Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Forza Motorsport 6 (Xbox One)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zet de gameplay naar jouw eigen hand
  • Grappig mods systeem
  • Regen is nu ook voelbaar op het circuit
  • Veel auto's
  • Goede circuits

THE BAD

  • Het begin is wat traag
  • Niet veel banen met ondersteuning voor regen

Echte racefans zoeken natuurlijk naar de perfecte simulatie van auto en baan terwijl nieuwe racers iets zoeken dat toegankelijk is. Met Forza Motorsport 6 lijkt Microsoft de perfecte balans te hebben gevonden.

Forza 5 vormde de introductie van de Forza serie op de toen gloednieuwe Xbox One. Ook de mannen van ontwikkelaar Turn10 moesten duidelijk nog aan de mogelijkheden van de nieuwe hardware werken. Oké, die game was toen al fantastisch, maar verbleekt toch een beetje bij wat Turn10 met Forza Motorsport 6 heeft neergezet.

De hoofdrol in Forza Motorsport 6 is weggelegd voor de nieuwe Ford GT modeljaar 2017. Deze Ford is in geen enkele andere racegame terug te vinden. Of in ieder geval niet op het moment dat Forza Motorsport 6 in de schappen komt te liggen. In totaal bevat Forza Motorsport 6 480 bolides. Van de gewone streetcar tot de echte indy racewagens.

De Intro

Voor ervaren Forza spelers kan de introductie even een drag zijn. Forza Motorsport 6 start met drie races waarin je de nieuwe gameplay leert kennen. De grootste aanpassing is de ondersteuning van een kaartensysteem met power-ups. Daar kom ik later op terug. Zodra je deze races hebt gespeeld, heb je wel jouw basisinstellingen op orde. En dan doel ik vooral op alle drive assists die Forza kent. Hoe minder hulpjes je aanzet, hoe hoger de credits die je aan het einde van iedere race krijgt en daar wordt de game voor mij al meteen een stuk interessanter ;-).

https://www.youtube.com/watch?v=0O1OrTcfqBI

Credits en punten

Deze credits heb je natuurlijk hard nodig om mooie bolides te kopen en om deze te tunen. Net als bij voorgaande edities zijn de verschillende skins voor de auto’s gratis te downloaden. Zo kun je snel een kleurrijk wagenpark opbouwen. Maar wat als je nou niet genoeg credits hebt voor die ene vette bak? Geen probleem! Tegenwoordig mag je auto’s ook gewoon lenen. Daar staat wel tegenover dat de game je doorgaans geen credits geeft voor prestaties in een geleende auto. Tenzij dit onderdeel is van één van de spelmodi in Forza Motorsport 6.

Hoewel het verdienen van credits direct gevolg heeft voor de mogelijkheden die je hebt om auto’s te kopen en te tunen, spelen punten ook een belangrijke rol. Ervaringspunten voor jou als coureur zorgen ervoor dat je regelmatig aan een soort rad van fortuin mag deelnemen. Iedere keer wanneer je een level stijgt wordt deze aangeboden. Op basis van wat je draait krijg je bijvoorbeeld een stapel nieuwe mods (zo meer), credits nieuwe auto’s etc. Daarnaast wordt ook jouw band met een bepaald automerk uitgedrukt in punten en met eigen levels die weer nieuwe bonussen en kortingen opleveren.

Mods

Ik noemde al even de nieuwe kaarten waarmee je optioneel kunt spelen. In Forza Motorsport 6 worden deze kaarten ‘mods’ genoemd. Deze mods koop je in pakketjes van meerdere kaarten. Deze aankopen doe je met jouw in-game credits. De kaarten bieden een de mogelijkheid om races te beïnvloeden.

Per race kun je drie kaarten inzetten. Sommige kaarten zijn meerdere keren te gebruiken terwijl andere kaarten voor eenmalig gebruik zijn. Het hangt een beetje af van hoe krachtig een kaart is.

Voorbeelden zijn de Crew kaarten die je extra grip of performance opleveren. Meestal verhoogt deze bonus wanneer je op een bepaalde track gaat rijden. Er zijn ook kaarten die de performance van jouw bolide juist omlaag brengen. Daar staat tegenover dat je meer credits krijgt wanneer je de doelen van de kaart weet te behalen.

Drivatars

Net als bij Forza Motorsport 5 en Forza Horizon 2 rij je tegen Drivatars. Dit zijn AI tegenspelers met namen uit jouw vriendenlijst of van Xbox Live. Het rijgedrag van deze drivatars is gebaseerd op het rijgedrag dat deze spelers echt in het spel neerzetten. Deze zet van Turn10 ervaar ik al sinds Forza 5 als zeer prettig omdat je net wat meer spanning en onverwachte momenten in het spel krijgt. Sterker nog, in Forza Motorsport 6 lijken de drivatars meer risico te nemen dan in Forza Motorsport 5. Hierdoor maken zo ook weleens realistische fouten. Leuk detail is dat als jij zelf ook een fout maakt en de terugspoelfunctie gebruikt, de drivatar zich ook kan corrigeren.

Online

Naast het offline racen tegen drivatars, mag je natuurlijk ook online proberen om echte racers in te maken. Zonder terugspoelen uiteraard. De nieuwe online multiplayer kent online leagues die je wat meer mogelijkheden geven om een leuke race te vinden. Daarnaast is er een spectator modus om de tijd op te vullen tot de laatste over de finish is.

https://www.youtube.com/watch?v=0CXqEHMgiFg

Realistischer

Naast de drivatars zijn ook de weersomstandigheden in Forza Motorsport 6 flink opgepoetst. We zien niet alleen de regen, maar we voelen hem ook. Hoe? Door gemakkelijker uit de bocht te vliegen. Inderdaad. Er is ondersteuning voor aquaplaning. Het is dus uitkijken voor plassen op het circuit. Hoe de regen eruitziet en aanvoelt op de baan is absolute perfectie. Een compliment waardig.

Sowieso weet Forza Motorsport 6 grafisch fantastische prestaties neer te zetten. De auto’s en circuits kennen de meest prachtige details en animaties. Vooral wanneer we in het donker rijden en vuurwerk aan de horizon zien. We kunnen nu zelfs met 24 in plaats van 12 wagens de baan op. Toch lijkt Forza Motorsport 6 zonder moeite op 60fps te spelen.

Top Gear / Indie 500

Ook in Forza Motorsport 6 zet Turn10 de samenwerking met Top Gear voort. Daarnaast werkt Turn10 samen met de Indy 500 om ook die race in Forza Motorsport 6 aan te bieden. Beiden krijgen zien we terug in de vorm van showcase events die onregelmatig in het spel langskomen. Je krijgt dan een uitnodiging om de rol van de Stig in te nemen of om plaats te nemen in de beroemde Indy 500.

Conclusie

Forza staat al jaren garand voor een hoogwaardige racebeleving op de Xbox consoles. Deze traditie zet het spel vrolijk voort in Forza Motorsport 6. De game is groter, mooier en completer dan haar voorgangers. De nieuwe mods maken het spel wat dynamischer terwijl je ook prima zonder deze spelelementen kunt rijden. Daarmee geeft Forza de serieuze rijder de ruimte om het spel realistisch te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.