Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Verbatim Pro+ SDxc 64GB & MicroSDxc 64GB met 5 sterren.

The Good
  • Hoge constante prestaties
  • Nette vormgeving MicroSDxc kaart
  • MicroSDxc komt met SD adapter
The Bad
  • Piekprestaties net iets lager dan verwacht, maar verschil is verwaarloosbaar


Vandaag bekijken we de nieuwste geheugenkaarten uit Verbatim’s Pro+ lijn. De lijn wordt getypeerd door opslaggeheugen dat vooral geschikt is voor het opnemen van 4K videobeelden. Dan moet je niet alleen veel ruimte hebben, maar ook aan bepaalde snelheidsnormen voldoen. Iets dat niet moeilijk lijkt voor de kaarten.

Unboxing

Verbatim levert de Pro+ kaarten compleet af. In beide gevallen krijg je keurig een plastic doosje. Daarnaast krijg je bij de microSDxc kaart ook nog een SD adapter. Handig!

Verbatim Pro+ IMG_5327

Design

Qua design van de microSDxc kaart heeft Verbatim haar best gedaan om een mooie gouden print op het kaartje te zetten. Dat valt op. De gewone SDxc kaart bevat een simpel stickertje. Verbatim claimt dat beiden shockproof zijn en tegen temperatuurschommelingen kunnen. Geen verrassing. Ook waterdichtheid is een claim die deze hele productcategorie waarmaakt. Het belangrijkste argument op de verpakking is de ondersteuning voor 4K video-opnamen.

Prestaties

In beide gevallen claimt Verbatim een leessnelheid van 90MB per seconde en een schrijfsnelheid van 80MB per seconde. In geheugenland gaat het daarbij vooral om pieksnelheden. Beide kaarten voldoen aan de UHS 3 standaard. Dat wil zeggen dat ze een minimale datasnelheid van 30MB per seconde kunnen aanhouden. Dit is de minimale eis voor het opnemen van 4K videobeelden.

Verbatim Pro+ SDxc 64GB

De Pro+ SDxc 64GB doet het aardig op de pijnbank van onze collega’s van GoMemory.net. Daar behaalt de kaart een leessnelheid van 86,39 MB per seconde. De schrijfsnelheid komt op 70,1MB per seconde. Beiden zijn iets lager dan wat op het doosje staat, maar wat op het doosje staat is onder ideale omstandigheden.

De UHS 3 specificatie stelt dat de kaart in staat moet zijn om een constante datastroom van minimaal 30MB per seconde weg te schrijven. Hier zet de SD kaart een score van 56,12MB per seconde neer. Hij haalt deze snelheid dus zonder problemen en is daarmee wat ons betreft future proof. Overigens moet ik wel vermelden dat UHS 4 en hoger nog niet officieel bestaat.

Verbatim Pro+ MicroSDxc 64GB

Opvallend is dat de Pro+ MicroSDxc 64GB qua prestaties nauwelijks afwijkt van de grotere SDxc kaart. Sterker nog, met een leessnelheid van 86,53MB per seconde is deze net even iets vlotter in het lezen van data en datzelfde zien we terug bij de schrijfsnelheid die met 70,3MB per seconde ook net iets hoger ligt.

Ook bij deze micro-SD kaart zien we dat er totaal geen problemen zijn om langere tijd zware datastromen te ondersteunen. We zien de snelheid gemiddeld op 53,48MB per seconde liggen. Iets lager dan bovengenoemde SDxc kaart. Mogelijk omdat die de warmte tijdens de test sneller kwijt kan.

Conclusie

Met de nieuwe Pro+ lijn zet Verbatim een lijk sterke kaarten neer die zonder moeite voor 4K opnamen gebruikt kunnen worden. In onze tests liggen de snelheden weliswaar net onder die geadverteerd op de verpakking, maar ieder testsysteem is anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.