Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Conrad 7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Elke poort schakelbaar
  • Speciale poort om gadgets snel te laden
  • 4 Ampère aan totaal vermogen

THE BAD

  • De USB 3.0 kabel zit vast

Een hippe naam heeft hij niet, bijzonder is hij wel. Ik heb het over de “7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar”. Dat is inderdaad een hele mond vol, maar zegt meteen waar deze bijzondere USB 3.0 hub van Conrad voor staat. Elke USB 3.0 poort is namelijk individueel schakelbaar en dat kan heel handig zijn.

Unboxing

De unboxing van de hub is niet heel bijzonder. In het doosje vinden we de netstroomlader, een handleiding en de hub zelf. Meer hebben we niet nodig.

Design

Conrad heeft deze USB 3.0 hub van een opvallend design voorzien. Alle aansluitingen zitten namelijk aan de bovenkant. De tussenruimte is groot genoeg om het gros van de USB sticks naast elkaar te kunnen plaatsen zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Harddrives met een ingebouwde, stugge kabel hebben wel moeite met deze opstellen omdat de zwaartekracht dergelijke kabels in een onnatuurlijke houding kunnen forceren. Denk aan de Freecom Toughdrive SSD series. Dit zijn natuurlijk wel heel specifieke gevallen. Iedere aansluiting is voorzien van een status LED die op een nette manier aangeeft of de poort wel of niet aan staat.

Conrad USB 3.0 Hub IMG_4351

De behuizing zelf is van plastic en de USB 3.0 kabel zit helaas aan de hub vast. Deze meet 1 meter. Voor de meeste laptop gebruikers is dit ruim voldoende, maar bij gebruik op een desktop is het handig om te weten dat je deze kabel niet voor een langere kunt vervangen. De netstroom adapter heeft een snoer van bijna 2 meter.

Het voordeel van schakelbare poorten

Vele PC’s hebben problemen met opstarten door het enorme aantal apparaten dat we via USB aansluiten. Denk alleen al aan een batterij USB sticks. Door deze alleen aan te zetten wanneer je ze gebruikt, verminder je het riciso op opstartproblemen. Afhankelijk van de USB apparaten die je hebt aangesloten, kan dit ook nog positief werken op de snelheid van de computer.

Capaciteit en snellaad aansluiting

De USB 3.0 specificatie zegt dat iedere aansluiting 900mA aan stroom moet kunnen leveren. Het totaalvermogen van deze Conrad 7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar is 4 ampère. Je kunt dus wel 7 apparaten aansluiten, maar als ze gezamenlijk meer stroom vragen dan die 4 ampère riskeer je uitval van apparaten.

Conrad USB 3.0 Hub IMG_4352

De eerste connector naast de USB 3.0 kabel is voorzien van een power symbool. Deze poort is speciaal voor het laden van tablets en smartphones en levert tot 2 ampère. Hierdoor worden apparaten die dit ondersteunen veel sneller geladen dan normaal. Omdat dit een hele specifieke functie, zou deze poort wat mij betreft een duidelijkere markering kunnen gebruiken. Denk aan een andere kleur plastic (maar dat is duurder) of met dezelfde witte inkt een hokje om de poort heen drukken.

Wel of niet voor USB 1.1 en 2.1 apparaten?

De Conrad 7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar is backward compatible op alle USB aansluitingen behalve die met het power symbool. Die poort kan tot 2 ampère aan laadstroom leveren. Non-USB 3.0 apparaten kunnen dit niet managen.

Conclusie

De Conrad 7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar is één van de meest handige USB 3.0 hubs die ik recentelijk heb gezien, maar heeft ook één groot nadeel. Dat is de USB 3.0 stekker die vast zit aan de hub. Dit scheelt natuurlijk een plug en een connector, maar is wat mij betreft een verkeerde besparing omdat het de vrijheid beperkt. Is dit voor jou geen belangrijk argument, dan is de Conrad 7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar een aanrader.

Beschikbaarheid

De Conrad 7 Poorten USB 3.0 hub individueel schakelbaar is alleen verkrijgbaar via Conrad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.