Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Greenpan Milan (eindelijk echte anti-aanbak)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk 'echt' anti-aanbak
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Mooi eindresultaat

THE BAD

Thermolon zou dé anti-aanbakrevolutie in koekenpannenland moeten ontketenen. Daar zijn ze bij de homeshopping kanalen van overtuigd. Ik was dit niet tot ik voor het eerst met de GreenPan aan de slag mocht. Het kan dus wel.

Unboxing

Voor onze review hebben we van GreenPan twee modellen ontvangen. Beiden worden verkocht met een handleiding die in het karton om de pan is geplakt. Een handleiding voor een pan!? Jawel hoor en gewoon even lezen is ons advies.

Geschiedenis

GreenPan is onderdeel van de Cookware Company. Een bedrijf dat in 2007 in België is gestart met de GreenPan. Inmiddels zijn er een aantal spin-off merken gelanceerd zoals Green Life, Vita Verde, Fiësta en Michel Roux by GreenPan.

Design

We ontvingen vanuit GreenPan de 24CM braadpan (hier veelal koekenpan genoemd) voor eieren en de 28CM grillpan. Beiden uit de Milan collectie. Beide pannen staan op het moment van schrijven nog niet op de website van GreenPan vermeld. Wel andere modellen uit de Milan serie.

De Milan Serie bestaat op dit moment uit drie verschillende open braadpannen. De pan voor eieren is de klassieke koekenpan met een vlakke bodem. Voor vis en groenten heeft GreenPan een pan met kuiltjes ontwikkeld en voor vlees en gevogelte is er een pan met circulaire, relatief vlakke ribbels. Deze ondergronden voor de ingrediënten zijn intern ontwikkeld. Over de effectiviteit en het verschil lees je in deze review niets terug gezien we alleen de platte pan voor eieren hebben getest.

Zowel de grillpan als de braadpan zijn voorzien van een RVS handvat. De braadpan uiteraard in de vorm van een steel terwijl de grillpan twee korte handgrepen kent. Dit laatste heeft als nadeel dat ze sneller opwarmen met de pan, maar als voordeel dat ze veel minder ruimte innemen. Uiteindelijk zal je de braadpan regelmatig even schudden en gebruiken om bijvoorbeeld een pannenkoek om te gooien terwijl de grillpan doorgaans op het fornuis staat tot je klaar bent met de kookhandeling.

Thermolon Marathon Professional coating

De coating die GreenPan zelf heeft ontwikkeld is de Thermolon Marathon Professional. Dit is de zesde generatie keramische anti-aanbaklaag van het bedrijf. Wellicht ken je de effecten van de laag al wel van de vele filmpjes op homeshopping kanalen waar vergelijkbare producten worden aangeprezen.

In tegenstelling tot de traditionele Teflon lagen die we van andere merken kennen, is de dichtheid van de coating dusdanig van kwaliteit dat ik eindelijk echt van anti-aanbak durf te spreken. Hier lees je meer over onder het kopje gebruikservaring.

Een voordeel van het Thermolon Marathon Professional materiaal is dat GreenPan gebruik maakt van materialen die niet giftig zijn. Bij Teflon pannen is het algemeen bekend dat de deeltjes die na verloop van tijd los komen ongezond zijn. Bij de Thermolon Marathon Professional coating hoef je hier geen zorgen om te hebben.

IMG_4480

Wat wel opvalt is de afwerking van de klinknagels waarmee de handvatten op de pannen zijn gezet. Bij de braadpan is deze gewoon RVS en daarmee iets gevoeliger voor het aanbakken van etensresten terwijl de grillpan dezelfde coating op de klinknagels heeft als in de rest van de pan.

De buitenkant is in beide gevallen niet gecoat. Dit heeft als nadeel dat kookvocht en vet bij het schenken uit de pan aan de buitenkant kan blijven kleven en dit vraagt iets meer aandacht bij de schoonmaak.

Overigens zijn ook de bovenkanten van de randen niet gecoat. Ook hier blijven etensresten gemakkelijker aan vastzitten. Echt dramatisch is dat niet omdat het een zeer gericht oppervlak is. Hoogstens verraadt de rand hierdoor dat een pan al is gebruikt. Na enkele weken van gebruik vertoont de Thermolon Marathon Professional anti-aanbaklaag namelijk geen enkel spoor van gebruik.

Bodem

Ook de bodem van de Milan collectie is bijzonder. Niet zozeer omdat deze geschikt is voor alle hittebronnen (dus ook wanneer je op inductie kookt). GreenPan heeft voor de ontwikkeling van de bodem de Magneto techniek ontwikkeld. Hierbij spuit GreenPan metaaldeeltjes tegen de bodem aan om de pan geschikt te maken voor inductieplaten. Hoewel metaal bij de hitte van een gasvlam altijd de neiging zal hebben om krom te trekken, is dit effect nu beperkt tot de individuele metaaldeeltjes in plaats van een traditionele metalen plaat. Schakel je in de toekomst over van gas naar inductie, hoef je deze pan dus niet te vervangen. Als het goed is, is de bodem nog steeds kaarsrecht. Na enkele weken van gebruik heb ik in ieder geval geen vervorming mogen waarnemen.

Hoewel deze techniek duidelijke voordelen kent, voel je ook dat de bodem een zeer ruw oppervlak heeft. Ik adviseer dan ook om deze pannen niet in een andere pan te zetten wanneer je ze opbergt. Koop bij een kookwinkel vilten panbeschermers. Zo voorkom je dat de ene de andere kan beschadigen.

Gebruikservaring

Ik ben enkele weken verder en heb zowel de braadpan als de grillpan met grote regelmaat op het vuur gezet. Ze zijn zelfs de gasbbq in geweest. Met RVS handvatten is dat immers geen enkel probleem en zo kun je toch ook gewoon een ei bakken voor op de hamburger of extreem vochtlekkend vlees bereiden zonder last te hebben van opspattende vlammen. Wel moet je er rekening mee houden dat de handvatten erg heet worden. Gebruik dus handschoenen of siliconen grippertjes wanneer je de pan van de BBQ haalt.

Mijn avonturen begonnen met de braadpan. De pan is gericht op het moeiteloos bakken van eieren en inderdaad, die kun je er zonder een druppel vet in gooien voor een fantastisch mooi spiegeleitje.

Wel merk je dat het ei meteen ‘even’ zal vastkleven aan de bodem. Dit lijkt vooral een vacuüm effect. tik je de onderkant van het ei even omhoog met een houten of siliconen spatel, zal het ei meteen loskomen en ook niet meer vastkleven. Een spiegelei of roerei zonder toegevoegde vetten is voor mij een nieuwe beleving. Een beleving die net zo goed smaakt als met vet, maar gezonder is.

DSC_0153

De braadpan voor eieren blijkt ook prima voor het bakken van flensjes en pannenkoeken, al is de 24CM uitvoering voor een goede appelpannenkoek wat mij betreft wat aan de kleine kant. Misschien ligt dit vooral aan mijn eigen Bourgondische instelling ;-).

Hoewel GreenPan voor vlees, vis, gevogelte en groenten een ‘betere’ pan heeft ontwikkeld (zie boven), presteert deze braadpan op dit gebied ook prima. Wel merk ik dat ik in de praktijk toch vet toevoeg aan vlees en gevogelte zodat deze net even wat mooier bruinen. Echter is dit minimaal. Niet door vet in de pan te gieten, maar door het vlees of gevogelte even in te wrijven. Deze techniek zorgt altijd voor minimaal vetgebruik en een mooier resultaat.

Hoewel ik voor de test een aantal malen vlees in de braadpan heb bereid, krijg je bij grotere stukken vlees natuurlijk het mooiste resultaat met de GreenPan Grillpan.

Vlees met een mooi ‘grillstreepje’ ontstaat door extremere verhitting van het vlees op de plekken waar het vlees de pan raakt. Zie het als het resultaat van aanbakken. In mijn oude teflon pan kreeg ik sneller een grillstreepje dan dat mijn vlees daadwerkelijk gaar was. Reden om het vlees vaker te draaien en beter op te letten. Het nadeel was dat dit tijd en aandacht kost. Het voordeel dat je zo ook een mooi grillruitje op het vlees kunt zetten.

Met de GreenPan Grillpan gaat dit net even iets anders. Nog steeds is het contact met de ribben van de grillpan de plek waar het vlees de meeste hitte krijgt. Door de uistekende anti-aanbak kwaliteiten zal het vlees minder snel bruinen op de ribben. Een grillruitje is iets dat ik niet snel zal maken in deze pan, maar ik heb wel veel meer tijd om aandacht aan de overige bereidingen te geven. Dat is wat mij betreft ook iets waard.

Schoonmaken

Op de TV zie je de koks een doekje door de pan halen en klaar is kees. Voor de GreenPan Braadpan klopt dit aardig tenzij je de bovenkant van de randen en de buitenkant van de pan bevuilt. Dan is er iets meer poetskracht voor nodig. De pan kan zonder problemen in de vaatwasser al adviseert GreenPan wel een simpel handwasje. Dit omdat velen van ons zout toevoegen aan de vaatwasser. Net als bij glaswerk heeft dit een schurende werking op de Thermolon Marathon Professional coating. Wil je lang van de pan genieten, maak je af en toe gewoon een sopje. Gedurende de testperiode is de pan eens in de één a twee weken echt gewassen. Net afhankelijk van de vervuiling aan de buitenzijde.

De grillpan is door haar ribben net even wat lastiger om ‘snel’ met een doekje schoon te maken, maar ook dit blijkt prima te doen. Je bent alleen wat langer aan het vegen. Voor een volgende generatie zou het wel fijn zijn als de ribben aan de bodemkant ‘ronder’ aflopen.

De boodschap is duidelijk. Ga je netjes met jouw pannen om, blijven ze er lang als nieuw uitzien en optimaal presteren.

Conclusie

Ik heb over de jaren de ene na de andere pan met een anti-aanbaklaag in huis gehaald. Altijd op zoek naar die ene pan die eindelijk doet wat hij belooft. Deze eerste kennismaking met de GreenPan is voor mij echt een eye opener geweest en laat zien dat het gewoon echt kan. Vrijwel vetloos koken en een enorm schoonmaakgemak. Deze kennismaking maakt me zelfs nieuwsgierig naar het effect van de andere varianten van de braadpan.

Beschikbaarheid

De GreenPan is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Op het moment van schrijven ontbreekt deze Milan serie nog wel aan het assortiment.

2 reacties

    1. Hier ook waardeloze pan, schandalig deur en het is klink klare onzin dat je er nauwelijks vet in hoeft te doen. Mijn tefal koekenpan doet het vele male beter en mijn vorige deed ik gewoon in de vaatwasser, 10 jaar mee gedaan, terwijl ik de Greenpan alleen maar handmatig afwas. Blij dat ik geen andere pannen van dit slechte merk heb aangeschaft, want binnen een jaar zijn ze rijp voor de vuilnisbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.