Logo GadgetGear.nl
Oxboard Spring 2015 Model
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Oxboard (Leuker dan de Segway)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Reageert snel
  • Goede verlichting
  • Krachtige motoren
  • Krachtige accu's

THE BAD

In mei was hij er ineens. De Oxboard. Een plank met twee wielen waarop je met een gangetje van zo’n 15 kilometer per uur naar school, werkt of supermarkt kunt rijden. Geniaal, maar stevig beconcurreerd door Chinese meuk. Wat maakt de Oxboard nou zo veel leuker en beter?

Modellen

De Oxboard is er in twee modellen. In deze review lees je alles over wat bekend staat als het Spring 2015 model. Dit is het eerste model waarmee Oxboard de markt op kwam. Inmiddels koop je enkel nog het Summer 2015 model.

het verschil tussen de twee is hoorbaar en zichtbaar. Het nieuwe model beschikt over twee LED achterlichten en is fluisterstil terwijl je de elektromotoren van het oude Spring 2015 model wel kan horen (al is het niet heel hard).

Unboxing

Oxboard levert haar electronic personal transporter met een forse lader. Als accessoire kun je rugzak aanschaffen. De handleiding maakt het af.

Design

Het design van de Oxboard is even simpel als geniaal. In eerste instantie denk je de stok en het stuur van de segway te missen. De Oxboard moet je echter bereiden als een tank. Een scharnier tussen het linker en rechter deel zorgt ervoor dat je met jouw voeten individueel ‘gas’ kunt geven op één van de twee elektromotoren.

Besturing

Geef je alleen gas op de linker helft van de Oxboard, zal de rechter helft stil blijven staan waardoor je naar rechts draait en andersom. Geef je met beide voeten gas, ga je naar voren. Dit ‘gasgeven’ doe je door je tenen naar de grond te laten zakken. Wil je remmen (of achteruit rijden), dan laat je jouw hakken naar de grond zakken.

Wat belangrijk is, is om te accepteren dat de Oxboard jou stabiliseert en niet andersom. En je moet vlot opstappen in plaats van voorzichtig aan willen voelen wat de Oxboard doet. Vertrouwen, daar gaat het om. Hoe sneller je vertrouwen in de Oxboard hebt, hoe stabieler en fijner je er op rijden zal.

Veiligheid

Met de Oxboard val je op. Overal waar je komt. Velen kennen de enorme Segway wel, maar dit is iets dat toch echt nieuw is. Het komt bijna niet voor dat ik een rondje rij zonder dat iemand vraagt of hij/zij het ook even mag proberen. De eerste vraag voordat iemand opstapt is steevast ‘hoe veilig is het?’

Zeer veilig. In tegenstelling tot de Segway is er geen stok die tussen jouw benen kan blijven hangen wanneer je valt. Daarnaast is het platform kleiner en veel dichter bij de grond. Verlies je jouw evenwicht, zelfs op hoge snelheid, stap je er vanaf. Ik heb tot nu toe nog niemand zien vallen met het testmodel dat we voor deze review hebben gebruikt en dat zijn letterlijk tientallen mensen geweest. Tijdens de Gamescom hebben we zelfs een filmpje gemaakt van een aantal mensen die het voor het eerst probeerden.

Nu moet ik wel zeggen dat Oxboard rijden over het asfalt net iets anders is dan over een klinkerweg. Zeker als je hobbeltjes voorzichtig probeert te nemen, is het lastig om niet je evenwicht te verliezen en af te stappen. Neem je hobbeltjes wat sneller, is er eigenlijk niets aan de hand.

Robuustheid

Maar wat kan de Oxboard allemaal hebben? Hellingen van 15%? Check! Van stoeprandjes springen? Check! Over hobbelige bruggen rijden? Check! Graspollen? Check! Klinkertjes? Check! Ach, check zelf de video maar…

Oxboard vs. de Chinees en de Amerikaan

In Amerika is Oxboard nog niet zo groot. Daar zijn het de merken Phunkeeduck en IO Hawk die de scepter zwaaien. Net als Oxboard moeten zij met goede garantievoorwaarden komen en dus de nodige aanpassingen maken. Opvallend is dat beide Amerikanen wel heel duur zijn in vergelijking tot het Nederlandse Oxboard. Een technische reden hebben wij nog niet kunnen vinden want de argumenten die IO Hawk op haar website aandraagt zijn vergelijkbaar met die van Oxboard.

Ook uit China zien we veel van dit soort boards. Niet vreemd, want zowel de Amerikanen als Oxboard komen oorspronkelijk uit China. Toch zijn er veel problemen met de kwaliteit van de Chinese modellen. Zo zagen we tijdens de IFA het model dat distributeur Mconomy naar Nederland zal brengen, maar met de nodige tape om het scharnier. Het model was na de eerste dag al gebroken. Een duidelijk voorbeeld dat goedkoop duurkoop is.

Conclusie

Een Oxboard is geen goedkoop speeltje, maar voor grofweg een tiende van de prijs van een Segway heb je wel een enorme berg plezier. De ervaring is gewoon avontuurlijker en in mijn ervaring een stuk veiliger. Wat mij betreft is de Oxboard dé gadget van deze zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.