Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Jurassic World 3D met 5 sterren.

The Good
  • Zeer spannend
  • Goed verhaal
  • Sterke cast


Gister kwam hij binnen op de redactie. De meest dikke uitgave van Jurassic World die sinds donderdag in de schappen ligt. De Blu-Ray uitgave van Jurassic World. Voor mij dé meest geanticipeerde release van dit najaar.

Het hele dinosaurusverhaal begon ooit in 1993 met Jurassic Park. Dé meest indrukwekkende film van dat jaar waarin we mochten afreizen naar Isla Nubar. Een eiland in Zuid-Amerika waar een rijke Amerikaan met zijn bedrijf InGen dinosaurussen kloonde op basis van DNA strings aanwezig in insecten uit de oertijd. De film kreeg drie keer een vervolg waarbij het thema zoch vooral beperkte tot storingen en ontsnapte dino’s. The Lost World verscheen in 1997 en in 2001 verscheen Jurassic Park III. Geen van beide films wisten het succes van de film uit 1993 te overtreffen.

Inmiddels zijn we in 2015 aangekomen en met Jurassic World lijkt de filmserie een reboot te krijgen, maar geen reboot zonder respect voor het verleden. Waar het gros van de reboots vooral het originele verhaal beter/dramatischer probeert te brengen zien we nu niet een park in opbouw. Nee, ditmaal blijkt het gewoon gelukt. In het verhaal dat regisseur Colin Trevorrow brengt is Jurassic park een themapark van wereldformaat geworden en is het park in staat geweest om keer op keer nieuwe attracties te openen en daarmee de bezoekersaantallen te verhogen.

Een heel ander verhaal dat het Jurassic Park van Steven Spielberg. Toch durft Trevorrow de banden met het verleden aan te halen door hier en daar duidelijke referenties naar het origineel te plaatsen. Ook hier spelen kinderen met ouders die in scheiding liggen weer een belangrijke rol. Ze mogen met Tante Claire mee die in het nieuwe Jurassic Park werkt. Ook Claire blijkt relatief weinig tijd voor de kinderen te hebben waardoor ze vooral zichzelf in het park moeten vermaken.

Hoewel ook in deze film Dr John Hammond niet meer in leven is (Richard Attenborough die in 2014 stierf), is Dr. Henry Wu (BD Wong) de enige acteur uit de cast van de eerdere films die terugkeert in Jurassic World. Ook nu weer als genetisch wetenschapper en daarmee ook nu weer onderdeel van het probleem dat in het park ontstaat. De beest geniale toevoeging aan de cast blijkt Chris Pratt in de rol van ex marinier Owen die als een soort Freek Vonk met gevaarlijke dino’s weet om te gaan.

Maar dan nu het probleem van het park. Om nieuwe bezoekers te trekken heeft het team wetenschappers van het park een compleet nieuwe dinosoort ontwikkeld. Een dino gevaarlijker dan de T-Rex die in de vorige drie films de boel terroriseerde. De Indominus Rex is het gevolg vand e experimenten. Een dino zo bloeddorstig dat hij zijn eigen soort eet. Toch is dat niet het grootste probleem. Opnieuw hebben de wetenschappers een verkeerd stukje DNA geïntroduceerd. Hierdoor is de Indominus Rex buitengewoon slim geworden en vanaf hier moet je de film maar gewoon zelf gaan kijken.

3D

Jurassic World komt niet alleen uit in 3D, maar hij is duidelijk gefilmd met een 3D mindset. De film zit vol scenes die het maximale uit jouw 3D TV proberen te halen. Helemaal overdonderend is het wanneer je een TV met Hue ondersteuning aan de wand hebt hangen. Vooral tijdens de scenes onderwater weet de film in combinatie met de verlichting de sfeer perfect neer te zetten.

Extra’s

We ontvingen de Jurassic World 3D uitgave van Universal. Deze bevat niet alleen een Blu-Ray disc met de 3D uitvoering van de film, maar ook een 2D Blu-Ray disc, de DVD uitvoering en ook nog de Digital HD download. Daarnaast bevat de disc een wincode voor bestblockbusters.com waarvan de trekking pas 31 mei 2016 is. Even geduld dus 😉

Fans worden verder verwend met verwijderde scènes en een hele berg aan materiaal over hoe deze spektakelfilm tot stand is gekomen. Ik geef eerlijk toe dat ik pas twee extra’s heb gezien (ik wilde de review nu online hebben), maar de rest ga ik zeker nog kijken.

Niet op de schijfjes, maar ook de moeite waard is de website van Jurassic World. Niet de Nederlandse, maar de originele Amerikaanse. Deze site is gemaakt als die van een echt themapark, maar dan nog beter. Echt de moeite waard.

Conclusie

Jurassic World lijkt een reboot, maar is het niet. Het is het scenario dat ontstaat op het moment dat het park wel een commercieel succes is en hoe wij als mensen dan met de dino’s omgaan. Hoe ‘ons’ verlangen naar dikkere winsten resulteert in het nemen van veel te grote risico’s zonder dat de bezoeker dit door heeft. Jurassic Park was en is voor mij dé film van 2015. Het is een film die je gezien MOET hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.