Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil Multisaw (5330 AA)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zaagt lekker snel
  • Geschikt voor hout, tegels, plastic en aluminium
  • Mooie zaagsnede
  • Zeer veel aandacht voor veiligheid
  • Een groot deel van de machine is van metaal

THE BAD

We zouden het soms bijna vergeten, maar hier in Nederland worden nog steeds bijzondere stukjes gereedschap ontwikkeld. Zo mochten we onlangs aan de slag met de nieuwe Multisaw van Skil. Een multi-materialen zaag die in essentie doet denken aan een cirkelzaag voor in de hand.

Unboxing

Van Hollandse zuinigheid is geen spraken wanneer we de doos van de Multisaw openen. We vinden een koppelstuk om stofzuigers te koppelen (handig voor werken binnenshuis), een zaaggeleider, een inbussleutel om de zaagbladen te vervangen en drie zaagbladen waarvan één diamantschijf voor het snijden door steen en twee algemene zaagbladen van gehard staal.

Design

Skil heeft een stuk gereedschap willen ontwerpen dat tegen een stootje kan. Zo is vrijwel de gehele voorkant gemaakt van metaal. Daarbij is veel oog voor veiligheid. Alle knoppen steken met hun rode kleur goed af en het blad zal tijdens alle voorbereidende handelingen zoveel mogelijk door metaal omsloten zijn. Zelfs bij het vervangen van een zaagblad, zit hij veilig tussen het metaal wanneer je deze gaat vastdraaien.

Dit stukje veiligheid zien we ook weer terug in het transparante stuk aan de achterkant van de Multisaw 5330 AA. Daar zit een klein lichtje achter dat brand wanneer je de stekker van de machine in het stopcontact hebt zitten. Bij het verwisselen van de zaagbladen is het wel zo veilig om de stekker er even uit te trekken.

Skil-Multisaw-5330-AA-LED

Met 2 kilo is de Skil Multisaw niet heel licht, maar dat is dan ook het directe gevolg van de keuze voor veel metaal in de machine. Daar staat tegenover dat de grip fijn aanvoelt en veel trilling wegneemt. Langdurig gebruik is in mijn beleving dan ook helemaal geen probleem. Wel is de positie van de hand, om alle knoppen te bedienen, even wennen. Ook hier gaat het weer om veiligheid.

Specs

De Skil Multisaw neemt een vermogen op van 600 Watt waarvan bijna het gehele vermogen naar de elektromotor gaat. Het onbelaste toerental ligt op 6.000 toeren. De maximale zaagdiepte meet 28,5mm. De maximale diameter van het zaagblad meet 89mm.

Zagen

De Multisaw is eigenlijk een cirkelzaag voor in de hand. Daarbij draait het zaagblad met de klok mee. Dus vooruit in de richting dat je zaagt. Dit zorgt, zeker bij het gehard stalen zaagblad, voor een mooi zaagresultaat met weinig tot geen versplintering.

Skil heeft op dit moment twee typen zaagblad in de schappen liggen. Het gaat om het gehard stalen zaagblad en de diamantschijf.

Diamantschijf

De diamantschijf is gemaakt voor het ongekoeld zagen in gesteente. In onze unboxing & demo video hierboven zie je hoe we de diamantschijf gebruiken voor het zagen in een gewone klinker en in Chinees hardsteen. Beiden zijn de hardere steensoorten die ik tijdens het filmen beschikbaar had.

Skil-Multisaw-5330-AA-Baksteen

Bij de klinkers zaagt de diamantschijf met hoog tempo door het gesteente. Ondanks het ruwe materiaal is de snede erg mooi. Let niet op de zaagdiepte die ik heb gekozen. Ik ging voor de maximale diepte, niet voor het zagen van een perfecte, mooie hoek.

Skil-Multisaw-5330-AA-Chinees-Hardsteen

De tweede test was met Chinees Hardsteen. Een steensoort die in menig huis en tuin ligt. De dikte van de tegels is 1,8CM. Het zagen gaat langzaam, maar het resultaat is indrukwekkend. Geen versplintering. Gewoon een mooie, gladde snede.

Gehard stalen zaagblad

Hardhout blijkt geen enkel probleem voor de Skil Multisaw. In dit materiaal kunnen we ook mooi laten zien hoe je een strakke groef kunt zagen door de diepte-instelling van de Multisaw te gebruiken. Ook hier weinig last van versplintering.

Skil-Multisaw-5330-AA-Hardhout

Skil heeft ervoor gekozen om ditzelfde zaagblad ook voor metaal te gebruiken. Dun metaal, denk aan gordijnrails, maar ook plaatmateriaal zoals in ons filmpje, is geen enkel probleem. Metaal kan het zaagblad wel sneller laten slijten. Maar dat is logisch. Een mooie aanvulling op het assortiment van Skil zou een doorslijpschijf zijn. Dan kun je de zaagbladen echt voor hout bewaren.

Skil-Multisaw-5330-AA-Zink

Zaaggeleiding

In de doos van de Skil Multisaw vonden we ook een parallelgeleider. Daarmee kun je de Multisaw helpen om in een rechte lijn te zagen. Een tweede die langer en breder was zou een mooi stukje luxe zijn geweest, maar voor het gros van de klussen zal deze groot genoeg zijn.

Skil-Multisaw-5330-AA-Zaaggeleiding

Stofafzuiging

Tijdens ons filmpje hebben we het stof gewoon uit de machine laten lopen. Bij het binnen klussen hebben we echter gebruik gemaakt van de afzuigslang die Skil met de machine meelevert. Hiermee heb je vrij weinig last van stof rond de machine. Handig!

Skil-Multisaw-5330-AA-Afzuiging

Gebruikservaring

Met een zaagdiepte van maximaal 2,8 CM kom je zonder moeite door het gros van het plaatmateriaal. Laminaat, multiplex of trespa, de Multisaw lijkt er geen moeite mee te hebben. Extreem handig is de diepte instelling. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een stuk laminaat uit een vloer snijden om door een nieuw stuk laminaat te vervangen. Door de dikte van het laminaat in te stellen raakt het zaagblad nauwelijks de ondervloer.

Ook handig is de mogelijkheid om het zaagblad in het materiaal te laten zakken. Hierdoor kun je vierkante gaten in een plank zagen. Ook hier zijn veel handige toepassingen te bedenken.

Skil-Multisaw-5330-AA-Diepte-Instelling

Bij harde steensoorten verliest de Multisaw wel aan snelheid. Mits je de diamantschijf op snelheid wil houden. Hoewel het zagen relatief langzaam verloopt, krijg je er een perfect resultaat voor terug.

Qua geluidsdruk zet Skil de zaag op 94dB. Dit is voor mijn gevoel relatief normaal. Het materiaal dat je zaagt kan het geluid dat de Multisaw genereert wel flink versterken. Gehoorbescherming is dan ook een aanrader. Trillen doet de Multisaw wel, maar niet op een vervelende manier.

Niets te wensen

Zo op het einde van de review is het duidelijk dat de Skil Multisaw 5330 AA op de site van Skil eigenlijk niet tekortschiet in wat de zaag moet doen. Heb ik dan niets te wensen op deze powertool? Zeker wel. Skil verpakt deze, net als veel van haar gereedschappen, in een kartonnen doos. Dat is natuurlijk prima, want ik heb een mooie gereedschapskoffer. Toch is het jammer dat Skil niet meteen een klein doosje heeft ontworpen om de zaagbladen in op de slaan. De kans is groot dat je een voorraadje zal aanleggen. Een doosje met ruimte voor 10~15 zaagbladen zou dan erg comfortabel geweest zijn.

Op een andere manier laat Skil wel zien hard mee te denken met jou als klusser. Om je op weg te helpen heeft Skil namelijk een speciaal onderdeel op haar site gezet over deze Skil Multisaw 5330 AA waar je goed op weg wordt geholpen. Een mooi stukje service.

Conclusie

De Skil Multisaw 5330 AA richt zich vooral op het snelle, rechte zaagwerk. Even een laminaatvloertje leggen. Elektrabuizen op maat zagen. Tegels op maat snijden, het kan allemaal en de machine doet het ook nog eens snel en veilig. We hebben tijdens onze test geen echte nadelen gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.