Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sensor cleaning met VisibleDust

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • De Quasar is een extreem goede loep voor dit werk
  • Combinatie Zeeion en Flexodome laten je veilig werken
  • De Zeeion is zo krachtig dat we vrijwel geen last hadden van vastzittend stof

THE BAD

We doen het niet vaak, een review over meerdere producten tegelijk. Bij VisibleDust ontkomen we er niet aan. Afhankelijk van jouw DSLR heb je verschillende producten nodig om deze veilige manier van sensorcleaning uit te voeren.

Unboxing

Om de sensor schoon te maken, heb ik gekozen voor een droge reiniging. Dat wil zeggen dat ik in eerste instantie niet met vochtige swabs over de sensor wil. Swabs moet je echt zien als een laatste redmiddel als deze methode niet werkt. In dat geval moet je swabs bijkopen en gebruik je die op het moment dat we in deze tutorial aan het blazen zijn.

Voor deze review/tutorial gebruiken we drie producten van VisibleDust. We hebben dus ook drie unboxings voor je. Ons boodschappenlijstje bestaat uit de Quasar Sensor Loupe (er is ook een PLUS en MINI variant), de Zeeion Blower en de Flexodome Canon DSLR.

Quasar Loupe 7X

Wanneer we de Quasar Loupe 7X uitpakken zit deze al in een eigen doosje omgeven door de nodige foam. Het lenselement in combinatie met de LED verlichting is wat de Quasar Loupe zo goed maakt en krijgt op deze manier de beste bescherming.

De Quasar Loupe zelf is zo groot dat hij de lensvatting van de Canon DSLR’s die we voor deze test hebben gebruikt perfect afsluit op het moment dat we de sensor bestuderen. Hierdoor heb je tijdens het kijken minimaal risico dat er meer stof op de sensor valt.

De lens van de Quasar Loupe vergroot met een factor 7. Dit doet de loep met behulp van Extra-low Disperson K9 glas. De LED verlichting bestaat uit zes LEDs die hard wit licht op de sensor gooien. Door vanuit verschillende hoeken op de lens te kijken krijg je een extreem goed beeld van het stof dat op de sensor zit.

Zeeion Blower

De Zeeion Blower hebben we nodig om stof daadwerkelijk van de sensor te verwijderen. De Zeeion Blower ziet eruit als een blaasbalg zoals vele die in de winkelschappen liggen. Uiterlijk bedriegt.

Het begint bij het Silicon-RX materiaal waar je in knijpt. In tegenstelling tot gewoon rubber worden de luchtmoleculen negatief geladen. Hierdoor kunnen stofdeeltjes niet statisch worden geladen. Wanneer dit het geval zou zijn, zou stof namelijk kunnen blijven plakken. Slim!

De lucht wordt aan de achterkant van de Zeeion naar binnen gezogen, dus ver van waar je de lucht met stof uitblaast. Bovendien krijg je er een filter bij waardoor de kans nog kleiner is dat je juist stof op de sensor blaast. Het filter houdt alle stofdeeltjes groter dan 20 micron tegen.

Flexodome Canon DSLR

Voor deze review heb ik een aantal Canon bodies verzameld en wel die van de 70D, 650D en 550D. De Flexodome Canon DSLR is niet vitaal voor het cleanen, maar moet je vooral als een veiligheidsmaatregel zien. Door de Zeeion aan de Flexodome te bevestigen voorkom je dat je de beeldsensor beschadigt door te wild knijpen. Tijdens het knijpen heb je nou eenmaal minder controle over de bewegingen van de blower. Door de juiste Flexodome voor jouw camera te kopen, kun je deze op de lensvatting draaien om zo te voorkomen dat de Flexodome zelf alle kanten op kan bewegen. Een slimme toevoeging dus!

Stappenplan

Het stappenplan bestaat grofweg uit vier onderdelen. We praten je er even doorheen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is zeer belangrijk. Die begint met de accu’s van jouw DSLR te laden. Je gaat de spiegel immers omhoog klappen en om deze omhoog te houden moet de camera stroom gebruiken. Bij een lege accu klapt de spiegel omlaag. Wanneer je dan een swab op de sensor houdt, loop je het risico de spiegel te slopen en kom je voor een dure reparatie te staan. Verder zorg je dat je alle bovengenoemde benodigdheden klaar hebt liggen.

Spiegel opklappen

Het gros van de camera’s hebben een cleaning menu waarmee je de spiegel van de DSLR omhoog kunt klappen. In onderstaand filmpje zie je hoe ik dit doe op de Canon EOS 70D. Nadat de spiegel omhoog is geklapt verwijder je de lens en leg je deze met de opening naar boven voor je neer.

VisibleDust IMG_3052

Stof zoeken

Nu plaats je de Quasar Loupe op de opening en kijk je vanuit verschillende hoeken op de sensor. Op deze manier krijg je een zeer goed beeld van grote, en kleine stofdeeltjes. Is de sensor schoon, dan hoef je deze natuurlijk niet te reinigen.

VisibleDust IMG_3063

Stof wegblazen

Nu je weet waar het stof ongeveer zit en hoeveel stof er zit, is het tijd om de beeldsensor schoon te blazen. Voor je gaat blazen, plaats je eerst de Flexodome en daar zet je de Zeeion Blower in. Nu is mag je lekker los gaan met de blazer.

VisibleDust IMG_3065

Controleren

Na een flinke blaassessie is het tijd om te controleren of de sensor schoon is. Ook nu kijk je weer vanuit verschillende hoeken door de loep om zeker te zijn dat alle stofdeeltjes weg zijn. Zie je nog stof, ga je op nieuw blazen.

Extreem vastzittend stof

Heb je na deze behandeling nog steeds stof op de sensor? Vervelend, maar dat kan. Dan is de stof aangekoekt. Zeker wanneer stof langere tijd op de sensor zit, is de kans groot dat het echt vast gaat zitten. Op dat moment moet je gewoon sensor swabs kopen en de sensor ‘nat’ reinigen. Ook hier is de Quasar een uitkomst om te controleren of je de reiniging goed doet.

Bespaar niet op swabs en vloeistof en lees de handleiding nauwkeurig. Dit is de meest risicovolle reinigingsvorm en een beeldsensor vervangen is een enorm dure reparatie.

Hoe vaak je deze handelingen moet herhalen hangt helemaal af van hoe intensief je bezig bent met lenzen wisselen en ook een beetje met hoeveel pech je hebt. Hoe dan ook, als DSLR gebruiker is een setje tools als deze toch wel heel fijn om in huis te hebben.

Conclusie

Een DSLR beeldsensor laten cleanen is doorgaans niet heel duur, maar je kunt het niet op iedere straathoek laten doen. Zeker niet wanneer je op vakantie bent in een prachtig natuurgebied. Zelf in staat zijn om de sensor goed te reinigen is dan ook een enorme vrijheid die best wat geld waard is. Het Visible Dust systeem is voor mij inmiddels net zo onmisbaar als een goede set lenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.