Review: iRadish Y6 (Autonome Smartwatch)

Op afstand denkt iedereen dat ik de nieuwe Apple Watch om mijn pols heb, maar dat klopt niet. Wat ik om mijn pols heb kost grofweg drie tientjes en is niet afhankelijk van een smartphone. Deze smartwatch kan alles zelf.

In onze zoektocht naar exotische smartwatches vonden we de iRadish Y6 op de site van GearBest waar hij momenteel zo’n $34 kost. Het horloge van iRadish draait niet op Android Wear (niet gemaakt om autonoom te functioneren), maar op een eigen OS. Dit eigen OS biedt geen ruimte om eigen apps te installeren.

Unboxing

De leveringsomvang van de iRadish Y6 is lekker compleet. Je ontvangt een micro-USB kabeltje, een klein stukje documentatie en zelfs een screenprotector. Met name de screenprotector is een goede service, want die kun je nergens kopen en met deze verkoopprijs hoef je natuurlijk geen saffierglas te verwachten.

Design

Van een afstandje lijkt de iRadish Y6 smartwatch zeer sterk op die van Apple. Zelfs wanneer je het menu opent, zie je de vrolijke bolletjes die apps voorstellen. Pas wanneer je dichterbij komt, zie je dat het net even anders is.

Zo is de mooie draaiknop van Apple vervangen voor een 0,3 megapixel camera met daaronder de enige echte knop van het horloge. Aan de andere kant zit een klepje met daarachter de micro-USB aansluiting en daar vinden we ook de gaatjes voor de microfoon en de speaker van het horloge.

 

Het horlogebandje is gemaakt van siliconen. Het ligt erg prettig om de pols. Alleen de sluiting is van metaal. Het horloge zal dan ook niet snel krassen wanneer je aan het tikken bent op jouw mooie ultrabook.

Onder het klepje van de iRadish Y6 vinden we de 350mAh accu, een microSIM slot en een microSD slot.

Specs

Het display van de iRadish Y6 heeft een resolutie van 240×240 pixels. iRadish heeft voor een standaard LCD display van 1,54 inch gekozen. Deze is hierdoor wat lastig af te lezen in volle zon. De kijkhoek heeft iets moeite met de donkere delen van het display, maar is toch prima om mee te werken.

De iRadish Y6 beschikt over bluetooth 3.0 om te gebruiken in combinatie met een draadloze headset of jouw Android smartphone. Muziek luisteren kan via MP3 bestanden, maar ook over de FM band. Voor een dataverbinding maakt het horloge gebruik van GPRS. Dat is tegenwoordig langzaam internet, maar dat maakt niet uit. Het horloge is toch niet in staat om Netflix af te spelen.

De iRadish Y6 biedt ondersteuning voor 32GB MicroSD kaartjes. Het eigen, vrije opslaggeheugen meet een halve MB.

Apps

De iRadish Y6 bevat nogal wat apps. Het meest opvallende is dat iRadish veel aandacht heeft besteedt aan het ontwikkelen van health apps. Zo bevat het horloge niet alleen een stappenteller, maar kan het ook jouw slaap meten.

Ook de usual suspects ontbreken niet aan de iRadish Y6. Zo vinden we een agenda, een wekker, een voice recorder en een browser op de smartwatch.

Samenwerking met Android smartphones

Hoewel de iRadish Y6 prima autonoom kan functioneren, werkt hij ook goed samen met Android smartphones. Zo kun je hem als afstandsbediening voor de Android camera gebruiken. Via phonebook sync zijn telefoonnummers tussen de twee te synchroniseren.

Geluid

De iRadish Y6 beschikt over een FM ontvanger, maar om deze te gebruiken moet je wel over een headset met een micro-USB aansluiting beschikken. Dat is even zoeken. Zelfs op ons kantoor konden we die niet vinden. Doe je dit niet, is het FM bereik waardeloos.

Verbinden met een bluetooth headset gaat wel prima. Het ontvangst is aardig. De PM3 speler app zit prima in elkaar en is gemakkelijk te bedienen.

De iRadish Y6 heeft zelf ook een speaker, maar die is niet indrukwekkend. Wat vervelend kan zijn is de kerstmuziek tijdens het opstarten en afsluiten. Dit gaat op vol volume en is niet altijd wenselijk.

Camera

Zoals gezegd beschikt de iRadish Y6 standaard over een halve MB opslagruimte. Wanneer je foto’s gaat maken, merk je meteen dat deze beperking lang niet zo vervelend is als het klinkt. De camera heeft namelijk een resolutie van 0,3 megapixel waardoor de foto’s zo’n 8kb in omvang zijn. Om exact te zijn, 240×140 pixels. Zo groot als het display van het horloge dus. Leuk voor het ‘spy’ idee, maar verder niet bruikbaar zoals je aan de voorbeelden kunt zien.

Conclusie

Natuurlijk hebben we hier en daar wel wat aan te merken op de iRadish Y6. Voor iets meer dan drie tientjes probeert het horloge alle functies van de grote merken te leveren en dat kan gewoon niet. Toch is het opmerkelijk hoe ontzettend veel smartwatch je krijgt voor dit bedrag. Zeker als je bedenkt dat het horloge een eigen GPRS modem aan boord heeft en gebruikt kan worden om gesprekken te voeren. Daarmee is de iRadish Y6 gewoon een enorm leuk hebbedingetje.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel smartwatch voor heel weinig
  • Leuke optie om ermee te kunnen bellen
  • Aardig design

THE BAD

  • Waardeloze camera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events