Tijdens ons bezoek aan de Gamescom in Keulen viel mijn oog op een interessante nieuwe “USB-stick” van Kingston. De Kingston DataTraveler Workspace is eigenlijk een mobiele SSD waar je Windows op installeert en op verschillende machines kan booten.

Deze technologie is al enkele jaren terug geïntroduceerd door Microsoft onder de naam Windows To Go. Windows To Go is een functie die in Windows 8.1 Enterprise is verwerkt en stelt je in staat een Windows 8.1 Enterprise versie te booten vanaf elke Windows 7 of 8 gecertificeerde computer. Een voorwaarde is dat het USB medium Windows To Go gecertificeerd is om dit correct te laten werken, Kingston haakt hier mooi op in met zijn DataTraveler Workspace.

Workspace

De naam USB-stick gaat eigenlijk al niet eens op voor de DataTraveler Workspace, aangezien deze gebruik maakt van SSD controllers om hoge snelheden te behalen. Over USB 3.0 zou de stick een flinke 250 MB/s lees- en schrijfsnelheid moeten behalen, natuurlijk is dit variabel en afhankelijk van de hard- en software die je zelf gebruikt. Wel maken deze snelheden de stick uitermate geschikt om een mobiele Windows op te draaien. Daarnaast is de Workspace vanuit de fabriek al bootable gemaakt en ondersteund deze BitLocker encryptie wat in veel bedrijven een vereiste is voor de veiligheid van gegevens.
Op de Kingston DataTraveler Workspace staat geen Windows 8.1 To Go versie gepreload, deze zal dus zelf moeten worden geïnstalleerd. Om dit te doen is een Windows 8.1 Enterprise versie vereist. Nog een hele handige feature is dat wanneer de USB stick wordt verwijderd terwijl deze operationeel is, kan je de stick tot 60 seconden na het verwijderen terug inpluggen.

Disassembled1

Toepassingen

In de eerste instantie is de Windows To Go functie niet zo heel erg interessant voor thuisgebruikers. Maar in een Enterprise omgeving maakt het een hoop mogelijk, denk bijvoorbeeld aan het bring-your-own-device principe. Op het werk boot je simpelweg vanaf de Kingston DataTraveler Workspace, en thuis boot je jouw eigen Windows versie vanaf de laptop zelf met al jouw privé data. Dit betekent dat je slechts één apparaat nodig heb om in twee verschillende omgevingen te werken.
Ook zou deze oplossing heel handig kunnen zijn in een omgeving met flexibele werkplekken, alle instellingen zoals het persoonlijke profiel en andere data staan offline op de DataTraveler Workspace. Dit scheelt veel netwerkbelasting binnen het bedrijfsnetwerk, en tijd aangezien je niet op elke werkplek opnieuw al jouw gegevens moet inladen vanaf de servers.

8270.122112_0442_Presentatio20

Ik denk dat de Windows To Go absoluut iets van potentie kent, of het ook daadwerkelijk zo goed werkt binnen een enterprise- / bedrijfs-omgeving moet dan wel blijken. De Kingston DataTraveler Workspace maakt het leven in iedergeval wel gemakkelijker in het gebruik van de Windows functie.

Specificaties

 • Capaciteit: 32GB, 64GB of 128GB
 • Snelheid:
  • Max Sequential Read/Write speed: 250/250MB/s
  • Sustained Random 4k Read/Write: 3,750/9,800 IOPS
  • PCMARK® Vantage HHD Suite score: 22,250
 • Ondersteund TRIM en SMART commando’s
 • Formaat: 75.29 x 22.98 x 16.44mm

2 REACTIES

 1. Interessante oplossing, kan erg makkelijk zijn voor IT-beheerders die niet overal een PC mee naartoe willen nemen maar soms niet voldoende hebben aan hun SmartPhone of tablet.

 2. Toch ben ik zelf benieuwd hoe dit zich in de praktijk zal bewijzen. Ik zie vooral potentie in een omgeving waar flex werken en BYOD samen gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.