Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 met 5 sterren.

The Good
  • Staat zeer stevig en stabiel
  • Draagt erg prettig
  • Veel ruimte
  • Slimme indeling
  • Stevige ritsen


Drie jaar lang zwierf hij met mij mee. De Case Logic Camerarugzak SLRC-206. Van Gamescom naar IFA en van Luxemburg naar Canada en weer terug. Ik ben best kieskeurig als het om dit soort tassen gaat omdat goed testen veel tijd kost. Met de DSLR Kontrast Pro KDB-101 heeft Case Logic voor het eerst weer een waardige opvolger geïntroduceerd. Een opvolger die alle nadelen van de KDB-101 lijkt te hebben opgelost.

Unboxing

De tas komt zoals hij is, dus er valt weinig te unboxen. De tas komt compleet met een berg padding zodat je het hoofdvak zelf naar wens kan inrichten. Wat Case Logic wel meelevert is een schoonmaakdoekje. Handig!

Design

Persoonlijk waardeerde ik het geel van de oude Case Logic tas enorm. De overstap naar de Kontrast lijn is dan ook even wennen want Case Logic heeft nu voor gifgroen als steunkleur in het design gekozen. Helaas is het logo op de tas niet in die kleur meegegaan. Ach, dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Ik reken dit dan ook niet mee in de eindbeoordeling.

Wat verder opvalt zijn de materialen die Case Logic heeft gebruikt. Voor het grootste deel bestaat de tas uit polyester dat zowel dun als stevig is. Bovendien draagt het motief bij aan het sportieve karakter van de tas en zijn er extra handvatten voor wanneer je de tas moet verplaatsen terwijl deze niet op de rug hangt. Het geheel is afgewerkt met dikke ritsen en weegt 1,77KG.

De bodem van de DSLR Kontrast Pro KDB-101is voorzien van een DuraBase bodemafwerking. Dit is een harde, waterdichte schaal die voorkomt dat water de tas binnen kan dringen wanneer je deze in een plas zet. In onze testperiode bleek ook modder gemakkelijk van de DuraBase cover af te poetsen.

Tenslotte zitten er nog wat smarts in de schouderriemen. Ik irriteer me altijd enorm aan loshangende riempjes die nodig zijn om de schouderbanden goed op maat te maken. Dat gebungel zit ik niet op te wachten. Bij de voorganger loste Case Logic dit op met een klittenband constructie. Dit werkte geniaal, maar kon flink schuren op blote armen. Daarnaast zijn er stoffen van shirts die hierdoor kunnen beschadigen. Case Logic lost dit nu op met elastieken bandjes. Een top beslissing.

De schouderriemen en de rugzijde bevatten voldoende padding om zich aan mijn contouren aan te passen. Een borstriem verhoogt het draagcomfort verder. De borstriem is in hoogte en lengte verstelbaar.

Laptop en tabletvak

Net als bij haar voorloper, zit de laptop in het vak dat meteen op de rug gaat. Bij de vorige editie liep de rits helemaal naar onderen waardoor de flap als een bananenschil kon ombuigen. Het nare gevolg was dat als deze niet goed dicht zat, je laptop er gemakkelijk uit kon vallen (ervaringsdeskundige). Met de DSLR Kontrast Pro KDB-101 is dit opgelost. De ritsen gaan nog maar voor de helft naar beneden.

Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 _MG_3458

Daarnaast heeft dit vak nu ook een sleuf waar je een tablet in kan schuiven. Het tabletvak is afgestemd op 10,1 inch tablets terwijl het laptopvak is afgestemd op laptops met een schermformaat van 15″. Nu moet je dit wel een beetje relativeren want het formaat van tablets en laptops wordt ook bepaalt door de ‘bezel’ (rand) om het scherm heen. Ik heb in ieder geval nog geen 15 inch laptops ervaren die niet passen. Bij de tablets is het wel van belang dat de cover niet al te dik is. Een waterdichte cover zal in veel gevallen de tablet te dik maken.

Topvak

Helemaal bovenop de tas zit een klein vak om bijvoorbeeld reispapieren in op te bergen. Opvallend is dat deze nog een rits heeft waarmee je bij de camera komt, maar deze er niet uit kunt halen. Wat de filosofie hierover is weet ik niet, maar in de praktijk heb ik deze zelf nog niet gebruikt.

Top-load toegang

Onder het topvak zit de topload toegang van de tas. Wanneer je deze opent, kun je meteen juuw camera pakken. In mijn geval is dit een Canon EOS 70D met batterygrip. Het vak is royaal en ook hier weer een vooruitgang op de voorganger. Niet alleen door de extra ruimte voor de DSLR, maar ook omdat je via de top-load toegang bij de bovenste twee accessoires van het hoofdvak kan komen.

Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 _MG_3449

Door de Hammock constructie hangt de camera letterlijk in de tas. Bij het hard neerzetten vangt dit hangsysteem de klappen goed op. Bovendien is de vakverkleiner waar je de lens door laat zakken te verwijderen wanneer je dikkere lenzen op de camera hebt geplaatst. Bij mijn lens met 62mm doorsnede was het verwijderen van deze vakverkleiner een ideale optie die ik letterlijk heb gemist bij de voorganger.

Hoofdvak

Het hoofdvak is via een nieuw ontworpen flap toegankelijk. Om deze te openen wordt je nu geforceerd de tas neer te leggen waardoor je het risico op het eruitvallen van accessoires voorkomt. De padding is dunner dan bij de voorganger, maar vormt hierdoor wel beter met accessoires mee wanneer deze een stoot moeten opvangen. Less=more in dit geval. Door gebruik van klittenband zijn de verschillende vakjes in het hoofdvak snel en simpel op maat te maken.

Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 _MG_3455

Case Locig houdt in het hoofdvak rekening met ruimte voor 4 tot 8 lenzen en accessoires. In de praktijk kom ik veel verder, maar dit is gewoon compleet afhankelijk van de uitrusting die je met je meesleept.

De flap van het hoofdvak bevat twee kleinere vakjes die afgesloten worden met ritsen. Deze zijn ideaal om kleine accessoires in te bewaren. Denk aan poetsdoekjes en geheugenkaarten. De kans op verlies is nihil.

Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 _MG_3457

Zijvakken

Beide zijkanten van de DSLR Kontrast Pro KDB-101 zijn voorzien van elastische vakken en riemen. Hierdoor is het aan jou om te kiezen aan welke kant je een statief bevestigt. Daarnaast passen de vakken netjes om waterflessen heen.

Case-Logic-DSLR-Kontrast-Pro-KDB-101

Voorvak

Tenslotte bevat de flap van het hoofdvak ook weer een trechtervormig vak. Hier heb je alle ruimte voor pennen, kleine notitieboekjes, laders etc. Gewoon handig voor vanalles.

Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 _MG_3454

Gebruikservaring

In essentie is er één ding dat ik nog steeds mis in deze serie van Case Logic en wel een tijdschriftenvak. Wanneer ik mijn laptop in deze tas heb zitten, ontbreekt het eigenlijk aan ruimte hiervoor. Zeker tijdens weekendtripjes is dit nog steeds een gemis.

Het valt op dat de DSLR Kontrast Pro KDB-101 in tegenstelling tot haar voorganger veel beter blijft staan. Zelfs wanneer je er tegenaan stoot. Dit komt zonder twijfel mede door de Durabase onderkant die groter en steviger is geworden. Ook de gewichtsverdeling zal hier positief aan bijdragen. Ook lijkt de stof nog minder gevoelig voor krassen die ontstaan bij het gebruik van de tas in vliegtuigen e.d.

Wanneer ik op pad ga om wat mooie foto’s te maken, neem ik vrij veel materiaal mee. Zoals je hieronder kunt zien zit de tas dan vol met een statief, de EOS 70D met lens, vier losse lenzen, een powerbank, lensdoekje, paraplu, lader, laadkabel, zaklamp, Speedlicht 430 EX flitser, laptop, tablet en statief. En dan is heb ik nog aardig wat ruimte over. Ik krijg hem met mijn uitrusting gewoon niet afgevuld en dat voelt prettig aan.

Conclusie

Natuurlijk ontstaan ook op deze tas wat gebruikssporen. Hij heeft er immers al honderden vlieg- en autokilometers opzitten. Toch blijft het materiaal mooi en staat de tas nog steeds stabiel. De DSLR Kontrast Pro KDB-101 is de volgende stap in de evolutie van de Case Logic DSLR cameratassen. In de bijna drie jaar dat ik de voorganger heb meegesleept was ik er altijd van overtuigd dat het niet heel veel beter kon bij Case Logic, maar het bedrijf heeft zichzelf op alle vlakken overtroffen.

Beschikbaarheid

De Case Logic DSLR Kontrast Pro KDB-101 is onder anderen via Bol.com verkrijgbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.