Review: Epson XP-960 (A3 Fotoprinter)

De XP-960 is de nieuwste A3 fotoprinter van Epson. Oké, het is geen ‘native’ A3 printer omdat je het papier vanaf de achterzijde moet invoeren, maar dat maakt hem dan ook weer net even wat compacter. Wel zo prettig als je niet dagelijks op A3 hoeft te printen :-).

Unboxing

Epson levert de XP-960 met alle zes de Claria inktpatronen die je nodig hebt om de eerste foto’s te printen. Hierbij gaat het wel om setup uitvoeringen van de patronen. In de winkel zijn deze te herkennen aan de olifant op de verpakking. Verder vinden we een netstroomkabel in de doos, de nodige documentatie en een CD met de belangrijkste software.

Design

Op het bureau neemt de XP-960 zo’n 36×47 cm in beslag, maar dan wel wanneer deze buiten gebruik is. Ga je A3 papier aan de achterkant laden, moet je rekening houden met een 25 cm die je minimaal nodig zal hebben om de geleiding uit te klappen en wanneer je gaat printen schuift aan de voorkant een stuk papiergeleiding naar buiten van zo’n 17 cm.

 

Qua materiaal is de bovenkant van glanzend, zwart plastic met een mooi patroontje erin. De voorkant is mat plastic. Dicht ziet het er wel mooi uit, maar wanneer het deel waar het display in zit omhoog klapt…. dan is het een beetje afhankelijk van de weerspiegeling van de lichtpunten in de ruimte. Doordat het een vrij groot oppervlak is zie je gewoon de werking van het plastic tijdens het uitharden waardoor het een toch beetje goedkoop aandoet. Niet superbelangrijk, toch jammer.

Installatie

De installatie begint natuurlijk met het lostrekken van alle tapes en het plastic dat de printer tegen krassen moet beschermen. Wanneer je de printer aan zet zal deze meteen om de inktpatronen vragen. Aardig detail is dat je in de doos een los zakje aantreft om de kapjes van de inktpatronen in te doen. Zo kun je deze afsluiten wanneer je ze weer uit de printer haalt.

Nu is het tijd om de CD-Rom te starten. Deze, en de printer, leiden je stap voor stap door het installatieproces. De printer interface is in het Nederlands beschikbaar. De installatie verloopt bij ons vlot en soepel.

Na de installatie is Epson onder anderen aanwezig in de werkbalk van de Windows Explorer.

Epson_Windows_Explorer

Media

De XP-960 kan op verschillende media afdrukken. Natuurlijk op papierformaten tot A3, maar ook direct op CD’s en DVD’s. Hiervoor levert Espon standaard een hulpmiddel mee. De XP-960 heeft bovendien standaard twee papierladen. Wat ik mis bij Epson is de mogelijkheid om A4 papier overdwars te laden. De printer zou dan minder printbewegingen hoeven te maken en de printer zou een stuk compacter worden. De lange kant van een vel A4 is immers gelijk aan de korte kant van A4, dus de ruimte is er toch in dit model.

Afdruksnelheid

Een enkel velletje test spuwt de XP-960 relatief vlot uit. Zeker wanneer je deze in zwart-wit print. De snelheid ligt dusdanig hoog dat we niet eens meer over tijden willen praten. Bij zwart-wit prints kom ik rond de 9 pagina’s per minuut. Kleur rond de 7. Pas wanneer je foto’s gaan printen en dan zeker op A3 formaat en in de hoogste kwaliteit, gaat het echt extreem langzaam. Toch is ook dat niet heel erg tenzij je een fotostudio bezit. Op zo’n moment is het vooral belangrijk dat de kwaliteit van de print goed is. A3 fotopapier en de inkt die je nodig hebt zijn immers niet goedkoop.

Afdrukkwaliteit

Over de afdrukkwaliteit valt eigenlijk niet te klagen. De zes Claria inkten blijken hun werk extreem goed te doen waardoor de fijne details in onze testfoto’s gewoon goed zichtbaar zijn. Nergens krijg ik een gevoel van onscherpte of vlekjes. De kleuren in de foto’s zijn helder waar ze helder zijn moeten, maar ook diep waar dat nodig is. Hierdoor print de XP-960 met een prachtig contrast. Ook de mensen die hier over de vloer zijn gekomen en de afdrukken hebben gezien, zijn onder de indruk van de kwaliteit. Nu kunnen we hier geen laboratoriumproeven doen, maar je mag van mij aannemen dat ik hier enorm enthousiast over ben.

Scannen

De Epson XP-960 is een echte all-in-one printer door toevoeging van een kleurenscanner aan de bovenzijde van de printer. Het betreft een flatbedscanner met een resolutie van 4800 pixels. Ook hier valt qua kwaliteit niets te klagen. Vanaf de scanner is het bovendien mogelijk om even snel een kopie ergens van te maken. Het is alleen jammer dat Epson niet de mogelijkheid biedt om een ADF versie te kopen. Vooral bij veel scanwerk is het comfortabel wanneer een scanner zelf de pagina’s achter elkaar scant en aan beide kanten waar nodig. Het is natuurlijk wel de vraag of daar voldoende markt voor zal zijn.

Conclusie

We hebben de printer hier flink laten werken en zijn onder de indruk van de printkwaliteit. De kleuren en de scherpte van de prints die uit de Epson XP-960 komen zijn zo goed dat alleen de prijs per print nog een reden kan zijn om naar de traditionele fotodrukkerij te gaan.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastische fotokwaliteit
  • Mooie printsnelheden
  • Snel en gemakkelijk te installeren

THE BAD

  • Geen ADF uitvoering in de winkelschappen

4 reacties

  1. is de inkt waterproof, zodat ik deze prints kan lijmen zonder dat de foto wazig worden? Met canon is dit drama, met hp nooit geen klachten, tot de update 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.