Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: AOC q2963pm (21:9 monitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goed kleurbereik
  • Haalt 60fps
  • Hoge lichtopbrengst
  • Zeer brede horizontale kijkhoek
  • 21:9 geeft je extreem veel ruimte

THE BAD

  • Haalt niet de geadverteerde 300 cd/m2

Het lijkt soms een vergeten formaat, maar er waren ooit TV’s van Philips met een 21:9 verhouding. Dezelfde verhouding die Hollywood nog altijd gebruikt om haar films af te monteren. Omdat het echt lekker breed is en daarmee echt impact weet te maken. Bovendien blijkt 21:9 extra handig wanneer je dit in monitorvorm gebruikt zoals met de AOC q2963pm.

Unboxing

Natuurlijk vinden we de AOC q2963pm zelf in de doos, maar ook de nodige snoeren zijn standaard al aanwezig. Denk aan een netstroom kabel en netvoeding, een HDMI kabel en DVI kabel. Het enige dat nog een mooie aanvulling zou zijn, is een DisplayPort kabel. Ach, we moeten iets te zeuren hebben ;-).

Design

De AOC q2963pm is één van de goedkoopste 21:9 monitoren op dit formaat. Een klein stukje besparing zit hem in de voet. Deze is niet in hoogte verstelbaar, maar ziet er wel erg robuust uit.

De voet bevat standaard twee speakers voor een stereo effect. Aan de rachterkant vinden we een oude VGA aansluiting, maar ook de DVI-D aansluiting (met HDCP) en een DisplayPort aansluiting.

AOC-2963-1-Aansluitingen-Zijkant

Aan de onderkant vinden we een DisplayPort uitgang, de HDMI (Met MHL) aansluiting en aansluitingen voor analoge audio. Dat laatste is alleen relevant als je gebruik maakt van de VGA of DVI aansluiting. Die kabels leveren geen audio informatie mee naar de monitor.

AOC-2963-1-Aansluitingen-Onder

Hoewel AOC met regelmaat een USB hub in de voet van een monitor plaatst, heeft OAC daar bij de AOC q2963pm niet voor gekozen. Echt vreemd is dit niet. De monitor is buitengewoon breed waardoor de voet extreme vormen moet krijgen om de USB aansluitingen enigszins bereikbaar te houden.

AOC-2963-1-Bediening

Display

AOC heeft de AOC q2963pm van een IPS display voorzien. De horizontale kijkhoek van de monitor is werkelijk fantastisch. Vertikaal levert de monitor wat in. Gebruik je hem op de reguliere standaard, kan hij niet kantelen en merk je hier niet heel veel van. Zou je hem op een externe voet zetten en kantelen, moet je eigenlijk toch voor een ander display gaan shoppen. Aan de AOC q2963pm heb je dan niet zo veel.

De helderheid van het display ligt volgens onze metingen op 200,6 cd/m2. De Amerikaanse site van AOC geeft aan dat de monitor 300 cd/m2 moet behalen, maar dat doet ons model niet. We hebben reviews van anderen bekeken en ook daar ligt de daadwerkelijke waarde een stuk lager. Is dit een probleem? Waarschijnlijk niet. Waarden van 250 cd/m2 en meer zijn vooral belangrijk bij buitengebruik of wanneer de zon direct op jouw scherm valt. Bovendien zullen kalibratietools voor fotograven doorgaans uitgaan van 200 cd/m2. Dat haal je dus wel.

Natuurlijk heb ik een benchmark op het scherm losgelaten. Hiervoor heb ik het scherm in sRGB modus gezet omdat dit het kleurbereik is waar ik graag in werk. Het sRGB bereik wordt 100% behaald door de monitor. Hij haalt ook 76% van het NTSC bereik (maar dat wordt niet veel gebruikt) en 80% van het AdobeRGB bereik.

Spyder4Elite-AOC-2963-1

Geluid

De stereospeakers die AOC in deze monitor stopt hebben een vermogen van 6 Watt. Doordat ze in de voet zitten klinken ze niet zo blikkerig als bij monitoren waar de speakers achter de beeldplaat zitten. Er is immers wat ruimte voor klank en dat is slim. Zou ik mijn externe speakers er voor verruilen? Zeker niet, want het mist teveel aan bass. Kijk je vooral YouTube filmpjes, kan ik me voorstellen dat het aanschaffen van een extra speakerset niet heel belangrijk is.

De 21:9 beleving

Maar dan de beleving van 21:9 op de PC. Ik moet zeggen dat ik de review bewust even heb laten liggen omdat ik wilde weten wat Windows 10 met een resolutie van 2560 x 1080 kan. Ik hoopte dat het onder Windows 10 gemakkelijk zou zijn om zeer snel drie vensters naast elkaar te zetten. Helaas is die functie niet standaard aanwezig. Wanneer je vensters tegen de zijkant van het display tikt, zal Windows 10 deze keurig op de helft van het scherm blijven openen.

Met andere woorden, het gros van de tijd maak ik mijn venstertjes zelf op maat, maar dan kan ik wel met drie vensters naast elkaar werken en dat is een enorm genot!

Ga ik photoshoppen, zie ik ook echt wel een meerwaarde aan de 21:9 verhouding. De meeste foto’s zijn namelijk in een 16:8 breedbeeld verhouding. De extra ruimte die de AOC q2963pm mij biedt gebruik ik om al mijn tools uit te stallen en dat werkt werkelijk heerlijk.

Ga je gamen, dan wisselt de ervaring per game. Niet alle games laten je op 21:9 gamen omdat je hier soms extra voordeel uit kan halen ten opzichte van andere gamers. Dit zijn vooral games als StarCraft. Deze openen dan gewoon een 16:9 scherm (al rekken ze die wel iets). De meeste shooters en racers gaan wel lekker los op 21:9.

Qua framerate zien we wel weer dat het geen echte gaming monitor betreft. 60fps haalt de AOC q2963pm wel, maar meer moet je ook niet verlangen. Voor het gros van de games wordt 60fps als optimaal ervaren, dus prima.

Conclusie

Op 21:9 is de keuze in monitoren zeer beperkt en dat is jammer. Zeker voor iedereen die foto’s en films bewerkt, zou een monitor op dit formaat standaard moeten zijn. Gewoon omdat je zoveel extra ruimte tot je beschikking krijgt. Neem daarin mee dat de speakers ook niet al te slecht zijn en je hebt een mooie, complete monitor. Dat hij de geadverteerde 300 cd/m2 niet haalt is een smetje op het geheel, want we missen een derde in lichtopbrengst, maar met 200 cd/m2 missen we eigenlijk toch niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.