Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KitchenAid Cookprocessor (5KCF0103)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Handig kookboek
 • Handige app (wanneer deze werkt)
 • Veel accessoires (je bent meteen klaar)
 • Veel mogelijkheden
 • Het ideale keukenhulpje

THE BAD

 • De app gaat erg slecht om met Lollipop toestellen

De categorie all-in-one keukenmachines kent weinig deelnemers. Vooral doordat de keukenmachines enorm duur zijn. Één van de oudste deelnemers is Thermomix, maar ook het bekende Tefal en het wat minder bekende Bellini hebben een machine ontwikkeld. Sinds dit jaar verkoopt het iconische keukenmerk KitchenAid haar Cookprocessor. De afgelopen weken heb ik hiermee mijn diners mogen voorbereiden.

Unboxing

In tegenstelling tot de bekende mixers van KitchenAid, levert het bedrijf de Cookprocessor compleet met alle accessoires die er zijn. Sterker nog, er lijkt voorlopig geen plan op tafel te liggen om andere accessoires uit te brengen.

Design

De Cookprocessor komt uit in de Artisan series. Dit betekent dat je een diversiteit van kleuren krijgt om uit te kiezen en dat de behuizing van metaal is gemaakt. Waar KitchenAid plastics gebruikt, gaat het om stevige materialen.

Een all-in-one keukenmachine heeft een enorme batterij aan knoppen nodig. Dit zien we ook terug in de Cookprocessor. Om duidelijk te maken welke functies je gebruikt en wat de kracht van de motor is maakt KitchenAid gebruik van LED verlichting. KitchenAid maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van witte verlichting en dat staat erg mooi.

Communiceren doet de KitchenAid Cookprocessor via het LCD display. Ook dit is wit verlicht. Het display zelf is technisch niet heel spannend, maar wel lekker duidelijk. Hoewel de teksten op de behuizing van de Cookprocessor allemaal Engels zijn, zijn de teksten op het display van de Cookprocessor wel in het Nederlands. Vooral in het begin is dit erg handig. In het bijgeleverde kookboek en de app gebruikt KitchenAid termen als stomen en braden. Doordat de Nederlandse tekst op het display staat heb je altijd een controle of je het goede knopje hebt ingedrukt.

IMG_2812

Ook sound design heeft een belangrijke rol gehad bij de ontwikkeling van de Cookprocessor. Horen we bij andere apparaten soms een klein piepje, beschikt de KitchenAid over duidelijk hoorbare signalen. Het apparaat is immers gebouwd om ook in de professionele keukens gebruikt te worden.

De pan van de Cookprocessor is van RVS met siliconen handvatten. Om te voorkomen dat je de pan per ongeluk wegtrekt van de machine, zit hier een vergrendeling op. Ook hier herkennen we weer de filosofie van KitchenAid. De machine moet namelijk stevig in elkaar zitten en wat vast moet zitten, moet ook echt vastzitten. Geen ruimte voor twijfel.

De deksel van de pan is verwijderbaar en heeft een maatbekertje als dop. Deze is te verwijderen wanneer bepaalde recepten hier specifiek om vragen. De deksel zelf is ook gemakkelijk te verwijderen en kan vervangen worden door een dubbellaags stoompan van plastic. Voor kleinere hoeveelheden zijn kleinere mandjes in de pan te plaatsen die ook weer van een eigen mes zijn voorzien.

_MG_3109

Accessoires

KitchenAid levert een berg accessoires met de Cookprocessor mee. We lopen er even snel doorheen.

IMG_2819

Stoomkoker

De stoomkoker bestaat eigenlijk uit twee stoomkokers. De eerste is een klein mandje dat in de pan gehangen kan worden. Deze lijkt op een emmertje en heeft een handig handvat.

De grote stoomkoker bestaat uit drie delen. Het onderste stoombakje lijkt groot, maar biedt ook ruimte om het bovenste stoombakje in te hangen. Zo krijg je twee lagen waarop je ingrediënten kunt stomen. Handig! Het geheel sluit je af met een transparante deksel zodat je de voortgang goed in de gaten kunt houden.

StirAssist-menger

De StirAssist-menger is een accessoire om tijdens het bakken de ingrediënten in de pan automatisch te roeren. Zo voorkomt het systeem dat ingrediënten aanbakken. De pan kent namelijk hotspots aan de achterkant en is dus niet egaal verwarmd.

De StirAssist-menger is voor een groot deel van een soort siliconen of rubber gemaakt. Het nadeel hiervan is dat het stof aantrekt. Even afspoelen is voldoende om hem schoon te krijgen, maar dit is wel iets om bij het opbergen in de gaten te houden.

(Mini) Multiblade Mes

KitchenAid levert twee Multiblade messen mee. Het grote past direct in de pan. Het mini multiblade mes past in de minikom die je bij het setje krijgt. Deze minikom gaat ook weer gewoon in de grote pan.

Eierklopper

De eierkloppen is een bijzonder gevormd accessoire en helpt je om eieren snel mooi romig te kloppen, maar is ook handig bij het bereiden van verse slagroom of mooie sauzen. De maximale temperatuur die deze aan kan is 100 graden.

Deegmes

De Cookprocessor kanabaliseert een beetje de mixermarkt waar KitchenAid ook in zit. Niet in capaciteit, maar wel in functie, Met het deegmes is ook deze Cookprocessor te gebruiken om deeg te maken voor bijvoorbeeld taart of pasta. De capaciteit is wel zeer beperkt.

RVS pan

De grote RVS pan is niet breed, maar wel lekker hoog. Ga je gerechten uit het kookboek of de app maken, zal je zien dat deze meestal op vier personen zijn gericht. Daar moeten geen bourgondiërs tussen zitten. Met twee volwassenen en twee erg kleine kinderen krijgen we een portie uit de Cookprocessor met het grootste gemak op.

Kookboek

KitchenAid maakt voor haar Artisan producten prachtige kookboeken zo ook nu weer. Het kookboek voor de Cookprocessor helpt je niet alleen stap voor stap op weg om de machine te leren begrijpen, maar bevat ook vele prachtige recepten. Het nadeel is wel dat je in een dorpskern lang niet altijd aan alle ingrediënten zal komen. Recepten op basis van het assortiment van een gemiddelde Appie zouden dan ook zeer welkom zijn.

IMG_2814

Cookprocessor App

En ook daar is aan gedacht met de Cookprocessor app. KitchenAid gaat via de app de komende tijd het aantal recepten flink uitbreiden. Op dit moment staat de teller op 25.

Toch kleeft er ook een nadeel aan de recepten. Het lijkt erop dat de schrijvers hun best doen de teksten zo kort mogelijk te maken. Lidwoorden ontbreken in veel gevallen en soms heb ik het gevoel hier en daar een stap te missen. Of er wordt ineens over een ingrediënt gesproken dat niet in het boodschappenlijstje staat. Of je houdt ingrediënten over. Het lijkt erop dat KitchenAid de recepten niet eerst uitprobeert en dat is jammer. Ook loop je soms tegen Vlaamse namen voor ingrediënten aan. Op die momenten merk je toch dat Vlaamse en Nederlandse keukens verschillen.

Tenslotte valt het op hoe slecht de app in elkaar zit. Ik heb de app getest op de Sony Xperia Z3+, de Samsung Galaxy S6 en de LG G4. Bij al deze smartphones met Android Lollipop weet de app er regelmatig onderuit te gaan. Vooral wanneer de telefoon in standby gaat en je deze weer unlockt om naar de volgende stap van het recept te kijken. Frustrerend op zijn minst en dat is jammer van een app die er toch wel heel mooi uitziet.

Positionering

De KitchenAid Cookprocessor wordt niet gepositioneerd als vervanger van het fornuis. Nee, het is vooral een aanvulling op. Klinkt dit alsof de Cookprocessor daarmee het derde wiel aan de wagen is? Zeker niet. Het stelt je in staat om op een nieuwe manier te koken en in minder tijd betere maaltijden op tafel te zetten. Bovendien kook je elektrisch en dat is goedkoper dan het gebruik van gas.

Waar je wel goed op moet letten is waar je de Cookprocessor neerzet. Er komt nogal wat damp vanaf. Zeker wanneer je groenten gaat stomen. Deze dampen kunnen schadelijk zijn voor de laminaatlaag op keukenkastjes. Je moet de Cookprocessor dus zo neerzetten dat de dampen gewoon weg kunnen. Eventueel op het fornuis, onder de afzuigkap.

De ervaring

KitchenAid-Cookprocessor-WitlofIn de weken dat ik (niet iedere dag) gebruik heb gemaakt van de KitchenAid valt het me vooral op dat de aangeboden recepten een bepaalde flow bevatten. Terwijl de machine met een stap bezig is heb ik steeds voldoende tijd om de ingrediënten voor de volgende stap voor te bereiden. Als het een recept zonder vlees betreft, kan ik buiten de grill aanzetten voor een mooi kippetje of een heerlijke steak. Alles lijkt lekker vloeiend te verlopen. Ik sta meer ontspannen in de keuken dan ooit tevoren en dat is erg plezierig.

Krijg ik eters op bezoek, doe ik al snel minder met de Cookprocessor. Dat wil zeggen, ik gebruik hem vooral voor bijgerechten. Voor de hoofdgerechten schiet de inhoud van de pan op die momenten gewoon tekort. Toch maakt de Cookprocessor met het grootste gemak een lekkere pan soep of een prachtig dessert.

Qua schoonmaken wordt ik wel snel geconfronteerd met een volle vaatwasser. Vooral bij gebruik van de stoompan. Toch heb ik geen enkele keer ervaren dat spullen niet goed schoon uit de vaatwasser kwamen.

Schoonmaak

KitchenAid denkt mee met de moderne thuiskok. Lekker klooien en alles snel weer schoon is het motto. Alle onderdelen van de Cookprocessor kunnen gewoon de vaatwasser in en ja, dat hebben we uitgeprobeerd.

Opvallend is ook de kwaliteit van de pan. We hebben bewust wat ingrediënten laten aanbranden om te kijken of dit goed schoon te maken is. Met een houten spatel en een dun laagje water komen de aangebrande etensresten met gemak los. Ideaal.

Minder gemakkelijk schoon te maken is de ruimte onder de bovenkant van de as. Hoewel we er vanuit gaan dat de vaatwasser ook daar bijkomt, kan het wel lekker zijn om er een schoonmaakdoekje langsop te trekken. Dit deed ik ongeveer eens per week.

Al met al is de schoonmaakervaring buitengewoon comfortabel.

Conclusie

De KitchenAid Cookprocessor is één van de duurdere keukenmachines om in huis te halen en het is alles behalve een manier om het koken volledig te automatiseren. Nee, de Cookprocessor is echt een keukenhulp die standaard taken kan uitvoeren terwijl jij je concentreert op het snijwerk en het wassen van de ingrediënten. Bovendien inspireren de recepten om goed en gezond te koken en dat is ook heel wat waard. Ondanks de slechte app (maar dat zal nog wel verbeteren) kan ik niet anders dan de Cookprocessor met een mooi cijfer belonen.

Is de Cookprocessor nu uitontwikkeld? Dat KitchenAid voorlopig geen plannen voor accessoires heeft, zou niet mogen betekenen dat KitchenAid stilzit. De ontwikkelingen in de keukenbranche gaan steeds meer richting het Internet of Things en juist dit soort machines moeten mee. Ik wil ook een alarmpje ontvangen als ik even in de schuur een biertje sta te drinken en dat kan gewoon via een WiFi verbinding met mijn smartphone. Of wat te denken van dat ik de instructies voor de machine vanuit het recept meteen naar de Cookprocessor stuur? En dit zijn nog maar een paar kleine ideeën die in mijn hoofd komen bovendrijven wanneer ik aan deze machine denk. Er is wat dat betreft volop ruimte voor een Cookprocessor 2.0 al valt op de hardware van deze generatie eigenlijk niet te klagen. Het is een machine waar je vele jaren plezier van gaat hebben.

Beschikbaarheid

De KitchenAid Artisan Cookprocessor verschijnt in de kleuren amandelwit, appelrood, keizerrood, parelmoer, onyx zwart en metaalgrijs. De vanafprijs bedraagt €999.

6 reacties

 1. Beste ,
  Ik kreeg onder de kerstboom de kitchenaid cookprocessor maar voldoet echt niet aan mijn verwachtingen .
  Het kookboek geeft niets van basisrecepten zoals : aardappelen koken , bechamelsaus maken , rijst koken .
  Het kookboek is ook heel beperkt voor iemand die niet zo goed kan koken . Ik probeer het nu zelf om recepten te maken daar ik al jaren kook met een Thermomix en het koken goed onder de knie heb .
  Jammer dat je alles zelf moet zoeken voor een toestel aan toch een behoorlijke prijs .
  Maatbekertje reeds wit geslagen na twee kookbeurten met recepten volgens kookboek , ook deksel aangetast
  Dit wou ik jullie toch eens graag laten weten

  1. We waren niet de eersten die met bovenstaande machine hebben getest. Ik zou even contact opnemen met KitchenAid om af te stemmen waar de aanslag en gebruikssporen vandaan komen.

   Qua recepten heb ik vooral de app gebruikt. Overigens deed die het veel beter onder iOS dan onder Android. De Android versie liep tijdens het testen nogal eens vast. Er zitten wel wat basisrecepten in van wat ik me herinner, maar ik denk dat het een goede suggestie is voor KitchenAid om daar wat meer focus te leggen. Dat geeft je immers ook een beter gevoel over het verschil tussen het gewone koken en het koken met de cookprocessor.

   Hoe dan ook, bedankt voor de feedback. Dat waarderen we altijd enorm.

  2. Hoi Françoise,
   Bij mij zijn ook het maatbekertje en een deel van de deksel wit uitgeslagen. Heb jij dit gemeld bij de leverancier of de winkel en zo ja, hebben ze daar iets mee gedaan? Alvast dank voor je reactie.

   1. @Marie-Catrien, even contact opnemen met KitchenAid. Dit is een bekend probleem dat ze dan heel netjes voor je oplossen. Dat gaat sneller dan via jouw leverancier ;-).

 2. Ik twijfel nog steeds 1. cook processor van kitchen aid of een 2. Thermomix. Verschil in prijs is minimaal. Kan jr vb. Hollandse saus of bearnaise maken? Kan je eiwit opkloppen en nog zo veel meer. Dit zou willen weten voor ik tot de aanschaf over ga.

  1. Kloppen en sauzen maken is geen enkel probleem voor de machine. Ik denk dat de twee kwalitatief weinig verschillen. Thermomix doet dit al heel vele langer, maar KitchenAid maakt alleen maar apparaten die gewoon heel goed in elkaar zitten. Je zou dus vooral moeten vergelijken op opties en zorgt dat je voor de Thermomix Nederlandse recepten te pakken krijgt. In beide gevallen moet je de machines leren kennen door ze te ervaren voor je echt zelf recepten gaat ontwikkelen. Van KitchenAid weet ik dat ze Nederlands zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.