Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Technische details force touch van Apple lekken uit

Het gerucht gaat dat de iPhone 6s en iPhone 6s plus de eerste smartphones met Force Touch gaan worden. Een bijzonder stukje technologie waarmee Apple eindelijk weer eens echt innoveert in de smartphone markt (hoewel de technologie ook in de Apple Watch zit). Wij hebben de details van hoe de technologie moet werken.

Het idee achter force touch is dat de kracht waarmee je op het scherm drukt, meetbaar zal zijn. Hierdoor kunnen apps nieuwe gebaren gebruiken voor de interactie met jou. Ook zou Apple in theorie kunnen weten hoeveel kracht nodig is om het scherm te breken en dat is weer handig bij garantieaanvragen ;-).

Om het display van Force Touch te voorzien, worden op de vier hoeken van het display sensoren geplaatst die de kracht op het display kunnen meten. De meting is dus niet op basis van waar je drukt (dat regelt de normale touch laag), maar de hoeveelheid kracht die op de vier hoeken meetbaar is.

Het systeem klinkt heel simpel, maar om het goed werkend te krijgen is het nog best complex. Nu zijn de schermen rondom aan het frame bevestigd wat enorm stevig en stofdicht is. Deze nieuwe bevestigingsmetode heeft maar vier bevestigingspunten. Daartussen zweeft het display. Ook kan het niet te strak tegen de behuizing zitten omdat het display dan niet terug omhoog kan veren. Bovendien moet Apple de afwijking tussen een druk vlakbij de sensor berekenen ten opzichte van een even stevige druk op het midden van het display. Hij de Apple Watch is dit wel te behappen omdat het display relatief klein is. We zijn dan ook benieuwd hoe Apple dit op de iPhone 6s en iPhone 6s Plus oplost.

Via 9to5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.