Een simpel, maar vooral snel powerline netwerk opzetten? Met de PLP1200 set van Netgear maak je een snelle start met jouw HomePlug compatible powerline netwerk.

Netgear PL1200 vs. Netgear PLP1200

De Netgear PL1200 en de PLP1200 zijn adapters die bijna vergelijkbaar zijn. Het grote verschil is dat de PLP1200 uitvoering zelf weer over een stopcontact beschikt. Je verliest dus geen stopcontact bij het gebruik van de adapter. De PLP1200 is iets duurder en iets groter, maar dat zal in veel gevallen de moeite waard zijn. Netgear heeft op het moment van schrijven nog geen Powerline 1200 adapters met meerdere LAN aansluitingen, maar dat zal vast niet lang meer duren.

Unboxing

De unboxing levert weinig verrassingen op. In de doos vinden we de twee PLP1200 adapters van Netgear, twee LAN kabels en de nodige documentatie. Meer hebben we niet nodig.

Installatie

Installatie van de Netgear PLP1200 set stelt eigenlijk niets voor. De twee adapters zijn af fabriek al op elkaar ingesteld. Je stopt beiden in een stopcontact waarbij je één met jouw internet modem of router moet verbinden. Hierna kan de andere gebruikt worden om een apparaat met het internet en de rest van het netwerk te verbinden.

De kwaliteit van een powerline netwerk is sterk afhankelijk van de elektra n huis. Zelfs bij een nieuwbouw huis valt niet te garanderen dat het netwerk in perfecte conditie is. De Pick-a-plug LED geeft aan hoe goed de verbinding is met de rest van het netwerk. Is deze oranje of rood, kies dan een ander stopcontact in de hoop dat je een betere verbinding krijgt. Overigens is het nooit een goed idee om powerline adapters in een verlengkabel te steken. Dat is vragen om problemen.

Wil je meer dan dat, installeer je Netgear Genie. Op de CD krijg je een download optie die direct de laatste versie van de site trekt. Zoals je misschien zou verwachten betreft dit dezelfde Genie software die je ook voor de WiFi apparatuur van Netgear gebruikt. Heb je die al op de PC staan, zal je zien dat de Genie software vanzelf het powerline netwerk zal herkennen en weergeven.

Wil je meerdere adapters aan elkaar koppelen, druk dan twee seconden op de security knop. Daarna heb je twee minuten om hetzelfde op de extra adapter te doen. Hierna zal de extra adapter alle netwerkinstellingen ontvangen.

De Homeplug AV2 Standaard

De Netgear PLP1200 powerline adapters voldoen aan de HomePlug AV2 standaard. Deze open standaard is backward compatible met de HomePlug AV standaard. Je kunt ze dus prima mixen met oude adapters. Wel is het dan de tip om te zorgen dat één van deze adapters de verbinding met de rest van het reguliere netwerk maakt. Lees: met jouw router of switch. Anders vormen de oude adapters de bottleneck. Je kunt maximaal 16 van deze adapters in jouw netwerk opnemen.

HomePlug AV2 maakt gebruik van het frequentiegebied dat loopt van 2-86MHz. Dit in tegenstelling tot de eerdere standaard die het gebied van 2-69MHz gebruikte. Daarnaast maakt deze standaard gebruik van de aardedraad om haar capaciteit te vergroten en MIMO Beam Forming, wat we ook kennen van de WiFi netwerken. Hierdoor zijn meerdere signalen tegelijk te verwerken en daar lijkt vooral de winst voor de HomePlus AV2 standaard te zitten, maar dan moet die aardedraad dus wel beschikbaar zijn.

Tenslotte functioneren alle Homeplug AV2 adapters als repeater. Hoe meer adapters, hoe beter het netwerk zal functioneren en dat is wel heel erg interessant.

Praktijktest

Theoretisch heeft de PLP1200 een doorvoersnelheid van 1.200Mb/s. Dit is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van de bedrading in huis en ook in mijn nieuwbouwhuis is dit niet al te best. Reden genoeg voor mij om geen benchmark uit te willen voeren.

Wat ik wel aan kan geven is dat de adapters over de grootste afstand (van de woning naar de schuur) 15 meter installatiedraad moeten overbruggen. Met aardedraad uiteraard. Over deze afstand heb ik een datapakket van 500MB in net iets minder dan drie minuten kunnen verplaatsen. Een oude 500 set die ik hier heb liggen deed over diezelfde hoeveelheid data op dezelfde afstand 12 minuten. Hier zien we dus de voordelen van de MIMO technologie in de nieuwe adapters.

Over dezelfde verbinding bemerk ik dat ik gebruik kan maken van de volle 50MB/s die mijn internetverbinding levert. Ook is het geen enkel probleem om Full HD content te streamen. 4K content wil weleens haperingen vertonen, maar daar hebben de adapters minder last van wanneer ze dichter op elkaar worden gebruikt. Tijdens gaming lijkt er geen merkbare lag te zijn.

Conclusie

Net als WiFi, behaalt een powerline adapter haar maximale snelheid enkel onder de beste omstandigheden en die zijn er niet altijd. Bovendien maakt het niet zoveel uit of jouw huis nieuw of oud is. Dit maakt juist dat je snelle adapters gebruikt om een redelijk goede verbinding op te zetten. Hoewel ik had verwacht dat de adapters ongeveer een factor 2 sneller zouden zijn dan de 500 adapters, blijken ze echter veel sneller door gebruik te maken van MIMO en beamforming. Dit maakt het zelfs interessant om oudere 500 adapters te vervangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.