Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KitchenAid Roomijsmaker 5KICA0WH

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Hoge capaciteit
  • Slimme constructie
  • Sterk genoeg voor heerlijk zacht roomijs

THE BAD

  • De uitsteeksels op de mengkom zijn niet nodig voor kleine Artisan mixers

Binnen het extreem ruime aanbod van accessoires voor de KitchenAid mixers vonden we deze zomer de nieuwe Roomijsmaker 5KICA0WH. Een speciale mengkom met bijbehorende accessoires om zelf roomijs mee te maken.

Unboxing

KitchenAid levert de Roomijsmaker 5KICA0WH in combinatie met een eigen roerspaan en aandrijfas. Eigen aandrijfas? Inderdaad. Ik leg het verderop uit.

Design

De KitchenAid Roomijsmaker 5KICA0WH is ontwikkeld om op alle KitchenAid mixers te passen. Daarom heeft deze nieuwe mengkom een aantal uitsteeksels. Dit is wat lastig in de vriezer, maar het is voor KitchenAid de enige manier om te voorkomen dat ze voor ieder model mixer een andere kom moeten ontwikkelen.

Net als bij vele andere roomijsmakers zit het geheim van de kom in de dubbelzijdige wand. Hier zit een vloeistof in die de temperatuur lang vast kan houden. Hierdoor is geen dure actieve koeling nodig. Het nadeel is wel dat de kom 15 uur in de vriezer moet voor hij gebruikt mag worden.

KitchenAid-Roomijsmaker-5KICA0WH IMG_4806

De dubbele wand zorgt er ook voor dat de inhoud van de mengkom beperkt is tot een krappe 2 liter. KitchenAid adviseert om er maximaal 1,3 liter aan vloeistof in te gieten om 1,9 liter roomijs te verkrijgen. Zou de kom breder zijn, dan zou deze niet in staat zijn om effectief te koelen.

De krappe maat van de mengkom van de KitchenAid Roomijsmaker leidt ook tot een compleet nieuwe uitdaging voor de ontwikkelaars van de mixer. De KitchenAid keukenmixers zijn namelijk voorzien van een as die planetaire draaibewegingen mogelijk maakt. Daar zit hem ook het succes van dit soort mixers in. Binnen de KitchenAid Roomijsmaker is geen ruimte voor dit soort bewegingen.

Daarom levert KitchenAid een eigen aandrijfas mee met de KitchenAid Roomijsmaker 5KICA0WH. Deze witte as schuif je over de huidige as van de machine waardoor de nieuwe as keurig in het midden zit. Een slimme tandwielconstructie tussen de nieuwe as en de roerspaan vangt eventuele afwijkingen op als deze net niet goed gecentreerd is. Slim!

KitchenAid-Roomijsmaker-5KICA0WH IMG_4807

Gebruikservaring

In bovenstaande unboxing zie je ook één van mijn eerste experimenten om roomijs te maken. Met dat eerste experiment leerde ik ook een belangrijke les. Zorg voor voldoende vulling van de machine. Voorzichtig een kleine portie klaarmaken is zinloos. Op het gegevenmoment is deze koud genoeg om aan de roerspaan te kleven. Op dat moment kun je het alleen nog in de vriezer laten opstijven om de boel een beetje te redden.

Zorg je wel voor voldoende vloeistof, werkt deze machine erg prettig. In tegenstelling tot andere roomijsmakers heb je namelijk geen motor nodig. Dit is jouw bestaande mixer. Die is niet alleen ijzersterk waardoor deze langer kan blijven mixen en jouw ijs meer in volume en ‘zachtheid’ zal toenemen, maar neemt ook geen extra ruimte in jouw keukenkast in. Handig!

De Roomijsmaker 5KICA0WH inspireert ook. Zeker wanneer deze standaard in de vriezer ligt. Koop een klein bekertje room, combineer dit met wat volle melk en de smaakstoffen die je zelf aan het ijs zou willen toevoegen. Voeg op het einde blokjes fruit of gebroken koekjes toe voor wat extra textuur en smaak en je hebt in no-time een prachtig dessert op tafel staan.

Schoonmaak

Net als bij andere passieve roomijsmakers kan de mengkom niet de vaatwasser in. Deze moet je met een sopje schoonmaken. De as en de roerspaan kunnen wel met de vaatwasser mee. Het was een mooie toevoeging geweest als KitchenAid ook een simpele deksel voor de mengkom zou hebben meegeleverd. Zo voorkom je dat vuil in de mengkom valt terwijl je deze in de vriezer hebt opgeslagen. Als alternatief leg ik hem ondersteboven weg.

Conclusie

Je kunt natuurlijk overwegen om een complete roomijsmaker te kopen, maar heb je al een KitchenAid Artisan  mixer staan dan zou dat een vreemde keuze zijn. Met een capaciteit van 1,9 liter een roomijs is de KitchenAid Roomijsmaker 5KICA0WH zonder twijfel in staat om voor een groep van 8 tot 10 personen een lekker portie roomijs te creëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.