Gisteren organiseerde Apple haar WWDC15 evenement in Amerika. Traditioneel komt Apple toont Apple alle grote veranderingen aan haar besturingssystemen. Nieuw daarbij zijn de aankondigingen voor Apple watchOS 2. Daarnaast lanceerde Apple haar Apple Music dienst en Apple Pay voor het Verenigd Koninkrijk.

iOS 9

Dit jaar lijkt Apple vooral met kleine updates voor iOS te komen. Laten we het een pauzejaar noemen. Is er dan heel weinig gedaan door de ontwikkelaars? Zeker niet! Apple heeft het afgelopen jaar vooral hard gewerkt om de snelheid van iOS te verbeteren evenals de stabiliteit. iOS is dus zeker een verbetering, maar dat zal je vooral moeten merken in het reguliere gebruik van jouw iDevices. Toch zijn er een paar dingen die nieuw en/of anders zijn.

Van Newsstand naar News

Apple’s Newsstand gaat nu de naam News dragen. Waarschijnlijk Nieuws hier in Nederland. Je moet de app vooral als een alternatief op Flipboard gaan zien al zal Apple’s logica zelf de verhalen van Nieuws voor je gaan selecteren.

Van Passport naar Wallet

De Passport app krijgt ook een nieuwe naam en gaat Wallet heten. Je kunt hier zelf pasjes van spaarprogramma’s aan toevoegen. Dat klinkt enorm handig, want het kan een berg pasjes in de portemonnee vervangen.

Healthkit

Healthkit blijft gewoon healthkit, maar gaat nu ook UV waarden meten. Zo kan de app je beter waarschuwen voor schadelijke hoeveelheden straling. Op die manier kun je beter beschermd de zon in. Vrouwen kunnen bovendien de menstruatiecyclus beter bijhouden. Zo kan Apple beter adviseren wanneer je bet beste zwanger kunt worden ;-).

Siri

Met de nieuwe Proactive technologie van Apple gaat Siri proactief zoeken naar meldingen die voor jou belangrijk zijn. Het doet een beetje denken aan wat Google Now op Android doet. Siri zoekt ook naar metadata die interessant kan zijn bij gebeurtenissen als binnenkomende telefoongesprekken en kalenderafspraken.

Apple pakt ook de privacy bij gebruik van Siri aan. Apple geeft aan dat alle verzoeken die je aan Siri doet geanonimiseerd worden. Zo zijn jouw vragen niet naar jou te herleiden.

Multitasking en Picture-in-Picture

Apple voegt ook (eindelijk) multitasking aan iOS 9 toe. Je kunt twee schermen naast elkaar plaatsen. Dit kan in een 50/50 verhouding, maar ook in een 70/30 verhouding. Daarnaast is het mogelijk om video’s af te spelen in een picture-in-picture opstelling.

Installeren

Bij de installatie van iOS 8 moest je nog 4,6GB aan ruimte vrijmaken om die update te installeren. De iOS 9 update zal ‘slechts’ 1,3GB aan vrije ruimte vragen.

OS X El Capitan

De naam is verrassend, maar de updatestrategie van El Capitan niet. Ook bij OS X heeft Apple besloten zich vooral te richten op snelheid en stabiliteit.

Meerdere vensters

Een kleine aanpassing in OS X El Capitan maakt het mogelijk om vensters sneller, handiger in te delen. Zo kunnen twee vensters gemakkelijker naast elkaar worden geplaatst.

Trackpad

Het trackpad is voorzien van ondersteuning voor nog meer gebaren. Hiermee richt Apple zich vooral op het vergemakkelijken van de navigatie.

OS X El Capitan zal rond september verkrijgbaar zijn. De update kan kosteloos worden gedownload bij Apple.

Apple WatchOS 2

Voor het eerst neemt Apple ook updates aan haar WatchOS besturingssysteem mee tijdens het WWDC evenement. Deze updates kunnen de levensduur van de accu een flink stuk verlengen.

Native Apps

Zo zal Apple ontwikkelaars in staat stellen om native apps te ontwikkelen. Deze zullen niet langer afhankelijk van de directe dataverbinding met de iPhone zijn. Hierdoor kunnen taken op de smartwatch zelf worden uitgevoerd. Rekenkracht vraagt doorgaans minder energie dan een dataverbinding.

Wijzerplaten

Apple heeft al een enorm ruime collectie met wijzerplaten voor de Apple Watch, maar voortaan zal het mogelijk zijn om eigen foto’s te gebruiken. Zo is het horloge verder aan jouw persoonlijke levensstijl aan te passen.

Apple voegt ook wijzerplaten toe met timelapse foto’s. Deze zullen worden aangepast naar het moment dat je op het horloge kijkt. Is het bij jou donker, zal dat op de foto ook het geval zijn.

Stembesturing

Iets anders dat Apple zal toevoegen is de mogelijkheid om direct op notificaties te reageren. Bijvoorbeeld bij binnenkomst van een e-mail. Dit gaat op basis van stemherkenning. Het is de vraag of we dit ook in Nederland kunnen gaan gebruiken.

Apple Music

Het resultaat van de aankoop van Beats is opgeleverd. Apple gaat Apple Music lanceren. Knal al je iTunes aankopen aan de kant, want voor $10 per maand ben je helemaal klaar en mag je naast muziek luisteren ook muziekvideo’s streamen. Daarnaast komt er een radiostation bij waar BBC Radio 1 Dj Zane Lowe achter de knoppen zal zitten. Daarmee gaat Apple dus ook zelf content produceren.

Android

Opvallend is dat Apple haar terrein gaat vergroten naar Android. Android gebruikers mogen namelijk ook gebruik gaan maken van Apple Music. Hoewel Apple de Apple Music dienst op 30 juni lanceert, moeten Android gebruikers wel langer wachten tot ze lid kunnen worden. Apple Music zal ergens in de herfst ook op Android beschikbaar zijn.

Apple Pay naar Europa

Het gerucht ging al, maar Apple Pay komt nu toch echt naar Europa. Apple start in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft Apple een deal met 8 banken gesloten en zal de dienst meteen al op 250.000 locaties te gebruiken zijn. Natuurlijk heb je hier wel een iPhone 6, iPhone 6+ of Apple Watch voor nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.