Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: The Leftovers Seizoen 1 (Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sterke cast
  • Goed verhaal

THE BAD

2% van de wereldbevolking, zo’n 140 miljoen mensen, zijn van het ene op het andere moment verdwenen. De vragen hoe en waarom liggen bij de overgeblevenen (the leftovers) op de lippen. De serie neemt ons mee in een maatschappij die door deze vraag compleet ontwricht.

The Leftovers start in de kerk waar een dominee spreekt voor een vrij klein publiek en nog voor het einde van de dienst wordt aangevallen. Enkele seconden later staan we voor de intro. Een prachtig stukje animatie dat het Bijbelverhaal van de vervoering (Rapture) aan ons toont.

De dominee die we leren kennen lijkt een onderzoek te zijn gestart. Vooral naar de vraag waarom juist de mensen die verdwenen zijn, verdwenen. De mensen die hij onderzoekt blijken juist een verschrikkelijk verleden te hebben dat hij probeert bloot te leggen om daarmee de verdwijning te verklaren. In 52 minuten tijd zien we hoe de beste man doet wat hij veroordeelt voor zijn grotere goed. Dit is nog maar één voorbeeld van hoe een persoon in een voorstad van New York het fenomeen verwerkt. Daarnaast is er nog een berg andere mysteries of, toevalligheden waarmee de inwoners worden geconfronteerd. Opvallend is ook dat de verhalen in de verschillende afleveringen bijna vloeiend in elkaar overlopen waardoor je automatisch blijft kijken.

Het is aan politiecommissaris Kevin Garvey (Justin Theroux) om de rust in de buurt te behouden en hij vormt dan ook de rode draad in het verhaal. Ook hij en zijn kinderen worden op hun manier duidelijk op de proef gesteld wanneer zijn vrouw in een opvallende sekte blijkt te zitten. Een sekte van mensen die roken, maar niet spreken. Mensen gekleed in wit die huizen en gebouwen opkopen om ze wit te verven, maar waar een speciaal onderdeel van de overheid graag vanaf zou willen. Overigens begint zijn verhaal pas echt in de tweede aflevering van seizoen 1.

The Leftovers laat zich kenmerken door een ijzersterke kast en prachtige shots. Nog indrukwekkender misschien is de muziek die in The Leftovers wordt gebruikt. Alleen al de titelrol van de eerste aflevering met de hitsong Take me to Church van Hozier blijkt een perfecte afsluiter op het verhaal.

Extra’s

De Blu-Ray is voorzien van een mooie hoeveelheid bonusmateriaal. Er is een making of en natuurlijk een aantal commentaartracks. Interessant is Living Reminders, maar natuurlijk ook de vooruitblik op het tweede seizoen. Het totale eerste seizoen kent 10 afleveringen prachtige afleveringen van rond de 50 minuten.

Conclussie

The Leftovers is een heerlijke serie voor fans van series als Twin Peaks en The X-Files. Een serie gebouwd op een geweldige cast met een geweldige vormgeving en sterke muzikale ondersteuning. Een serie die laat zien nog vele seizoenen waardig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.