GadgetGear.nl

Review: Philips All-in-One S231C4AFD


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Philips All-in-One S231C4AFD met 4 sterren.

The Good
  • MHL / HDMI
  • VGA aansluiting
  • Touchscreen ondersteuning in Windows
  • Vlotte Android 4.2

The Bad
  • Geen updates voor Android

Hij is al een jaar oud, maar door de enorme prijsverlagingen van de Philips All-in-One S231C4AFD is deze All-in-One op basis van Android wel heel goedkoop aan het worden. Vandaar dat we alsnog een review publiceren.

Design

Het design van de Philips All-in-One S231C4AFD is niet heel origineel. Sterker nog, het is de Philips SmoothTouch 231C5TJKFU die we eerder hebben getest. Het grote verschil is dat de webcam nu netjes in de rand is weggewerkt.

Het design valt op door de flexibele standaard achterop. Hierdoor is de S231C4AFD vrijwel rechtop te zetten, maar kan ook bijna plat worden gelegd. Zeker bij gebruik van het onscreen toetsenbord is het wel heel lekker wanneer het scherm plat ligt.

Philips-S231C4AFD-Achterkant

Aansluitingen

De Philips S231C4AFD is gewoon als monitor te gebruiken. Hiervoor krijg je op de S231C4AFD een VGA en HDMI aansluiting. Naast de ingebouwde speakers is het mogelijk om het geluid via een 3,5mm audio aansluiting naar de monitor toe te sturen, maar er is ook een 3,5mm audio uitgang. Dat is weer handig om een hoofdtelefoon of betere speakerset aan te sluiten. Een USB Type B aansluiting is aanwezig om de S231C4AFD als touchscreen door een PC te laten gebruiken.

Philips-S231C4AFD-Aansluitingen

Als Android gebruiker krijg je verder twee USB aansluitingen. Een micro-USB aansluiting is nodig om bijvoorbeeld software upgrades uit te voeren. Deze is ook geschikt voor USB-OTG zodat je er een volwaardige derde USB poort van kan maken. Extra opslagruimte is bovendien toe te voegen via het SD kaartslot.

Display

Philips heeft de S231C4AFD voorzien van een 23 inch IPS LCD paneel met een Full HD resolutie (1920x1080p @ 60Hz) en W-LED achtergrondverlichting. Het display kan twee vingers tegelijk detecteren. Dit komt doordat het scherm gebruik maakt van IR sensoren in de dikke rand om te meten waar vingers (en andere voorwerpen) zich bevinden. Dit is dé reden dat dit touchscreen zo goedkoop kan worden geproduceerd. In de praktijk blijkt dit geen enkel probleem. De herkenning is zeer nauwkeurig. Ook als zich wat stof ophoopt op de randen van het display.

De responsetijd van het scherm ligt op 14 ms en de helderheid ligt op 150 cd/m² met een contrast van 1000:1. De kijkhoek is horizontaal en vertikaal 178 graden. Leuk detail is dat het display een bewegingssensor bevat. Hierdoor kantelt Android keurig met het scherm mee. Wil je het scherm vertikaal gebruiken, moet je wel zelf voor een passende VESA standaard zorgen.

Specs

Voor het Android besturingssysteem is de S231C4AFD uitgerust met een Nvidia chipset. Deze bestaat uit een quad-core 1.6GHz processor, 2GB DDR3 werkgeheugen, 8GB aan opslagruimte en een Nvidia Tegra 3 GPU. Opvallend detail is dat de hardware voor het Android OS in elkaar is gezet door Gigabyte, de bekende maker van PC moederborden.

Al met al is dit een aardig stukje hardware voor deze, nog steeds unieke, monitor. We hebben 3D Mark en AnTuTu op de S231C4AFD losgelaten om wat benchmarks te verzamelen. Hier zien we dat de S231C4AFD in 3D games voor een jaar geleden aardige scores neerzet. In AnTuTu krijgen we een vergelijkbaar beeld. De scores zijn net iets lager dan het alternatief van HP, maar de S231C4AFD is wel een heel stuk goedkoper.

De beste benchmark blijkt echter mijn zoontje die in de afgelopen weken de S231C4AFD vooral gebruikte om Duplo en LEGO spelletjes te spelen. Het zijn weliswaar geen shooters, maar een aantal van deze spelletjes vragen best veel van de 3D hardware en de S231C4AFD blijkt dit zonder moeite bij te benen.

Android

Voor wat betreft Android, was het scherm tijdens de release mooi up-to-date. Philips installeerde er toen Android 4.2 op. Helaas heeft Philips nooit de moeite genomen om updates uit te brengen. In de praktijk heb ik ook hier nog geen problemen mee ervaren. De populaire apps werken gewoon.

Wat erg fijn is, is dat Philips nauwelijks bloatware mee installeert. Sterker nog, alleen de Nvidia Tegrazone wordt geïnstalleerd en dat is alleen maar leuk. De Nvidia chipset die Philips in het scherm heeft gelegd is grafisch best krachtig.

Philips-S231C4AFD-Screenshot_2015-07-10-15-57-06

Qua configuratie vinden we ook geen vreemde dingen in de Android installatie. Apps als NPO Gemist, RTL XL en Netflix zijn gewoon te installeren. Alleen kent Netflix wel de beperking dat je enkel op SD formaat mag streamen. Dit is een beperking vanuit Netflix, niet de monitor.

Conclusie

Er zijn niet zo heel veel All-in-One PC’s op basis van Android. Het is jammer dat Philips niet de moeite neemt om met updates te komen, want binnen een gezinssituatie is de S231C4AFD echt wel echt een enorm leuke monitor om in huis te hebben.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.