Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Cooties (Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Leuke cast
  • Luchtig verhaal
  • Aardige grappen

THE BAD

Je zet Elijah Wood (Back to the Future Part II , Lord of the Rings), Rainn Wilson (The Office US, Transformers: Revenge of the Fallen), Jack McBrayer (Wreck-It Ralph, 30 Rock), Leigh Whannell (Insidious, Saw III), Jorge Garcia (Lost, Hawaii Five-O) en ene Alison Pill in een horrorkomedie. Wat krijg je dan? Juist, precies dat!

Ik keek Cooties bij toeval meteen na de uitzending van de Keuringsdienst van Waren over de kippenslachterij in Nederland. Vijf minuten na de uitzending start Cooties met precies dat. Een kip die wordt geslacht en kennelijk een zombievirus draagt. Het vlees van de kip zien we vermalen worden om daarna als kipnugget in een cafetaria opgediend te worden aan een schattig blond meisje. Het moment waarop mijn gedachten weer naar Jamie Oliver en zijn strijd om kinderen gezonder te laten eten. Ach, bekijk dat fragment maar even voor we verder gaan met het verhaal in Fort Chicken.

Goed, terug naar Fort Chicken. In dit gezellige plaatsje is Clint (Elijah Wood) bij zijn moeder in komen wonen om daar aan zijn boek te werken. Om het een en ander te financieren heeft hij een baantje genomen als invaller op de plaatselijke basisschoolschool en dat op de dag dat net dat ene blonde meisje haar melktandjes in die kipnugget zet en daarmee geïnfecteerd raakt. Het duurt dan ook niet lang voor het meisje in een zombie verandert en het eerste bijtincidentje in Clint’s klas plaatsvindt. Tegen de tijd dat de pauze voorbij is, zijn de eerste docenten al door de kinderen verorbert en is het aan de overgebleven docenten en kinderen om een veilig heenkomen te zoeken.

Cooties verwijst naar een fictionele kinderziekte waarvan kinderen in de VS elkaar weleens beschuldigen. Je zou het krijgen door een kind met Cooties aan te raken. Dit lijkt ook een beetje op de manier waarop het zombievirus zich in de school verspreidt (al betreft het bloederige aanrakingen). Toch is Cooties vooral een hele luchtige zombiefilm en daarmee eindelijk weer eens wat anders in het genre.

Dat we met vooral veel ervaren acteurs te maken hebben merken we ook in de film. Die mogen zich heerlijk uitleven op de stereotypen die ze uitbeelden. Van de sociaal gestoorde gymleraar tot de controlfreak die de directeur mag vertolken. Het is vooral de wat minder bekende Alison Pill die haar rol soms wat te geforceerd neerzet waardoor grappen hier en daar niet optimaal scherp worden neergezet.

Het acteertalent bij de zombiekinderen is ook wel aardig. Op die leeftijden mag je eigenlijk niet van ervaring spreken. Er zijn scènes waar je duidelijk het gevoel krijgt dat de kinderen er lol in hebben om hun rol te spelen. Daarnaast zijn de zombies ook niet de reguliere strompelende levende doden die overal tegenaan lopen. Deze zombies zijn duidelijk slim en maken het de leraren dan ook heel lastig.

Extra’s

Qua extras is Cooties niet heel inspirerend. Er staat alleen nog een interview op met Elijah Wood.

Conclusie

Cooties is een verfrissende film in de tijd dat we zombies toch vooral als strompelende lomperiken tegenkomen. De cast is duidelijk ervaren in het genre. Verrassend hierin was de rol van Jorge Garcia die niet heel relevant voor het verhaal was, maar wel heel grappig werd neergezet.

Beschikbaarheid

Cooties is nu beschikbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.