Tijdens de IFA begin deze maand mochten wij hem exclusief al beluisteren; de Play5. Een waanzinnig mooi klinkende luidspreker waarmee Sonos nu harten (en oren) van audiofielen wil veroveren. De Play5 is de eerste luidspreker die wij met de revolutionaire Sonos Trueplay technologie konden beluisteren. Al ruim voordat de luidspreker en app beschikbaar waren. Het resultaat is adembenemend. Met Trueplay past de luidspreker zich aan op de akoestiek van de ruimte. Trueplay is direct mogelijk op de Play1 en Play3 en natuurlijk de nieuwe Play5. De Play5 zal Sonos nu ook als serieus luidsprekermerk neerzetten..

Trueplay – Glashelder geluid dankzij slimmere speakers
Trueplay is voortgekomen uit de gedachte dat er maar weinig huizen zijn met een perfecte akoestiek. Dat idee is niet nieuw. Philips deed dit al analoog met motional feedback luidsprekers in de jaren 70 en digitaal met het revolutionaire DSS940 luidspreker systeem uit de jaren tachtig. In welke kamer je de speaker plaatst en waar in die kamer – het zijn bepalende factoren voor de geluidskwaliteit. Standaardspeakers vereisen vaak complexe callibratie. Overigens zijn daar inmiddels ook betaalbare oplossingen voor beschikbaar. Met Sonos Trueplay tunet iedereen zijn speakers zelf. En wel met één druk op de knop. Het resultaat: muziek die in elke ruimte, in elk huis fantastisch klinkt.

Hoe werkt Trueplay? Het systeem analyseert – met behulp van de Sonos-app, de iPhone- of iPad-microfoon en een door de Sonos-speakers speciaal uitgezonden toon – hoe het geluid in elke willekeurige kamer terugkaatst via muren, meubels, glas en andere oppervlakken. Daarna tunet Sonos de speaker zo dat de muziek optimaal klinkt voor die ruimte. Voorlopig is het enkel met iOS apparaten mogelijk omdat de microfoon en elektronica meer voorspelbaar zijn dan het woud aan Android configuraties.

“Trueplay is een revolutionair systeem. Muziekliefhebbers kunnen er nu van uitgaan dat zij hun favoriete muziek horen exact zoals de artiest het heeft bedoeld. Ongeacht de akoestiek van de kamer of de plek van de speaker”, aldus John MacFarlane, CEO van Sonos. “Eindelijk is er een eenvoudig, betrouwbaar proces dat zorgt voor luisterplezier van studiokwaliteit in elke kamer bij jou thuis.”

“We verbeteren het geluid van onze speakers continu door ze steeds weer aan te passen: eerst aan de kamer waarin ze staan, in de toekomst aan de persoon, een activiteit of de content”, zegt Giles Martin, muziekproducer, componist en hoofd geluid bij Sonos. “We zetten ons in om een steeds betere luisterervaring te bieden, ook in kamers met een slechte akoestiek. Een kamer tunen is de eerste van vele softwareverbeteringen die de ervaring rijker en persoonlijker maken en die de artiest de mogelijkheid bieden nog creatiever te zijn.”

Trueplay is in eerste instantie leverbaar voor alle Sonos PLAY:1’s, SONOS PLAY:3’s, SONOS PLAY:5’s en iOS-controllers en is later voor alle Sonos-speakers beschikbaar. Sonos bewijst maar weer eens dat het denkt aan de kopers van eerdere producten. Steeds weer denkt Sonos na over backward compatibiliteit van hun producten. Dat is iets waar veel andere CE merken nog veel van kunnen leren.

image012

De nieuwe PLAY:5 – bekendste smart speaker biedt nog meer mogelijkheden
De nieuwe PLAY:5 zorgt ervoor dat muziek die je beluistert nog dichter bij de oorspronkelijke opname ligt. Met zes gesynchroniseerde, aangepaste drivers leveren de drie midwoofers prachtige middentonen en diepe, krachtige, lage tonen. Drie tweeters zorgen bovendien voor kristalhelder geluid in de hoogste segmenten, op welk volume je de speakers ook zet. De nieuwe serie heeft een veel groter bereik dan je zou verwachten van een enkele speaker. De PLAY:5 biedt een kamervullend geluid dat elke stem en elk instrument perfect laat uitkomen.

Voor het eerst is de PLAY:5 op drie verschillende manieren te plaatsen. Die flexibiliteit zorgt – in combinatie met Trueplay-tuning – voor het beste geluid in zijn klasse, waar en hoe je de speaker ook plaatst. Plaats hem behalve horizontaal als enkele speaker ook verticaal met een tweede PLAY:5 voor een nog groter en gerichter bereik. Twee horizontaal geplaatste speakers zorgen voor meer stereogeluid en een intensere, kamervullende luisterervaring.

image004Speciaal ontworpen voor de interieurs van nu en de toekomst beschikt de nieuwe PLAY:5 over een strak design dat niet afleidt van dat waar hij voor bedoeld is. Qua functionaliteit doet elk detail ertoe, zelfs de 9.000 gaatjes in de gril en het met zorg uitgekozen materiaal voor elk onderdeel, hoe klein ook. Met de nieuwe touchknoppen is de speaker intuïtief te bedienen. Afspelen, harder zetten of naar een volgend nummer gaan was nog nooit zo eenvoudig. Slimme sensoren zorgen ervoor dat je de speaker altijd kunt bedienen, hoe hij ook is geplaatst.

Net als zijn voorganger werkt de nieuwe PLAY:5 probleemloos met alle andere Sonos-speakers. Hij biedt zelfs meer mogelijkheden doordat hij als achterspeaker kan worden gebruikt en in een homecinemasysteem samen met de Sonos PLAYBAR en de Sonos SUB. Stuur elke kamer thuis aan met één gebruiksvriendelijke app die je favoriete muziekdiensten zoals Pandora, Spotify, TIDAL, Google Play Music en Groove bij elkaar brengt.

De geheel nieuwe PLAY:5 is standaard leverbaar in matzwart en matwit voor de prijs van 579 euro.

Ga voor meer details over Trueplay-tuning en de nieuwe Sonos PLAY:5 naar Sonos.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.