Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Een blik op de toekomst van Philips Smart TV’s

Tijdens de IFA heeft TP Vision, het bedrijf achter de TV’s van Philips, een hoop vernieuwingen laten zien. Daarnaast is Philips één van dé pioniers op het gebied van Android TV en erg druk met IoT of het Smart Home. Wat mogen we van de huidige en toekomstige TV’s verwachten?

Twee platformen

Laten we bij het begin beginnen. Toen Philips haar samenwerking met Google aankondigde op het gebied van Android TV, leek het er even op dat Philips haar oude platform zou afschieten. Niets is minder waar. De twee blijven zelfs netjes naast elkaar draaien.

Het ‘oude’ Philips Smart TV draait op basis van Linux. Over de jaren heen is er enorm veel geïnvesteerd om goede apps met goede content voor die TV’s te ontwikkelen. Dit zijn de apps uit de Philips App Gallery. Veel van deze apps zijn (nog) niet beschikbaar op Google Play.

Tot aan de nieuwe 5500 serie TV’s zal Philips exclusief haar op Linux gebaseerde platform meeleveren. Philips blijft dit voor nu ook actief onderhouden. Vanaf de 5500 serie installeert Philips Android TV. Omdat Android TV gebaseerd is op Linux (De Philips App Gallery is Cloud Based cross platform), levert Philips ook haar eigen App Gallery mee. Hierdoor heeft Philips een stap voor omdat je dus ook de apps die nog niet toegankelijk zijn via Google Play gewoon op jouw Philips TV kunt draaien. Een slimme zet.

De reden dat Philips het relatief goedkope Android besturingssysteem niet bij de goedkopere modellen introduceert is simpel. Philips en Google stellen nogal hoge eisen aan de hardware die in een TV moet zitten om een vloeiende Android ervaring te kunnen leveren. Dit kost nou eenmaal geld.

Updatebeleid

Onder de naam Stagefright realiseerde de wereld enkele maanden geleden hoe kwetsbaar Android is. Met name door het dramatische updatebeleid van fabrikanten en de telco’s. Als premium partner van Google wist Philips relatief snel een update uit te rollen voor haar TV’s om zo kwetsbaarheden weg te nemen. Maar hoelang kunnen we hierop rekenen?

Op dit moment is het beleid van Philips zo dat je 7 jaar bug updates mag verwachten. Ongeacht of je het eigen platform van Philips draait of Android TV. Voor het Android TV platform garandeert Philips je tot drie jaar na aankoop nog steeds van de nieuwste versies te kunnen voorzien. Philips houdt hierbij een beetje een slag om de arm omdat Philips natuurlijk niet de eigenaar van Android TV is en daarmee niet exact weet hoe het systeem gaat veranderen over de komende jaren.

Chipsets en andere hardware

Philips lanceerde haar Android TV’s in Nederland samen met OnLive. Een streaming gaming service die werkte op deze TV’s. Met behulp van de OnLive controller was je in staat direct console en PC games te streamen op basis van een abonnement.

Niet al te lang na deze introductie stopte eigenaar Sony de OnLive dienst. Nu gaat Philips, net als Samsung, Gamefly als alternatief promoten. Ja mensen, je leest het hier voor het eerst ;-).

De chipsets voor de TV’s van dit jaar komen van Marvell en MediaTek. Die laatste kennen we van de vele Android setopboxen die we jaarlijks reviewen. Doorgaans zijn de chipsets prima, al zijn de GPU’s niet de meest krachtige. Toch zijn gamers belangrijk voor Philips. De nieuwste Android TV’s bevatten bijvoorbeeld een bluetooth stack met ondersteuning voor low latency controllers zodat je minder last hebt van lag tijdens het gamen. Daarnaast kan de TV met maximaal 4 controllers overweg. Echter zijn er weinig tot geen games die hier echt al ondersteuning voor bieden. Toch zou dit maar zo de toekomst kunnen worden.

Ook op het gebied van opslagruimte en USB poorten maakt Philips een verandering door. In het verleden kregen TV’s met Android TV slechts 8GB opslagruimte. Nu krijgen de duurdere modellen 16GB. Uiteraard gaat Philips er vanuit dat je dikke sticks en harddrives aan de TV hangt om de opslagruimte te vergroten. Je wil immers ook TV opnamen maken ;-).

Omdat Philips ook ziet dat we steeds meer apparatuur aan de TV’s hangen, krijgen de nieuwe modellen vanaf de 5500 serie (dus alles met Android) er een derde USb poort bij. Wat ons betreft is dat nog steeds te weinig, maar dat zouden we ook bij de aankondiging van een tiende USB poort zeggen :-).

IoT / Smart Home

Philips is zich ook steeds meer bewust van het Smart Home. Philips heeft hier de Smart Home app voor ontwikkeld die je gratis op de TV kunt downloaden. Met deze app is jouw TV helemaal compatible met Works with Nest, Hue en vele andere systemen. Zoals je mag verwachten beperkt Philips zich hierbij niet tot de eigen smart home producten. Via een Z-Wave of Zigbee USB controller dan wel IP hub mag je allerlei apparaten direct aansturen. Daarnaast kennen de TV’s al verschillende profielen van slimme deurbellen en andere apparaten waar de TV acties op kan uitvoeren.

Met al deze innovaties laat TP Vision zien dat het merk Philips nog altijd een merk is dat vooraan loopt en risico’s durft te nemen. Het laat ook zien dat we nog aardig wat mogen verwachten van de Philips TV die dit jaar, en de komende jaren, op de markt gaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.