevallen weinig of niets met de ideeën doet die in een patent aanvraag worden beschreven. Dus of de iPhone echt een paniek functie krijgt in de toekomst valt nog te bezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.