We hebben het er weleens over in onze verslaggeving; Stagefright. Stagefright is het belangrijkste lek in Android ooit. Niet alleen omdat het een lek in het systeem is, maar ook omdat de manier om Android apparaten te misbruiken volledig openbaar is gemaakt.

De reden dat de vinders het lek hebben geopenbaard heeft niet zozeer te maken met het idee dat ze Android gebruikers in gevaar willen brengen. Het doel hiervan is meer politiek van aard. De vinders van dit lek willen graag dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen en smartphones met enige regelmaat gaan en blijven updaten. Op het moment dat de details omtrent Stagefright openbaar werden gemaakt was vrijwel ieder Android apparaat kwetsbaar. Daarbij maakte het niet uit of het een smartphone, tablet, setopbox of TV was.

Welke Androidversies zijn kwetsbaar?

De Stagefright kwetsbaarheid is aangetroffen in alle Android versies tussen 2.2 en 5.1.1. Het is wel zo dat het in Android versies 4.4 tot en met 5.1.1 lastiger is om het lek te misbruiken.

Hoe weet je zeker of jouw Android apparaat kwetsbaar is?

Android zit momenteel in zeer veel apparaten. Om jouw apparaten te testen, download je deze app. Die app geeft meteen aan of jouw apparaat kwetsbaar is voor Stagefright. Het gaat hierbij echter alleen om detectie. De app is dus geen beveiliging tegen een Stagefright aanval. De app is ook niet in staat om te zien of jouw apparaat al is getroffen.

Wat kan je doen om een Stagefright aanval te voorkomen?

De meest gemakkelijke manier van verspreiding is het aloude MMS. MMS apps kunnen berichten automatisch downloaden en besluiten mediabestanden direct af te spelen. Dit is de voornaamste manier van verspreiding. Zet MMS uit of schakel in ieder geval het automatisch afspelen van video’s uit. Overigens zal deze methode vooral van toepassing zijn op smartphones. Verder is het een kwestie van geen verdachte links openen.

Verder kun je kijken in jouw toestel of er een update van het systeem is. Zo niet, klaar bij jouw fabrikant en jouw verkoper over het uitblijven van een update. Jij hebt veel geld uitgegeven en jouw fabrikant laat je hier toch echt in de steek.

Beperkt stagefright zich tot Android apparaten?

Ja.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.